Okénko BIG EXPERT  |  08.02.2021 15:24:53

Tři trhy, které stojí za to v tomto týdnu sledovat (8.2.2021)

Akciové trhy se v minulém týdnu vzpamatovaly z lehké korekce a opět úspěšně sahaly po rekordech. Obchodníci spoléhají na schválení rekordního stimulačního balíčku v USA. Kromě prezidenta Joe Bidena se za jeho schválení staví také ministryně financí Janet Yellenová. A nesmělým podporovatelem vyšších fiskálních výdajů je také guvernér Fedu Jerome Powell. Zatím vše směřuje ke schválení balíčku, i když to vypadá, že pro jeho podporu budou v Kongresu hlasovat pouze demokraté.

Co se týká krátkodobých spekulací malých obchodníků z Redditu, tak jejich aktivita se v posledním týdnu utlumila. Na stříbře se jim dosud podařil pouze krátkodobý výkyv a po GameStopu a AMC se do ničeho dalšího zatím hromadně nepustili. Trhy stále svírá pandemie, ale poslední dny klesá v USA počet nakažených i hospitalizovaných, takže toto téma ustupuje do pozadí. Naopak stále více pozornosti si žádá růst inflačních očekávání a také výnosů z dluhopisů. Třicetileté výnosy z amerických dluhopisů vzrostly poprvé od února 2020 nad 2 %, což pomáhá USD v růstu.

USDJPY

Americký dolar již posiluje více než měsíc. Fed si ale dále tlačí svoji uvolněnou měnovou politiku (co to jde). O růstu sazeb nebo jiných nástrojích jejího postupného utahování nechce ani slyšet, protože cíle centrální banky jsou stále velmi vzdálené. Ovšem co se týká inflace, tak v tomto ohledu by se cíl banky mohl začít rychle přibližovat. Ve středu v 14:30 bude zveřejněn americký index spotřebitelských cen CPI. Tržní konsenzus ukazuje na zrychlení tempa z 1,4 % na 1,5 % YoY. I když růst cen stále zůstává pod cílem Fedu na úrovni 2 %, tak několik měsíců růstu CPI by mohlo otevřít diskuzi o postupném utahování měnové politiky. Měnový pár USDJPY se nachází v blízkosti 200 denního klouzavého průměru (https://www.xtb.com/cz/trzni-analyzy/zpravy-z-trhu/long-nebo-short-na-usdjpy-pozor-na-rezistenci), takže dolarové pohyby by zde mohly být zajímavější než jinde.

S&P 500 (US500)

Indexy S&P 500 (US500) a US100 (NASDAQ) dosáhly v minulém týdnu na historická maxima a vpřed se derou také v průběhu pondělní seance. Rizika dalšího růstu nejsou na těchto úrovních zanedbatelná, ovšem očekávání fiskálního stimulu, dobré hospodářské výsledky amerických firem a očekávání rychlého ústupu koronaviru zatím drží americké akcie na vysokých úrovních. Je otázkou, jaké další faktory mohou popostrčit akciové indexy ještě výše. Nebo se už jen čeká na schválení stimulu a výběr zisků? To dnes nedokáže říci nikdo, ale důvěra v akciové trhy je stále silná a nedávné korekce poskytly „opozdilcům“ alespoň o něco příznivější vstupní ceny.

DAX 30 (DE30)

DAX 30 (DE30) prorazil na úroveň historického maxima nad úrovní 14 100 bodů. Z lokálních minim, kde se pohyboval ještě na konci ledna, už vzrostl o více než 800 bodů. Je vidět, že přestože pandemie koronaviru stále svírá ekonomiku, tak investoři už hledí do dáli – na budoucí tržby a zisky. Německá kancléřka by v tomto týdnu měla diskutovat o dalším prodloužení koronavirových restrikcí. Ignorování špatných zpráv je však v poslední době (nejen) koníčkem investorů a ani další utažení pravidel by tak nemělo mít na trhy zásadní dopad.

Jiří Tyleček

Stal se fanouškem finančních trhů během studií na vysoké škole, kdy realizoval první obchody na burze. Po několika pracovních zkušenostech začal pracovat jako analytik finančních trhů ve společnosti XTB se zaměřením na obchodování komodit v čele s ropou a zlatem. Během několika let své zájmy rozšířil o centrální bankovnictví, které hrálo po hypoteční finanční krizi stěžejní roli. K jeho současné práci patří fundamentální i technická analýza měnových párů, komodit, akcií a akciových indexů. Myšlenkově se transformoval ze zarytého zastánce volného trhu do pozice umíněného liberála.


XTB

XTB jako přední evropský broker byl založen v roce 2004 a je jedním z největších brokerů na světě s kancelářemi ve 13 zemích, včetně České republiky, Slovenska, Velké Británie, Španělska, Německa, Francie a Chile. Pražská kancelář je zde od roku 2008. Je regulován světovými dohledovými orgány jako je britské FCA, polské KNF nebo kyperský CySEC. Od roku 2016 je společnost kotována na varšavské burze.

Více na https://www.xtb.com/cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko BIG EXPERT:

18.04.2024  Puma, Nike a Adidas svedou na olympijských hrách vlastní bitvu David Matulay (InvestingFox)
11.04.2024  Výnos dluhopisů v lednu vyskočil z prosincových 7,45 % na 8,43 % Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)
10.04.2024  Inflace se drží na 2,0 %. Stále máme ale inflaci nižší než Eurozóna Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688