Juraj Cienik (Trivi)
Okénko pro podnikatele  |  04.02.2021 17:10:01

Účetní společnost Trivi radí, jaké změny přinese pro podnikatele rok 2021

Paušální daň pro OSVČ a zvýšení slevy na dani

OSVČ, které mají příjmy do 1 milionu korun, mají možnost se prostřednictvím jedné paušální platby zbavit povinnosti přiznávat na třech různých formulářích daň z příjmu, sociální pojistné a zdravotní pojistné. Nemohou ji ale využít všechny OSVČ. Paušál je určen pro neplátce DPH. Podmínkou je, že OSVČ nesmí být dlužníkem, vůči kterému bylo zahájeno insolvenční řízení a nesmí vykonávat činnost, ze které plynou příjmy ze závislé činnosti, s výjimkou příjmů, z nichž je daň vybírána srážkou podle zvláštní sazby daně. Paušální daň se skládá ze zdravotního a sociálního pojistného a daně. Pro rok 2021 činí 5 469 Kč měsíčně (2 976 Kč sociální pojištění, 2 393 Kč zdravotní pojištění a 100 Kč daň z příjmů). Pro vstup do paušálního režimu stačí finančnímu úřadu podat oznámení o vstupu do paušálního režimu. Čas na podání mají OSVČ jen do 10. ledna daného roku.

Zdravotní a sociální pojištění

Podnikatelé – fyzické osoby, které nepřejdou do režimu paušální daně, musí tradičně očekávat zvýšení minimálních záloh na zdravotní a sociální pojištění. Minimální záloha na zdravotní pojištění se zvyšuje z částky 2 352 Kč na 2 393 Kč a je potřeba zvýšení zálohy promítnout už do lednové platby. Sociální pojištění bude od tohoto roku činit 2 588 Kč. Pro vedlejší výdělečnou činnost 1 036 Kč.

Změny u odpisů

U nehmotného majetku došlo od roku 2020 ke zrušení daňového odpisování a podnikatelé si tak vystačí pouze s účetními odpisy, které budou plně daňově uznatelné. U daňového odpisování hmotného majetku se zvyšuje hranice ze 40 000 na 80 000 Kč. Zavádí se rovněž mimořádně odpisy pro majetek v první a druhé odpisové skupině v letech 2020 a 2021. Majetek zařazený v první odpisové skupině si bude poplatník moci odepsat rovnoměrně bez přerušení za prvních 12 měsíců uplatní odpisy rovnoměrně do výše 60 % vstupní ceny hmotného majetku a za dalších následujících 12 měsíců uplatní odpisy rovnoměrně do výše 40 % vstupní ceny hmotného majetku.

Zavedení záloh na nadměrný odpočet DPH

Plátcům DPH, u kterých se prověřuje pouze část nadměrného odpočtu, se nesporná část odpočtu bude vyplácet v podobě záloh. Lhůta vratky DPH ale nakonec zůstala na 30 dnech. O nároku na zálohu se primárně nebude rozhodovat ve vyhledávací činnosti, ale až následně v průběhu kontrolního postupu. Záloha bude vyplacena, jestliže část odpočtu správce daně nehodlá prověřovat a zároveň dotčená částka přesáhne 50 000 Kč.

Těm, kteří podají daňové přiznání elektronicky, bude prodloužena lhůta pro podání daňového přiznání k daním z příjmů o 1 měsíc. Změny zaznamenal i sankční systém. Došlo ke snížení pokuty za nedodržení elektronické formy podání, a to z 2 000 Kč na 1 000 Kč. Nově také není žádný limit daňového bonusu na dítě. Obchodní korporace mají možnost předat účetní závěrku do sbírky listin veřejného rejstříku prostřednictvím podání u příslušného správce daně z příjmů.

V případě jakýchkoli doplňujících otázek se obraťte na svou účetní. Pokud se nechcete stresovat s účetnictvím, chcete mít vše pod kontrolou a máte zájem svěřit svou agendu moderní online účetní firmě, navštivte www.trivi.com nebo volejte na zákaznickou linku 800 80 60 40.

Juraj Cienik, CEO Trivi, a.s.

Zapálený tahoun týmu pro rozvoj a inovace v oblasti IT a milovník čísel byl jasnou volbou pro start nové moderní účetní firmy na pozici hlavního leadera při vývoji a nastavování všech systému. Své zkušenosti sbíral v nadnárodních IT společnostech jako projektový manažer a v business developmentu. Vede tým seniorních účetních, daňových poradců a řídí celou společnost. Uvedené příspěvky jsou společnou prací odborného týmu.



Trivi, a.s. – online účetní firma

Je moderní online účetní firma s praktickým využitím aplikací pro správu účetní agendy pro malé a střední podnikatele. Zaměstnává více jak 50 profesionálních účetních a daňových poradců. Prostřednictvím originálních aplikací mohou klienti účetní firmy jednoduše spravovat svou agendu, komunikovat se svou přidělenou účetní a odesílat veškeré podklady online.

Více na https://www.trivi.com/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko pro podnikatele:

Ne 22:37  Jak proměnit svůj relax s golfovou holí v nejlepší investici roku? Exkluzivní... Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
02.03.2024  Proč je dovolená na Maledivách skvělou investicí do vašeho zdraví a pohody Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
25.02.2024  NEJKRÁSNĚJŠÍ PLÁŽE HAVAJE Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688