Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  08.02.2021 10:42:19

Český průmysl expanduje zejména díky automobilům (Analýza makroindikátorů)

Průmyslová výroba v prosinci opět rostla a největším tahounem byla výroba automobilů. Na počátku roku čekáme mírné oslabení výroby, ale ve zbytku roku by měl růst pokračovat a za celý rok dosáhnout téměř 10 %. Silný průmysl koresponduje s růstem exportu, což s ohledem na nízké dovozy znamená další přebytek zahraničního obchodu.

Průmyslová výroba v prosinci meziměsíčně vrostla o 0,2 % (po sezónním očištění). V meziročním vyjádření po odečtení meziroční kalendářní výhody dvou pracovních dnů to znamená růst 0,5 %. Data bez očištění o kalendářní vlivy ukazují meziroční expanzi o 5,7 %, což bylo zhruba jeden procentní bod nad naším odhadem i mediánem trhu. O významném překvapení nemůže být řeč. Analytici v průměru čekali slušný výsledek a to se zhruba naplnilo.

Meziroční tempo produkce automobilového průmyslu se v prosinci zvýšilo na 14,9 % z předchozích 3,6 %. Výroba aut tak opět byla hlavním tahounem růstu průmyslové výroby. Nebýt produkce automobilového průmyslu, činil by meziroční výsledek průmyslu nikoliv 0,5 % ale -1,8 %. V řadě sektorů dochází k útlumu, nejvíce v případě oprav a instalace strojů (-14,9 % y/y), ve výrobě elektroniky (-12,6 % y/y) či ve výrobě strojů (-5,0 % y/y).

Meziroční tempo růstu nových zakázek se snížilo na 11,2 % po předchozím vzestupu o 1,1 %. Pozitivní zprávou je, že meziroční pokles zaměstnanosti v průmyslu se dál snížil na 3,5 % z předchozích 3,8 %, a meziroční nárůst průměrných mezd zaměstnanců ve výrobě zrychlil na 6,0 % po předchozím růstu o 3,4 %.

Domácí předstihové indikátory ukazují expanzi průmyslové výroby i na začátku letošního roku. Nicméně limitem bude problém s dodávkami komponent, nedostatek pracovní síly a pravděpodobný je i výkyv zahraniční poptávky kvůli zhoršené pandemické situaci. Slabší by v nejbližším mohl být také vývoz do Velké Británie, kde docházelo k předzásobení před koncem roku. Za první čtvrtletí čekáme mírný mezikvartální pokles průmyslové výroby ČR. Poté očekáváme návrat k růstu. Za celý rok 2021 s ohledem na nízkou srovnávací základnu čekáme růst průmyslové výroby o necelých 10 %.

Silný průmysl a nízké dovozy = další silný přebytek zahraničního obchodu

Slušný výkon průmyslu koresponduje s dalším silným údajem o vývoji obchodní bilance, když její přebytek v prosinci dosáhl 17,7 mld. CZK. To znamená meziroční zlepšení o 25,9 mld. CZK. Meziměsíčně se po sezónním očištění snížil vývoz o 1,1 % a dovoz o 3,1 %. V meziročním srovnání v prosinci rostl export o 18,0 % a import o 7,4 %. Nízké dovozy jsou důsledkem oslabené domácí investiční aktivity a domácí poptávky a také nižší ceně ropy.

Hlavním tahounem českého exportu je tradičně Německo, kde se meziročně aktivní saldo zvedlo o 12,9 mld. CZK. Se zeměmi EU jako celkem pak meziroční zlepšení činilo 30 mld. CZK. Celkově byly vývozy v prosinci 2020 proti prosinci 2019 vyšší o vysokých 18,0 %, dovozy pak o 7,4 %. Za celý rok 2020 vykázal tuzemský zahraniční obchod přebytek ve výši 190 mld. CZK a byl tak nejvyšší v historii. Kvůli pandemii koronaviru dynamika v zahraničním obchodě ale vloni klesla. Vývozy byly celkově nižší o 4,5 %, dovozy klesly o 5,9 %. Začátkem roku by se zahraniční obchod mohl vyvíjet v podobném duchu jako doposud, nicméně v průběhu roku čekáme pozvolné zvýšení investiční aktivity a růst dovozů, což by mělo vést ke snížení přebytků obchodní bilance.

Stavebnictví nadále výrazném útlumu

Stavební produkce v prosinci klesla meziročně o 12,4 % a její pokles se tak znovu prohloubil z předchozích 8,4 %. Po sezonním očištění se stavební produkce snížila meziměsíčně o 2 %. Výrazný útlum je i nadále patrný v oblasti pozemního stavitelství, kde se meziroční pokles produkce prohloubil na 16,5 %. Pozemnímu stavitelství neprospívá především výrazná míra nejistoty ohledně dalšího vývoje, neboť řada stavebních projektů vyžaduje delší dobu na realizaci. Firmy v tuto chvíli neinvestují, což se také odráží v nižší poptávce po stavebních pracích. Ty zřejmě nepoptávají ani domácnosti, když návštěvy stavebních firem v jejich obydlích komplikuje pokračující důraz na sociální distancování. Stavební firmy navíc stále trápí nedostatek pracovních sil, když chybí dělníci ze zahraničí. Dílčí oživení v posledním měsíci loňského roku zažilo naopak inženýrské stavitelství, které po předchozím poklesu o 1,3 % meziročně stagnovalo. To s největší pravděpodobností souviselo s vyššími vládními investicemi. Meziroční růst počtu nových stavebních povolení v prosinci zpomalil z 3,7 % na 0,7 %. Jejich celková hodnota však o 2,8 % poklesla. Za celý loňský rok klesla stavební výroba o 7,7 %. Pro letošek čekáme její další pokles o 4,2 %.

České koruně aktuálně pomáhají rostoucí spekulace na zvyšování úrokových sazeb a dnes zveřejněné údaje z průmyslu a zahraničního obchodu mohou takové očekávání spíše podpořit nežli naopak. Na druhou stranu dnes zveřejněná data nejsou výrazným překvapením.
Autor: Michal Brožka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

15.03.2024Český průmysl lednovými výsledky zklamal (Analýza makroindikátorů) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
07.07.2023Auta táhnou český průmysl i zahraniční obchod (Analýza makroindikátorů) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
12.03.2021Český průmysl na počátku roku mírně oslabil (Analýza makroindikátorů) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
08.02.2021Český průmysl dál expanduje díky automobilům (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688