mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  04.02.2021 16:15:00

Informace k cestování českých občanů do Portugalska v souvislosti se šířením koronaviru: nová opatření od 5. února 2021

Informace k cestování českých občanů do Portugalska v souvislosti se šířením koronaviru: nová opatření od 5. února 2021

04.12.2020 / 11:45 | Aktualizováno: 04.02.2021 / 16:15

Níže naleznete informace o aktuálních podmínkách pro cesty českých občanů do Portugalska

Informace o podmínkách stanovených portugalskými orgány jsou pouze informativní, před cestou proto doporučujeme ověřit u Velvyslanectví Portugalska v Praze, zda se podmínky pro vstup a pobyt nezměnily. Ministerstvo zahraničních věcí ČR nedoporučuje cestovat mimo nezbytné důvody.

Nejčastější otázky a odpovědi:

Mohu do Portugalska přicestovat bez udání důvodu?

Závažný důvod je nutno indikovat v případě cest s pobytem v Portugalsku kratším nežli 48 hodin, kdy cestující z ČR žádá o uplatnění výjimky z povinnosti absolvovat karanténu viz níže. V dalších případech udání důvodu sice není předem požadováno, nicméně s ohledem na povinnou karanténu bude důvod a místo pobytu zkoumáno při příletu. Vzhledem k podmínkám nouzového stavu a platnému velmi přísnému "lock-down", nedoporučujeme cestovat kromě zcela nezbytných případů. Upozorňujeme, že omezení pohybu i změny dalších podmínek mohou nastat, aniž by byly avizovány s větším předstihem a Velvyslanectví ČR tak mělo možnost upozornit na ně české občany předem.

Potřebuji pro vstup do země negativní test na Covid-19? Musím po příjezdu zůstat v karanténě nebo splnit jiné podmínky?

Ano a ano. Od 31. 1. je od cestujících z České republiky při příletu do kontinentálního Portugalska vyžadován negativní RT-PCR test, absolvovaný ne dříve než 72 hodin před nástupem do letadla (aktuálně navíc neexistuje přímé letecké spojení mezi Českem a Portugalskem a test vyžadují také tranzitní země/letiště). Kromě toho musí cestovatel z ČR absolvovat 14-ti denní povinnou karantému doma nebo na místě určeném portugalskými zdravotními orgány. Výjimku z karantény v případě pobytu nepřesahujícího 48 hodin (nutno doložit zpáteční letenkou) mohou portugalské orgány udělit ve výjimečných případech.

V případě Madeiry je nezbytný negativní PCR test (ne starší 72 hodin) nebo absolvování testu po příletu + další opatření (přesné náležitosti dokumentu viz odkaz v bodu 4 níže). Důrazně doporučujeme cestovatelům na Madeiru absolvovat PCR test na Covid-19 již v ČR před odletem, aby se vyhnuli možné déletrvající karanténě v případě zjištění pozitivního výsledku testu absolvovaného až po příletu na ostrov. Velvyslanectví nedisponuje žádnými potvrzenými či praxí prověřenými informacemi o případné výjimce z povinnosti předložení negativního výsledku testu u cestujících, kteří již onemocnění prodělali, případně absolvovali očkování.

V případě Azorských ostrovů platí od 20. 11. 2020 povinnost předložit negativní výsledek PCR testu nikoliv staršího nežli 72 hodin již před nástupem do letadla s destinací na Azorských ostrovech a následného povinného kontrolního testování v případě pobytu více než 6 dní, případně více (podrobné podmínky viz odkaz v bodu 4 níže).

Informace, jaká karanténní opatření či postup budou portugalské úřady aplikovat v případě, kdy se český občan setká během svého krátkodobého pobytu v Portugalsku s osobou nakaženou Covid-19 nebo přímo v Portugalsku touto nemocí onemocní, jsou částečně k dispozici v případě pobytu na Madeiře (viz bod 4 níže), v ostatních případech nejsou jasně specifikovány. Samostatná schopnost cestovatelů řešit situaci spojenou s nutností setrvat na místě po dobu onemocnění a/nebo karantény za pomoci asistenční služby sjednané komerčním cestovním pojištěním je nezbytná, stejně jako ověření před cestou, že sjednané pojištění takovou situaci pokrývá.

