Makroekonomika  |  04.02.2021 09:18:17

Ranní okénko - Americké služby i trh práce se pomalu zvedají

Hlavní událostí dneška bude pravidelné měnověpolitické zasedání bankovní rady České národní banky. Byť od něj ani my ani trh neočekává jakoukoliv změnu měnové politiky, bude se jednat o jedno z těch zajímavějších. ČNB na něm totiž představí svoji aktualizovanou makroekonomickou prognózu, ze které vyplynou i indikace na další vývoj tuzemských sazeb. Vzhledem k uzávěrce sběru dat ČNB nestihne zohlednit úterní nad očekávání dobrá data o tuzemském HDP a její prognóza tak může vyznít již během vydání jako poněkud zastaralá. Přesto bude zajímavé slyšet, jak bankéři hodnotí vývoj za uplynulé tři měsíce, které oproti jejich předchozím odhadům přinesly silnější korunu, slabší inflaci, ovšem robustnější hospodářský výkon. Jelikož si naším odhadem na nezměněnou měnovou politiku jsme nadmíru jisti, budeme tentokrát rozesílat komentář až po následné tiskové konferenci s detaily o nové prognóze.

Z eurozóny dorazí prosincová data o vývoji tamních maloobchodních tržeb. Trh vyhlíží meziměsíční růst o 2,8 % po listopadovém neslavném výsledku -6,1 %. Navzdory tomu bude vánoční měsíc v Evropě oproti předchozímu roku silně utlumený, když by měl meziročně zaostat o 2,9 %.

V USA bude vydána pravidelná týdenní zpráva o stavu tamního trhu práce. Nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti by podle odhadu mělo v týdnu končícím 30. ledna přibýt 830 tisíc, tedy jen nepatrně méně než o týden dříve. Přibližně stagnovat by měl i počet pokračujících žádostí, které se tak udrží poblíž 4,7 milionů. Den pak uzavře zpráva o objemech amerických továrních objednávek, které by podle odhadů měly meziměsíčně narůst o 0,7 %. 

Pohled zpět:

Evropské ceny výrobců v prosinci podle očekávání zrychlily, když meziměsíčně narostly o 0,8 %, tedy ještě o desetinku procentního bodu svižněji, než čekaly tržní odhady. V meziročním vyjádření to odpovídá poklesu o 1,1 %, zatímco ještě o měsíc dříve činil pokles cen 1,9 %. Oproti předchozímu roku nejvíce zlevnily energie, konkrétně o 4,9 %.

Lednová spotřebitelská inflace v eurozóně překvapila směrem nahoru. Výsledkem +0,9 % meziročně nechala odhady za sebou o tři desetiny procentního bodu a bezpečně přebila prosincových -0,3 %. Do kladných čísel se tak vrátila po dlouhých šesti měsících deflace. Významnou roli sehrál konec dočasného snížení daně z přidané hodnoty v Německu a také nižší ceny energií související s pandemickým propadem cen ropy. Většina z pozorovaného zrychlení cenové dynamiky tak vyplývá z přechodných efektů a ke smůle Evropské centrální banky jej nelze interpretovat jako skutečné přibližování k jejímu inflačnímu cíli. Od něj je tak reálně stále na hony vzdálena.

Dobré zprávy včera dorazily ze Spojených států. Tamní zaměstnanost v lednu poskočila o 174 tisíc pracovníků, přičemž odhady počítaly jen se 70 tisíci. Navíc došlo k revizi prosincového údaje, který tak namísto původně udávaného poklesu o 123 tisíc ubral pouze 78 tisíc, což činí lednový výsledek ještě příznivějším. Na aktuálně pozorovaném nárůstu se největší měrou podílel sektor služeb, který se pomalu vzpamatovává z uzavírek a s postupujícím očkováním by v nastaveném trendu mohl pokračovat i nadále. To ostatně naznačuje i lednová edice ISM indexu nákupních manažerů ve službách, která přinesla nárůst z prosincových 57,7 na 58,7 bodu. Navzdory pokračujícím restrikcím tak američtí poskytovatelé služeb reportují poměrně silný optimismus směrem do blízké budoucnosti, který kromě pokračující vakcinace patrně reflektuje i přistup tamní vlády k fiskální podpoře. 

Dnešní makroekonomické ukazatele:

Čas Země Událost  RB/RBI Trh Předchozí
14:30 ČR Měnověpolitické zasedání ČNB (repo v %)  0,25 0,25 0,25
11:00 EUR Maloobchodní tržby (prosinec, m/m v %)  -5,3 2,8 -6,1
14:30 USA Nové žádosti o podp. v nezam. (leden, v tis.)  - 830 847
16:00 USA Tovární objednávky (prosinec, m/m v %)  - 0,7 1

Hospodářské výsledky: Banco Santander, GSK, Novo Nordisk, Siemens, PayPal 

Co bude:


Autor: Vít Hradil, analytik

Editor: David Vagenknecht, analytik
Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

05.12.2023Aktivita v americkém sektoru služeb se zvedá (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
02.08.2023Ranní okénko - Pozornost míří k americkému trhu práce Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688