Libor Stoklásek (Imperial Finance)
Investice  |  07.02.2021 22:05:35

Burzovní kalendář: Co musíme vědět do nového týdne! (7.2.2021)

Investoři se v novém obchodním týdnu zaměří na pokračující výsledkovou sezónu za čtvrtý kvartál minulého roku a urputně probíhající jednání ohledně nového fiskálního stimulu na americkém Capitol Hill. Smíšené statistiky ze zámořského trhu práce v podobě NFP a míry nezaměstnanosti během prvního únorového týdne zdůraznily potřebu nové vládni pomoci. Z makroekonomického kalendáře se dočkáme pravidelné várky reportů americké inflace v podobě zveřejnění indexů spotřebitelských cen. Téma rostoucího tempa inflačních tlaků se totiž během posledních dní v očekávání vládní pomoci a díky vyhlídkám na oživení amerického hospodářství dostávají zpět ke slovu. Na evropských trzích se při zveřejnění pátečních údajů ze Spojeného království očekává, že britská ekonomika pokračovala na konci minulého roku v pozvolném růstu. Mario Draghi, bývalý šéf Evropské centrální banky, bude pokračovat v jednáních zaměřených na sestavení nové italské vlády. Za kryptoměny v průběhu týdne promluví bitcoin, který po krátké konsolidaci pokračuje k dosavadnímu maximu z měsíce ledna.  Zde je to, co potřebujete vědět, abyste mohli úspěšně začít nový týden.

Výsledková sezóna

Relativně pozitivní výstupy americké výsledkové sezóny, probíhající hovory ohledně nových stimulačních opatření a hladce probíhající distribuce vakcín vyhnaly během minulého týdne zámořské akciové indexy na nová rekordní maxima. Indexy S&P 500 a technologický Nasdaq zaznamenaly největší týdenní zisky od amerických voleb ze začátku listopadu. Očekávané hospodářské reporty v příštím týdnu přednesou společnosti Cisco Systems (CSCO), Twitter (TWTR), General Motors (GM), Pepsi (PEP), Coca-Cola (KO), AstraZeneca (AZN) a Walt Disney (DIS).

Nadále pozitivní výsledky za čtvrté čtvrtletí minulého roku by nejen mohly posílit očekávání silného oživení firemních výnosů v novém roce 2021, ale i zmírnit obavy investorů z nadměrného ocenění akciových trhů.

Fiskální injekce

Tlak amerického prezidenta Joe Bidena na věhlasný záchranný balíček ve výši 1,9 bilionu dolarů v pátek nabral na obrátkách poté, co americký Senát těsně schválil rozpočtový plán umožňující demokratům prosadit legislativu prostřednictvím Kongresu v nadcházejících týdnech s podporou republikánů nebo i bez ní. Republikánská strana navrhuje fiskální balíček pomoci v boji proti dopadům koronaviru ve výši 600 mld. dolarů, tedy o třetinu méně než je objem demokratického plánu. Kongresové výbory začnou s přípravou legislativy už tento týden. Předsedkyně Sněmovny reprezentantů Spojených států
Nancy Pelosi očekává, že finální legislativa by mohla projít Kongresem už před 15. březnem, kdy vyprší platnost dávek v nezaměstnanosti, které byly přidány během pandemie koronaviru.

Páteční lednová data poukázala na slabé oživení amerického trhu práce a zdůraznila potřebu dalších stimulů k posílení ekonomiky. Největší ekonomika světa přidala mimo sektor zemědělství 49 tis. pracovních míst. Míra nezaměstnanosti překvapila poklesem z 6,7 na 6,3 %. Největší ztráty pracovních míst připsaly sektory pohostinství, maloobchodu a cestovního ruchu.

