Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  05.02.2021 16:48:04

Akciové trhy: Pozitivní nálada na obou zbězích Atlantiku. Za mořem nové rekordy (Komentář)

Pozitivní nálada na obou zbězích Atlantiku. Za mořem nové rekordy

 

Akciové trhy tento týden slušně rostly. A to jak v Americe, tak v Evropě. Pozadu nezůstala ani Pražská burza, když za celý týden přidala +4,45 %.

 

Pozitivně ovlivnily trhy zprávy o tom, že jednání o fiskálním balíčku pomoci v USA mezi novou administrativou a republikány je na dobré cestě. Zdá se také, že pozitivní vliv má probíhající vakcinace proti koronaviru. A v neposlední řadě to byla lepší datatrhu práce, kdy není takový přírůstek nezaměstnaných, jako se čekalo. Některým sektorům pomohla také ropa a její zhruba 10 % růst v průběhu tohoto týdne. Důvodem byly nízké zásoby černého zlataUSA a snížená produkce OPEC+. V plném proudu je výsledková sezóna za poslední kvartál minulého roku. Zatím vyznívá pozitivně, většina firem překonala odhady.

 

Americký trh měřený širokopásmovým indexem S&P500 tento týden opět posouval své rekordy, dokonce každý den uzavřel silnější. Nové historické maximum jsme viděli ve čtvrtek. V pátek krátce po zahájení obchodní seance akcie opět posilují o pár desetinek, nicméně není jaké jestli tento trend udrží. Vypadá to, že by S&P500 mohlo tento týden posílit o zhruba +4,5 %. Nových rekordů dosáhl i technologický NASDAQ, podpořen lepšími výsledky technologických firem.

 

Výkon evropských akcií (index Stoxx Europe 600) byl v prvním únorovém týdnu v plusu a od zámořských burz se rozhodně nenechal zahanbit. V pátek krátce před koncem obchodování je na červené nule. Za celý týden si index Stoxx Europe 600 připíše zhodnocení o +3,4 %.

 

Pražská burza 

Pražská burza měřená indexem PX dnes (pátek 5.2.2021) slušně posilovala a přidala +1,12 %(index se posunul na 1 060,62 bodů). Za celý obchodní týden pak vyskočila o slušných +4,45 %. Je to první týdenní růst po předchozích třech ztrátových týdnech v řadě. I pražská burza posilovala v každém dni tohoto týdne.

 

Z makroekonokmických dat tuzemský trh podpořilo zveřejnění tuzemského HDP. Česká ekonomika během 4Q20 překvapivě vzrostla, a to o 0,3 % mezičtvrtletně a za celý minulý rok klesla o 5,6 %. To bylo výrazně lepší, než se čekalo (7,6 %).

 

Nejdůležitější kurzotvorné zprávy se tento týden týkaly MonetyMoney Bank. Její vedení vydalo prohlášení k nabídce skupiny PPF a dle naší interpretace doporučilo akcionářům využít dobrovolnou nabídku na odkup ze strany skupiny PPF ve výši 80 CZKza jednu akcii Monety. K další části nabídky (akvizici Air Banky a ostatních finanční společností) se vzhledem k chybějícím datům zatím nevyjádřilo. Náš komentář naleznete zde https://bit.ly/2Yy7UFA.

Další událostí byly v pátek ráno zveřejněné výsledky Monety za poslední kvartál minulého rokua za celý rok 2020. Výsledky překonaly tržní konsensus. Moneta také překonala své cíle na úrovni výnosů a zisku EBITDA https://bit.ly/Moneta_4Q20results_CZ. Z tohoto pohledu jsou výsledky pozitivní. Nicméně z našeho pohledu nebudou mít na cenu akcií žádný vliv. Tím rozhodujícím faktorem je nyní dobrovolná nabídka skupiny PPF ve výši zmíněných 80 CZK za akcii Monety. Poblíž této hranice by se měla cena akcií na burze držet. 

 

Co se týče výkonu jednotlivých titulů obchodovaných na pražské burze, v samotný pátek skončily téměř všechny v kladném teritoriu. Opozdilci s mírnou ztrátou byli PMČR (-0,26 %, 15 260 CZK) a Erste (-0,4 %, 692,2 CZK). V nejlepším světle se dnes předvedla komerční banka se ziskem +2,79 % (cena 699 CZK), kdy posilovala zejména v závěru seance, následovaná Avastem (+1,81 %, 148,85 CZK) a Kofolou (+1,60 %, 254 CZK). Většina ostatních titulků přidala kolem procenta.

Za celý týden hrály prim banky. Nejlepší z celé burzy byla Komerční banka, který za celý týden posílila o +6,72 % na 699 CZK. V těsném závěsu byl Avast se ziskem +5,57 % (148,85 CZK). Mírnou týdenní ztrátu 0,56 % (354 CZK) zaznamenala pouze Česká zbrojovka, která tak korigovala růst v minulých týdnech.

 

 

Co se dá čekat příští týden?

V příštím týdnu bude pokračovat výsledková sezóna. Za mořem by měly oznámit výsledky hospodaření např. Cisco, Twitter, General Motors, Pepsi, Kraf Heinz, Walt Disney. Z makrodat bude v USA sledována inflace, pravidelná datatrhu práce nebo sentiment podle University of Michigan.

 

Na našem českém akciovém rybníčku to bude v pondělí (8. 2. 2021) po zavření trhu zveřejnění vybraných provozních ukazatelů (tržby, zisk EBITDA) Kofoly (náš komentář naleznete zde http://bit.ly/Kofola_4Q20_TS  ). Výsledky za 4Q20 a celý rok 2020 zveřejní Komerční banka (středa 10. 2. 2021). A příští týden se také rozhodne o výplatě dividendy Erste Group. Pokud k ní dojde, bude středa (10. 2. 2021) poslední den, kdy se akcie Erste budou obchodovat s právem na tuto  dividendu. 

 

Samozřejmě, že vliv můžou mít zprávy o průběhu pandemie a progresu ve vakcinaci.

 

Týden 1.2.20215.2.2021

 

Po

Út

St

Čt

t / t

PX Index (ČR)

1,05%

1,91%

0,21%

0,10%

0,76%

4,45%

S&P 500 (USA)

1,61%

1,39%

0,10%

1,09%

0,12%**

4,49%

Stoxx Europe 600

1,24%

1,29%

0,33%

0,56%

-0,08%*

3,38%

Zdroj dat: Boloomberg; * krátce před koncem pátečního obchodování; ** krátce po začátku páteční seance

růst (%)

pokles (%)

Autor: Bohumil Trampota

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

08.04.2024Akciové trhy: Nový týden začal na pozitivní vlně - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.03.2024Akciové trhy: Převládala pozitivní nálada - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
29.08.2023Akciové trhy: Týden pokračuje v pozitivní náladě - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688