Research (Česká spořitelna)
Akcie v ČR  |  08.02.2021 11:22:36

Moneta plánuje letos vyplatit na dividendách 3,9 mld. Kč = 7,6 Kč na akcii. Dojde k tomu asi až ve 4Q21


- Dividendy v roce 2021: Moneta plánuje vyplatit 3,9 mld. . V nedávné konverzaci s ČNB bylo Monetě řečeno, že ČNB se bude držet doporučení ECB v rámci výplaty dividend, což by znamenalo omezení výplaty (v 1. -3. čtvrtletí) na 20 bazických bodů z rizikově vážených aktiv. To by v případě Monety znamenalo pouze 300 mil. . Je nepravděpodobné, že by management banky navrhl takto nízkou dividendu, když by raději počkal s výplatou na 4. čtvrtletí a vyplatil celých 3,9 mld. (7,6 na akcii).

- Dobrovolný návrh na odkup akcií ze strany PPF. Management nechtěl komentovat potenciální výhody a rizika případného spojení s AirBank, nicméně fúzi považuje za šanci, jak získat znatelný podíl na zisku českého bankovního trhu.

- Spotřebitelské úvěry stále pod tlakem, dynamický růst hypoték. Objem hrubých výkonných spotřebitelských úvěrů klesl z 50,2 mld. na 48,6 mld. ve čtvrtém čtvrtletí (zejména kvůli snížení ratingu u některých expozic a jejich přesun do nevýkonných úvěrů). Nové objemy pak stále zůstávají pod úrovněmi z roku 2019. Tržní podíl Monety na nově poskytnutých úvěrech je v současnosti pod jejím cílem a pravděpodobně tak bude pokračovat ve své agresivní cenotvorbě.

- Podíl nevýkonných úvěrů vzrostl po snížení ratingu u některých expozic z důvodu pandemie. Moneta snížila rating u expozic ve výši 1,9 mld. (1,7 mld. tvořil retail), u kterých si klienti požádali o další platební prázdniny nebo které vyžadovaly přesun do nevýkonných úvěrů po konci úvěrových moratorií ve 4Q20. To vedlo ke zvýšení podílu nevýkonných úvěrů ve čtvrtém čtvrtletí na 2,3% z přechozích 1,5%.

Celkově Moneta zveřejnila poměrně solidní výsledky za čtvrté čtvrtletí se ziskovostí nad konsenzuálními odhady. Největší pozornost se stále točí kolem nabídky ze strany PPF. Management Monety poskytl některé další informace, nicméně se držel předchozího stanoviska. Ředitel banky Spurný pak dodal, že potenciální spojení Monety a AirBank považuje za velmi atraktivní, když by to Monetě dovolilo materiálně růst a zvýšit její ziskovost. Stále se držíme názoru, že pro střednědobé a dlouhodobé investory je nabízená cena 80 za akcii příliš nízká. Případná další nabídka od některého dalšího subjektu by pak mohla cenu zvýšit. Nicméně nejsme schopni posoudit pravděpodobnost další nabídky od jiného subjektu, zejména pokud jde o to, aby přišla včas před koncem dobrovolné nabídky PPF. Pokud jde o dividendy, Moneta je i nadále odhodlaná rozdělit 80% zisku z roku 2020 a zbytek dividendy z roku 2019. Jelikož se však zdá, že ČNB bude následovat doporučení ECB ve směru dividend, plánovaná výplata dividendy 7,6 na akcii by mohla přijít až ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku a to za předpokladu, že současné limity pro výplatu dividend budou po konci září uvolněny.

Thomas Unger

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Pá 16:50  Týden na akciových trzích: Ztrátový týden, S&P500 testuje hranici 5 tis. bodů -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688