mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  08.02.2021 16:18:00

Česko pomůže Moldavsku a Peru v boji s COVID-19, daruje roušky i plicní ventilátory

Česko pomůže Moldavsku a Peru v boji s COVID-19, daruje roušky i plicní ventilátory

08.02.2021 / 16:18 | Aktualizováno: 08.02.2021 / 16:18

Vláda ČR 8. února 2021 schválila návrh Ministerstva zahraničních věcí ČR na pomoc Moldavsku a Peru v boji proti koronavirové pandemii. Ze svých zásob Česko daruje celkem 700 tisíc roušek, 100 tisíc kusů ochranných rukavic, ochranné obleky nebo 55 plicních ventilátorů. Humanitární pomoc neovlivní dostupnost ochranných prostředků či plicních ventilátorů v ČR.

„Moldavsko bylo zasaženo zároveň pandemií a extrémním suchem, které je nejhorší za posledních 20 let. Zemi tak hrozí hluboká ekonomická recese, dopady pandemie prohlubuje i zastaralé zdravotnictví. Rozhodli jsme se proto na žádost moldavské vlády obyvatelům země pomoci,“ vysvětlil ministr zahraničí Tomáš Petříček.

ČR daruje Moldavsku 300 000 roušek, 100 000 kusů ochranných rukavic, 5 000 ochranných obleků a 55 plicních ventilátorů. Ventilátory pocházejí z původně nizozemského daru, jenž Česko dostalo na podzim loňského roku (celkem ČR obdržela od Nizozemska pomoc ve formě 105 plicních ventilátorů). Pomoc přepraví do země čeští hasiči.

Moldavsko je jednou z prioritních zemí, kam míří dlouhodobě česká humanitární pomoc. Už v listopadu 2020 Česko darovalo roušky, ochranné štíty na obličej, rukavice, ochranné obleky či dezinfekci v hodnotě 3,2 mil. korun jak tamním lékařům, tak pacientům. České firmy pak také dodaly do země nemocniční postele pro urgentní příjem a systémy, které mj. umožňují napojení pacientů na umělou plicní ventilaci za dalších 10 mil. korun.

Česká pomoc poputuje opakovaně také do Peru, které se v souvislosti s pandemií potýká s jednou z nejvyšších smrtností na světě. „Kromě koronaviru se země musí vypořádat také s miliony uprchlíků ze sousední Venezuely, která prochází humanitární krizí. Lidé tam nemají ani základní potraviny, a proto prchají mj. do Peru,“ okomentoval druhou část pomoci Petříček. Česko proto pošle do Peru na žádost tamní vlády 400 000 roušek. Dopravu si jihoamerická země zajistí sama.

Už v srpnu loňského roku Česko koupilo do Peru ochranné pomůcky, rychlotesty a potravinové balíčky v hodnotě 3,5 mil. korun. V listopadu mj. přispělo také na stavbu dětského hřiště v jedné z chudinských čtvrtí v Limě, a to 330 tisíci korunami.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688