Jaké jsou podmínky průjezdu zemí? Jak dlouho mohu v zemi pobývat? Mohu do země přijet za prací?

Podmínky průjezdu jsou dány existujícím navazujícími lety, povinnost předložit negativní výsledek testu v cílové i tranzitní zemi je nutno ověřit u příslušné letecké společnosti včetně podmínek vstupu země destinace. Podmínky vstupu občanů zemí EU včetně pobytu za účelem práce nejsou regulovány odlišně od jiným účelů vstupu, viz výše.

Na co si mám dát pozor?

Od 9. 11. 2020 platí v Portugalsku nouzový stav, zahrnující zásadní opatření včetně nočního zákazu a denního přísného omezení vycházení. Je uzavřena naprosté většina obchodů (kromě nezbytného zásobování potravinami, léky apod. ) a všech restaurací, které mohou fungovat pouze v určitých časech a v řežimu take-away. Obdobná opatření uplatňuje od 13. 1. 2021 i Madeira. Podrobnější informace naleznete zde.

Jaké jsou podmínky pro návrat/cestu českého občana z Portugalska do ČR?

Od 9. 11. 2020 je nutno před vstupem na území ČR oznámit tuto skutečnost příslušné krajské hygienické stanici vyplněním elektronického Příjezdového formuláře – viz www.prijezdovyformular.cz a předložit negativní výsledek testu na Covid 19: buď antigenní test provedený max 24 h před začátkem cesty, nebo PCR test provedený nejvýše 72 hodin před zahájením cesty do ČR. Více informací v bodě 5 níže a na webu Ministerstva vnitra ČR.

1. Informace o podmínkách pro vycestování z České republiky

Vycestování českých občanů z České republiky není ze strany českých orgánů nijak omezeno. Je nezbytné se před cestou informovat o aktuálních podmínkách vstupu přijímací země pro české občany, resp. osoby cestující z území ČR.

2. Vstup na území Portugalska

Je možný leteckou cestou, pozemní cestou přes Španělsko bude umožněn vstup pouze občanům Portugalska a portugalským rezidentům, a to pouze na vyhrazených hraničních přechodech. V případě cest z Česka do Portugalska automobilem doporučujeme ověřit podmínky všech tranzitních zemí.

3. Dopravní spojení mezi Portugalskem a Českou republikou

Pro cestu/návrat českých občanů z Portugalska do České republiky je k dispozici několik málo leteckých spojení s přestupem v evropským městech (a možnou nutností předložit negativní test na Covid 19 před nástupem do letadla), lze očekávat další rušení letů. Doporučujeme sledovat dostupné informace leteckých společností. V případě nutnosti cestovat se ukazuje, z důvodu snadnějšího postupu při vyřízení následné kompenzace, koupě letů přímo u leteckých společností vhodnější, nežli koupě na zprostředkovatelských serverech.


4. Karanténní opatření v Portugalsku (orientační informace)

Osobám přijíždějícím do země z České republiky je portugalskými orgány nařízena karanténa doma či na jimi určeném místě po dobu 14 dní. Předložení negativního testu tuto podmínku nijak neovlivňuje.

Podmínky domácí profylaktické izolace v anglickém jazyce naleznete zde.

Informace o opatřeních na Madeiře naleznete zde.

Informace o opatřeních na Azorských ostrovech naleznete zde.

5. Podmínky návratu do České republiky

Při návratu z Portugalska včetně Madeiry a Azorských ostrovů je cestující povinen vyplnit příjezdový formulář a předložit před nástupem cesty do Česka negativní výsledek testu na Covid 19: buď antigenní test provedený max 24 h před začátkem cesty, nebo PCR test provedený nejvýše 72 hodin před zahájením cesty do ČR + absolvovat PCR test v ČR ve stanovené lhůtě (tato lhůta se liší u návratu z kontinentálního Portugalska a u návratu z ostrovů). Podrobné informace naleznete v článku MZV.

Aktuální klasifikaci zemí naleznete na stránkách Ministerstva vnitra ČR.

6. Důležité odkazy a instituce

Aktuální statistiky a informace o výskytu nákazy COVID-19 v Portugalsku

Velvyslanectví Portugalska v České republice

Seznam akreditovaných laboratoří v Portugalsku (nutnost lékařského doporučení třeba předem ověřit)

Seznam odběrových míst v České republice


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688