Patria (Patria Finance)
Dluhopisy  |  09.02.2021 16:21:05

Americké prašivé dluhopisy ještě více v kurzu. Výnos klesl poprvé pod 4 %

Poprvé pod 4 % se dostal průměrný výnos amerických prašivých dluhopisů. Úkryt v papírech s nálepkou “junk” hledají investoři v ochraně před ultranízkými úrokovými sazbami. Index pro americký firemní dluh s vysokým výnosem klesal šestkrát za sebou a v pondělí večer sklouzl na 3,96 %, napsala agentura Bloomberg.

výnos USA junk

Prašivé dluhopisy považují investoři bažící po výnosech za alternativu k chabému zisku, který skýtají rizikově méně náročné části dluhopisového trhu. Zájem o tento dluh s vysokým výnosem je převeliký. Výrazně přeupsána je většina nových emisí, včetně těch s nejrizikovější známkou CCC.

Výnosy v pondělí klesly i na dluhu s tímto nejpodřadnějším ratingem CCC, a to na rekordní minimum 6,21 %. Ty zbytek trhu překonávají už tři měsíce po sobě. Dluh z ranku s jediným B nese v průměru výnos 4,30 % a dluh se známkou BB nese výnos 3,05 %.

Podmínky napomáhají emisím dluhu do takové míry, že na trh míří jedny z nejrizikovějších typů těchto transakcí, na příklad dluhopisy, které slouží k financování dividend majitelů firem, nebo tak zvané pay-in-kind dluhopisy, které dlužníkovi umožňují splatit úrok dalším dluhem, a nikoli hotovostí.

Existují názory, že mimořádná výkonnost nejméně kvalitních částí trhu s dluhem ještě neskončila. Podle Davida Norrise, šéfa sekce amerického úvěru v TwentyFour Asset Management, mohou být dluhopisy z ranku CCC letos jednou z nejlepších částí tohoto segmentu. “Pro investory, kteří mají dost likvidity na to, aby se angažovali, tu pravděpodobně bude několik dobrých příběhů,” podotkl podle Bloombergu.

Poptávka naruby

Leden byl pak z hlediska prodeje rekordním měsícem s 52 miliardami dolarů a letošní objem stojí zatím na zhruba 60 miliardách dolarů.

Situace je taková, že někteří správci peněz dokonce sami volají do firem a tlačí je k tomu, aby si půjčily na trhu. Ani přitom nečekají na bankéře, kteří obvykle propojují korporace s investory a jednou z jejich rolí je právě i třeba pobízet firmy k tomu, aby si pro peníze došly na trh.

Obvykle to podle Bloombergu začíná tak, že jeden či více velkých investorů zavolají bankéři, který spolupracuje s danou firmou, nebo majitelům firmy jako takovým, a vznesou žádost o dluhopisy nebo úvěry. Tomuto procesu se říká reverzní požadavek a správce peněz při ní obvykle slíbí, že si koupí určitou část dluhu za konkrétní cenu. Firmě tím dodá určitou důvěru, že celá transakce bude úspěšná. Tato aktivita existovala podle bankéřů v určité míře vždycky. Teď se to prý ale děje mnohem víc.

Mnoho nabídek dluhu je v současných podmínkách skoro vyprodáno ještě předtím, než se oficiálně dostane do prodeje. Banky správcům peněz před započetím dluhové transakce technicky vzato nic slibovat nemohou, a na trhu se tak obecně akceptuje, že správci fondů, kteří takovou transakci pomáhají vytvořit, si z alokace nakonec odnesou větší část koláče.

Zdroje: Bloomberg


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Čt   9:30  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 911 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
St 15:43  Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy Fidelity International (Fidelity International)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688