mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  09.02.2021 14:54:00

Pravidla pro cestování do ČR ze Švýcarska a Lichtenštejnska platná od 05. 02. 2021

Pravidla pro cestování do ČR platná od 05. 02. 2021

04.02.2021 / 13:23 | Aktualizováno: 09.02.2021 / 14:54

S ohledem na pokračující pandemii nemoci COVID-19 trvají omezení pro přicestování do České republiky, a to rovněž ze Švýcarska a Lichtenštejnska, které jsou zařazeny na tzv. „červený“ seznam (viz níže). Cizinci mohou cestovat do ČR pouze v nezbytně nutných případech, nikoliv však za turistikou, rekreací (a to ani ve vlastní nemovitosti), návštěvou přátel či vzdálenější rodiny, např. prarodiče, atd.


Aktuální pravidla pro návrat občanů ČR a pro příjezd cizinců do ČR lze nalézt na webu Ministerstva vnitra ČR (MV ČR).

Všechny cizí státy se dělí do čtyř barevných kategorií: zelené, oranžové, červené a tmavě červené. Na zelený seznam jsou umisťovány země s nízkým rizikem nákazy, na oranžový seznam se středním rizikem nákazy, na červený seznam s vysokým rizikem nákazy a na tmavě červený seznam s velmi vysokým rizikem nákazy.

Aktuální informace lze kontinuálně získávat na webové stránce Ministerstva zdravotnictví ČR (MZ ČR)

a

Ministerstva zahraničních věcí ČR (MZV ČR).

 

Cestující ze zemí na červeném seznamu, k nimž patří i Švýcarsko a Lichtenštejnsko, musí před vstupem do ČR vyplnit elektronický příjezdový formulář (zde):

Dále musí při hraniční nebo pobytové kontrole na požádání předložit tzv. oznámení, které potvrzuje vyplnění a odeslání elektronického příjezdového formuláře. Oznámení je možné vytisknout po vyplnění a odeslání formuláře do systému.

Cestující jsou před vstupem do ČR povinni předložit rovněž výsledek antigenního testu (provedeného max. 24 hodin před započetím cesty do ČR) nebo RT-PCR testu (provedeného max. 72 hodin před započetím cesty do ČR), provedeného v členském státě EU, ve Švýcarsku nebo v Lichtenštejnsku. Lhůty se počítají od provedení testu (nejčastěji výtěrem, nikoliv tedy od obdržení výsledku testu) do nástupu do letadla/vlaku/autobusu, nebo v případě individuálních cest autem do započetí cesty.

Nejpozději 5 dní po příjezdu do ČR je každý cestující povinen podstoupit opakovaný test, a to výhradně RT-PCR test. Do absolvování tohoto testu s negativním výsledkem musí zůstat dotyčná osoba v samoizolaci.

Zaměstnanci a studenti, kteří přicestují do ČR ze zemí na červeném seznamu, tedy i ze Švýcarska a Lichtenštejnska, mají povinnost předložit výsledek testu také zaměstnavateli nebo škole, kde studují.

Všechny osoby, které přicestují do ČR ze zemí na červeném seznamu, tedy i ze Švýcarska a Lichtenštejnska, jsou povinné po dobu 10 dnů od příjezdu nosit všude mimo domov ideálně respirátory bez výdechového ventilu s třídou ochrany nejméně FFP2, KN95, N95, P2, DS, nebo alespoň jednorázovou zdravotnickou roušku. Tuto povinnost nelze nahradit nošením textilní, „doma ušité“ roušky, šálou či jinou ochranou.

 

Upozornění: Velvyslanectví ČR v Bernu výslovně upozorňuje, že nespolupracuje s žádným testovacím pracovištěm na území Švýcarska či Lichtenštejnska a nekoordinuje ani jiným způsobem nezprostředkovává obstarání antigenního nebo RT-PCR testu za účelem cesty do České republiky. Nabídku testovacích míst v jednotlivých kantonech lze nalézt pod níže uvedeným odkazem; je třeba rolovat na konec bodu (zde):

 

Pro úplnost uvádíme i pravidla pro cestování do ČR z tmavě červených, oranžových a zelených zemí, jakkoliv se cest ze Švýcarska ani Lichtenštejnska netýkají.

1. Země na tmavě červeném seznamu cestující z těchto zemí musí před vstupem do ČR vyplnit elektronický příjezdový formulář (zde):

Dále jsou před vstupem do ČR povinni předložit výsledek RT-PCR testu, provedeného max. 72 hodin před započetím cesty do ČR. Lhůta se počítá od provedení testu (nejčastěji výtěrem, nikoliv tedy od obdržení výsledku testu) do nástupu do letadla/autobusu, nebo v případě individuálních cest autem do započetí cesty.

Poznámka: občanům ČR, členských států EU a cizincům s dlouhodobým vízem nebo pobytem v ČR, kteří musí mít před započetím cesty RT-PCR test, je pouze do 14. února 2021 umožněno nahradit tento RT-PCR test antigenním testem, provedeným nejpozději 24 hodin před započetím cesty, nebo povinností absolvovat RT-PCR test bezprostředně po vstupu na území ČR (tedy v praxi na letišti).

Následně jsou cestující z tmavě červených zemí povinni podstoupit druhý RT-PCR test v ČR, nejdříve však 5. den po příjezdu do ČR. Do doby předložení negativního výsledku druhého testu musí zůstat dotyčná osoba v samoizolaci.

 

2. Země na oranžovém seznamucestující z těchto zemí musí před vstupem do ČR vyplnit elektronický příjezdový formulář (zde):

Dále jsou před vstupem do ČR povinni předložit výsledek antigenního testu (provedeného max. 24 hodin před započetím cesty do ČR) nebo RT-PCR testu (provedeného max. 72 hodin před započetím cesty do ČR).

Lhůty se počítají od provedení testu (nejčastěji výtěrem, nikoliv tedy od obdržení výsledku testu) do nástupu do letadla/vlaku/autobusu, nebo v případě individuálních cest autem do započetí cesty.

 

3. Země na zeleném seznamucestující z těchto zemí mohou přicestovat do ČR bez nutnosti vyplnit elektronický příjezdový formulář a absolvovat testy.

Zaměstnanci a studenti, kteří přicestují do ČR ze zemí oranžové a tmavě červené kategorie mají rovněž povinnost předložit výsledek testu také zaměstnavateli nebo škole, kde studují.

Všechny osoby, které přicestují ze zemí oranžové a tmavě červené kategorie jsou rovněž povinné po dobu 10 dnů od příjezdu nosit všude mimo domov ideálně respirátory bez výdechového ventilu s třídou ochrany nejméně FFP2, KN95, N95, P2, DS, nebo alespoň jednorázovou zdravotnickou roušku. Tuto povinnost nelze nahradit nošením textilní, „doma ušité“ roušky, šálou či jinou ochranou.

 

VÝJIMKY z povinnosti vyplnit elektronický příjezdový formulář, absolvovat test před vstupem na území ČR, absolvovat povinnou samoizolaci a absolvovat povinný test na území ČR po skončení samoizolace se vztahují na pendlery, mezinárodní dopravu a tranzit. Nezbytné cesty do zahraničí bez následných povinností testů budou nově umožněny pouze v případě, že nepřekročí 12 hodin. Všechny výjimky lze nalézt v ochranném opatření Ministerstva zdravotnictví ČR (zde):


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy k cestování








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688