mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  04.02.2021 14:09:00

Cestování do ČR a Estonska po 2.2.2021

Cestování do ČR a Estonska po 2.2.2021

04.01.2021 | Aktualizováno: 04.02.2021 / 14:09

Vstup do Estonska: Od 2.2.2021 ZMĚNA PRAVIDEL pro KARANTÉNU po vstupu do země. Pokračuje povinnost nošení roušek ve vnitřních veřejných prostorech. Více informací v bodu 3 článku.

Vstup do ČR: Do 14.2.2021 platí nouzový stav. Vstup do země pouze v nezbytných případech. Více informací v bodu 1 článku.

1. Cestování do České republiky a návrat z České republiky

Do 14.2.2021 platí v České republice nouzový stav.

Podmínky vstupu do ČR do 4.2.2021 včetně:

V souladu s Usnesením Vlády ČR ze dne 28. ledna 2021 č. 79 o přijetí krizového opatření, kterým se dále zpřísňují podmínky volného pohybu na území ČR, upozorňujeme na stále platné doporučení MZV ČR cestovat do zahraničí pouze v nezbytných případech, mezi něž nepatří cestování za účelem turistiky. Rovněž důrazně upozorňujeme, že z důvodu stále zhoršené epidemiologické situace v ČR i v zahraničí dochází k výrazným omezením v dopravě a zavádění rozsáhlých restriktivních opatření omezujících vstup a pohyb na území jednotlivých států včetně ČR.

Podmínky pro návrat na území ČR jsou stanoveny ochrannými opatřením Ministerstva zdravotnictví, jejichž výklad přináší webové stránky MZV ČR.

V případě cestujících z Estonska do ČR je nutné před vstupem do země vyplnit Příjezdový formulář . Dále buď předložit negativní RT-PCR test podstoupený v jakékoliv EU zemi ne starší 72 hodin, nebo do 5 dnů od vstupu do ČR na vlastní náklady podstoupit RT-PCR test, nebo vykonat 10-denní karanténu.

Bližší informace na webu Ministerstva vnitra ČR), kde jsou uvedeny i podmínky vstupu do ČR od 5.2.2021 (v tomto článku budou uvedeny až 5.2., stejně jako v článku Ministerstva zahraničních věcí ČR).

2. Cestování do Estonska, návrat z Estonska a tranzit přes Estonsko

Občané České republiky mohou přicestovat do Estonska bez udání důvodu (k příp. povinnosti absolvovat 10-denní karanténu více informací níže).

Pro jejich návrat do ČR z Estonska či tranzitem přes Estonsko, pokud nemají příznaky nákazy koronavirem, nejsou žádná omezení ani povinnost testu nebo karantény.

3. Opatření v Estonsku

Od 2.2. do 31.5.2021 se mění pravidla pro karanténu po vstupu do Estonska: pokud osoba

a) prodělala onemocnění COVID-19 v posledních 6 měsících a byla označena za vyléčenou

b) nebo byla očkována proti COVID-19 v posledních 6 měsících,

nemusí v Estonsku absolvovat 10-denní karanténu (povinnost nošení roušek a pravidlo 2+2 však zůstává, více informací níže).

Stejně se postupuje v případě

a) cestovatelů ze zemí s vysokým rizikem (tmavě červená/dark red) včetně Velké Británie a Irska

b) osob, které přišly do těsného kontaktu s člověkem diagnostikovaným COVID-19 např. již při pobytu v Estonsku. Pro tyto osoby však platí, že po dobu 10 dnů od zjištění této skutečnosti jsou povinny nosit roušky/jiné zakrytí nosu a úst při pobytu ve všech vnitřních prostorech. Výjimkou je pobyt mezi členy rodiny, věk do 12 let, zdravotní důvody nebo vykonávání pracovní činnosti, která nošení roušky znemožňuje.

Pokud se na cestovatele v okamžiku vstupu do Estonska nevztahuje výše uvedená nová úprava, musí zachovávat tyto obecné povinnosti platné již před 2.2.2021:

- povinně nosit roušku (nebo jiné zakrytí nosu a úst) ve všech vnitřních veřejných prostorech a ve veřejné dopravě

- dodržovat pravidlo 2+2 (spolu pouze 2 osoby s výjimkou členů rodiny, další ve vzdálenosti 2m)

- podrobit se 10-denní karanténě po vstupu do Estonska podle míry nákazy COVID-19 ve státě, z něhož přijíždí. Seznam států a koeficient výše nákazy, od něhož se povinnost karantény odvíjí, je aktualizován každý pátek na webu estonského ministerstva zahraničních věcí s platností od dalšího pondělí

Souhrn povinností pro osoby, na které se vztahuje povinnost karantény:

1/ Při vstupu do Estonska letecky či lodí je nutné

- 24h před příjezdem do Estonska elektronicky vyplnit prohlášení a uchovat si potvrzující email

- podrobit se 10 denní karanténě

- nebo předložit negativní RT-PCR test ne starší 72 hodin nebo ho podstoupit ihned na letišti/v přístavu. Pro cizince/nerezidenty jsou všechny testy za úhradu (RT-PCR podle jednotlivých laboratoří kolem 60 EUR, nutno platit bankovní kartou).

