Export (export.cz)
Ze světa  |  09.02.2021 14:10:36

Jižní Afrika chce být centrem automobilového průmyslu

Jižní Afrika má ambici stát se centrem automobilového průmyslu pro africký kontinent a sehrát tak stejnou roli, kterou má v Asii Čína, Singapur či Malajsie. Vzniká tak prostor i pro české firmy.

Ilustrační foto Shutterstock

Prezident Ramaphosa prohlásil, že vláda je odhodlaná nadále zlepšovat podmínky pro výrobce automobilů a jejich dodavatele a vytvořit z Jižní Afriky centrum automobilového průmyslu na kontinentu po vzoru asijských zemí. Připravena je legislativa na rozšíření příležitostí v rámci sektoru také pro místní servisní dílny. Komise pro automobilový průmysl Jižní Afriky již schválila změny pravidel, která mají posílit volnou soutěž v sektoru. Opatření zahrnují mimo jiné povinnost informovat zákazníky o ceně záručního servisního plánu při prodeji nového vozu. Dále povinnost značkových prodejců zpřístupnit náhradní díly nezávislým autoopravnám, a umožnit tak neznačkovým servisům zapojit se do volné soutěže v oblasti servisu a oprav. Nová legislativa začne platit od července 2021.

Prvním velkým úspěchem lákání automobilek na vládní pobídky se společnost Ford, která oznámila plány na rozšíření produkce ve své továrně v Silverstonu. Investice Ford Motor Company of Southern Africa ve výši 15,8 mld. randů (asi 23 mld. ). do výroby nového Ford Ranger vytvoří více než 5 tisíc přímých pracovních míst. Montovna v provincii Gauteng se tak stane největší výrobní linkou Fordu mimo USA.

Investice budou použity na výrobu nového vozidla Ford Ranger a modernizaci stávající výrobní linky, jež má být do roku 2024 plně ekologická a energeticky nezávislá. Vedle Jižní Afriky má být důležitým odbytištěm automobilky, která v regionu spolupracuje s koncernem VW, také asijský a africký trh.

Centrální vláda a provincie Gauteng investovaly do přípravy speciální ekonomické zóny Tshwane a související infrastruktury 170 mil. randů (245 mil. ). Ford získal daňovou úlevu ve výši 3,15 mld. randů (4,5 mld ), a to na následující tři roky.

Úspěch českých airbagů

Plány jihoafrické vlády na podporu sektoru, který je do značné míry kompatibilní s českým průmyslem, znamenají příležitosti také pro české výrobce a dodavatele. K pronikání českých firem na jihoafrický trh již dochází. Loni dodala svému jihoafrickému zákazníkovi velkokapacitní linku na výrobu airbagů pro nový Mercedes-Benz severočeská strojírenská firma Aktivit. Do budoucna opustí výrobní linku závodu v Johannesburgu denně až 700 kusů těchto airbagů.

V případě zájmu o zprostředkování kontaktů či podporu v jednání s potenciálními partnery v JAR se mohou zájemci z řad českých firem obracet na obchodně-ekonomické oddělení velvyslanectví v Pretorii.

Viktor Dolista, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Pretorii


Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688