Údaje o inflaci

Fundamentální obchodníci se mohou zaměřit na středeční obchodní seanci, kdy se ke slovu dostanou indexy spotřebitelských cen (CPI). Americké hospodářství pokleslo v minulém roce nejhlubším tempem od druhé světové války a mezi obchodníky rostou obavy o možných inflačních dopadech při plném znovu otevření ekonomiky. Vyhlídka na nový balíček pomoci v boji proti dopadům koronaviru Joe Bidena zvyšuje inflační očekávání i u americké centrální banky. Předseda FEDu Jerome Powell se během středeční seance vyjádří k oživení amerického trhu práce na webináři pořádaném Ekonomickým klubem v New Yorku.

Powell se nechal v lednu slyšet, že centrální banka umožní, aby se americký trh práce lehce „přehřál“ a inflace se v průběhu času pohybovala i nad svým 2% cílem, čímž znovu potvrdil očekávání trhu, že centrální banka nebude spěchat se zvyšováním sazeb minimálně do roku 2023.

HDP Spojeného království

Evropské trhy očekávají, že statistiky zveřejněné během páteční obchodní seance, potvrdí pozvolný růst britské ekonomiky v posledním čtvrtletí minulého roku, i když pomalejším tempem, než byla 16% expanze zaznamenaná v předchozích třech měsících při znovu otevření tamní ekonomiky. Konsenzus makroekonomického kalendáře očekává mezičtvrtletní růst o 0,5 %. Britská libra během čtvrtečního obchodování posílila na páru s dolarem poté, co Bank of England naznačila, že záporné úrokové sazby jsou prozatím mimo diskuzi a zaměřila se na vyhlídku post-lockdownového oživení, k čemuž určitě přispěl i program rychlého očkování. Centrální banka v reportu snížila prognózu růstu pro celý rok 2021 z 7,25 na 5 % a zvýšila predikci pro rok 2022 z 6,25 na 7,25 %.

Mario Draghi

Mario Draghi, kterému se připisuje záchrana eura před kolapsem během krize státního dluhu v eurozóně v roce 2012, dostal za úkol sestavit novou italskou vládu.
 Investoři doufají, že Draghi může konečně úspěšně zavést reformy na podporu růstu v zemi, která dlouhodobě nedosahuje dobrých výsledků v porovnání se svými evropskými vrstevníky a nadměrně zatěžuje celou eurozónu. Italské finanční trhy velmi silně a optimisticky očekávají, že Draghi v tomto boji uspěje. Minulý týden dosáhl výnos desetiletých státních dluhopisů Itálie největšího týdenního poklesu od měsíce července minulého roku.

Bitcoin

Zatímco zlato přešlapuje u úrovně 1800 USD za trojskou unci, ceny nejznámější kryptoměny světa se po krátké konsolidaci vrací k úrovni 40 000 USD. Stále hlasitější komentáře zaznívající z úst představitelů centrálních bank a nové a nové fiskální stimuly ženoucí akciové trhy na historická maxima nahrávají i alternativním investičním příležitostem jako jsou kryptoměny.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Imperial Finance

Imperial Finance

Dynamicky smýšlející privátní investiční kancelář Imperial Finance nastoluje v českých podmínkách novodobé standardy moderní správy klientského kapitálu. Klientům nabízí komplexní správu portfolia s možností výplaty měsíčních výnosů. Kromě tradičních investičních nástrojů (akcie, měny, dluhopisy, nemovitosti) se zaměřuje na alternativní svět investic (kryptoměny, AOS, dotační a developerské projekty).

Investiční kancelář Imperial Finance sídlící v centru Brna zaštiťuje služby Imperial Invest Funds a Imperial Trade Capital, skrze které nabízí svým klientům, kromě nadstandardních služeb a výnosů, úplnou transparentnost, diverzifikované portfolio, přístup k moderním technologiím, příjemné zázemí investičních odborníků s mnohaletými zkušenostmi v oboru a dlouhodobou nadstandardní investiční nezávislost.

Více informací na: www.imperial-finance.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)

Přečtěte si také:

10.01.2022Burzovní kalendář 2/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
15.08.2021Burzovní kalendář 33/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
02.08.2021Burzovní kalendář 31/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
25.07.2021Burzovní kalendář 30/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688