Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  05.02.2021 11:15:23

Moneta Money Bank: Výsledky za Q4 20 nad odhady, silná kapitálová přiměřenost (Komentář k firmě,Komentář k výsledkům hospodaření)

Moneta Money Bank oznámila dnes ráno výsledky za poslední čtvrtletí minulého roku. Celkové výnosy a čistý zisk překonaly očekávání.  Hlavní položka výnosů, čistý úrokový výnos, překonal naše očekávání o 5,7 %, čistý zisk je o více něž 7 % nad konsensem. Vzrostly ale i náklady na riziko na 174 bb kvůli opravným položkám na riziko plynoucím ze zhoršené makroekonomické situace vzhledem k nákaze covid-19.Za celý rok 2020 překonala Moneta své cíle jak na celkové výnosy, tak na čistý zisk. Moneta má silnou kapitálovou přiměřenost.   Samotná čísla hodnotíme pozitivně, nicméně jejich vliv na kurz akcií bude zanedbatelný. Tím rozhodujícím faktorem je dobrovolná nabídka na odkup akcií Monety ze strany skupiny PPF ve výši 80 CZK na akcii. 

Podobně jako v minulých kvartálech reportovala Moneta vysoký růst poskytnutých úvěrů. V korporátním sektoru vzrostly o 13 % y/y a v retailovém segmentu dokonce o vysokých
70 %. To je podstatně vyšší tempo růstu ve srovnání s celým trhem (0,4 % a 13 % respektive). Celkové úvěry vzrostly o 46 % zatímco trh jen o necelá 4 %. Na výsledky měla pozitivní vliv akvizice aktiv Wüstenrotu. (2) Stejně tak vzrostla i depozita. Celkové depozita vzrostla o více jak 47 % a překonala růst trhu, který vyrostl o 9 %. (3) Čistý úrokový výnos je 2,1 mld. CZK (4,9 % y/y), což překonal jak náš odhad, tak tržní konsensus. Čistá úroková marže dosáhla 2,7 % a poklesla o jeden procentní bod v meziročním srovnání. Celkové provozní výnosy reportovala Moneta ve výši 2,7 mld. CZK (2,2 % y/y). Provozní výnosy za celý minulý rok dosáhly 12,1 mld. CZK, což je mírně nad cílem managementu na minimálně 12 mld. CZK. (4) Celkové provozní náklady vzrostly ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku
o 12 % na 1,5 mld. CZK. Za jejich růstem je zmíněná akvizice Wüstenrotu. Po jejich očištění by byly téměř beze změn. (5) Vzhledem k současné koronakrizi jsou velmi sledované opravné položky k nespláceným úvěrům. Meziročně vzrostly na 475 mil. CZK z 216 mil. CZK. To ale bylo pod tržním očekáváním (549 mil. CZK) i naší projekcí (561 mil. CZK). (6)  Čistý zisk zaznamenal meziroční pád o 28 % na 685 mil. CZK. Stejně jako výnosy to bylo nad veškerými tržními odhady. Pokles jde na vrub zmíněných opravných položek. Čistý zisk za celý rok je 2,6 mld. CZK, což překonala cíl Monety na 2,4 mld. CZK. 

Vzhledem ke krizové situaci vzrostl ve Q4 20 podíl nesplácených úvěrů na 2,3 % z 1,5 % (Q3 20). Celková kapitálová přiměřenost vzrostla na 18,2 %. Přebytečný kapitál je 6,4 mld. CZK bez zohlednění předpokládané dividendy za rok 2020 ve výši 2,1 mld. CZK.

Více informací bude zveřejněno dnes v 15:00 hod na konferenčním hovoru.

Autor: Bohumil Trampota

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688