Po negativním 1. testu, ať již předloženém či podstoupeném (výsledek testu se zasílá SMS), platí uvolněný režim samoizolace s možností chodit do práce (po dohodě se zaměstnavatelem) či obchodu při zachování odstupu od ostatních lidí.

Druhý test je možné absolvovat nejdříve 6. den od prvního (v případě testu provedeného v zahraničí např. před 3 dny/72 hodinami před vstupem do Estonska to tedy může být již 3. den pobytu v Estonsku). K objednání přesného času 2. testu slouží tel. č. +372 678 0000 nebo webová stránka.

2/ Při příjezdu do Estonska autem je nutné

- 24h před příjezdem do Estonska elektronicky vyplnit prohlášení a uchovat si potvrzující email

- podrobit se 10 denní karanténě

- nebo v případě, kdy není předchozí zahraniční negativní RT-PCR, dojet k provedení 1. testu co nejrychleji do většího odběrného místa, což může být až Tallinn. Současně je doporučeno předem se objednat na přesný čas testování (tel. č. +372 678 0000 nebo webová stránka).

Výsledky estonského RT-PCR testu jsou oznamovány v době 2 hodin - 3 dnů od podstoupení testu. Po oznámení 2. negativního testu končí jakákoliv karanténní omezení.

Pokud se během pobytu v Estonsku v případě nachlazení objeví podezření na koronavirus, je povinností každého obrátit se na lékaře (tel. pohotovostní bezplatná linka 1247). V případě, že lékař nařídí testování, je i pro cizince zdarma.

Pokud bylo při pobytu v Estonsku potvrzeno nakažení COVID-19, je dotyčný člověk povinen:

1/ spolupracovat s Radou pro zdraví (kontakt níže);

2/ poskytnout údaje pro určení dalších infikovaných osob a blízkých kontaktů (při sběru dat jsou dodržována pravidla ochrany osobních údajů);

3/ dodržovat preventivní obecnou karanténu 10 dnů, tj. z hotelu, ubytovny nebo bytu vycházet POUZE na základě pokynu zdravotníků, policie nebo při ohrožení života a zdraví. O ukončení karantény rozhoduje až prohlášení ošetřujícího lékaře, že osoba není infekční, tedy nikoliv pouhé uplynutí požadovaných 10 dnů.

V případě blízkého kontaktu s pozitivně diagnostikovaným člověkem během pobytu v Estonsku platí preventivní obecná karanténa 10 dnů. Během této doby je možné vycházet pouze na nákup v blízkosti bydliště nebo na zdravotní pohyb venku, oboje s omezením kontaktů s dalšími osobami. Po 10 dnech může být vykonán test, který v případě negativního nálezu znamená ukončení preventivní karantény (finální potvrzení lékařem není nutné).

Při pobytu v Estonsku je doporučeno stažení trasovací aplikace HOIA - více informací ZDE.

Opatření v Estonsku platná od 3.2.2021:

- otevření restaurací, barů, nočních klubů apod. do 21:00 (výdej jídel s sebou není časově omezen); u jednoho stolu max. 6 osob ve vzdálenosti 2m od jiné skupiny

- obchody, obchodní centra, banky, pošty, sauny, lázně, bazény apod. pouze s 50 % naplněností; divadla, kina a veřejná shromáždění s pevnými sedadly navíc do max. 400 osob; volnočasové nekontaktní akce (kurzy kreslení, pilates, pěvecké sbory) ve skupině vedoucí + 10 osob; volnočasové kontaktní akce (sportovní tréninky, přednášky) se zachováním odstupu - pravidlo 2+2; žádné aktivity mezi 21:00 a 06:00

- venkovní akce obecně s max. 500, sportovní s max. 50 účastníky; žádné aktivity mezi 22:00 a 06.00.

4. Doprava

Bližší informace o leteckém spojení na webu tallinnského letiště.

5. Odkazy na weby příslušných estonských institucí

Úřad vlády Estonské republiky/ Republic of Estonia Government

Úřadem estonské vlády zřízený speciální web/ Emergency Situation

Rada pro zdraví/ Health Board Estonia s podrobnými informacemi včetně tel. pohotovostní bezplatné linky 1247 a stažení estonské trasovací aplikace HOIA


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688