Patria (Patria Finance)
Investice  |  04.02.2021 05:46:00, aktualizováno 07.02.2021 09:07:59

Výhled pro FAANG a naprosto přirozená spekulativní mánie

Na nějaký čas to vypadalo, že o akcie ve skupině FAANG již nebude zájem a všichni rotují směrem k cyklickým titulům. Minulý týden ale kvůli některým negativním zprávám na poli pandemie přinesl opětovný zájem o akcie, jako je Apple, Alphabet či Facebook. Tak vidí současný vývoj na trhu John Lynch z Comerica Wealth Management. Jak vidí další vývoj na trhu a co doporučuje investorům?

Lynch míní, že je dobré se stále orientovat směrem k cyklickým akciím. Obavy v něm budí vysoké valuace velkých technologických firem a investor také věří v pokračující oživení. Celý trh je pak podle jeho odhadů nyní zhruba férově naceněn a další vývoj bude záležet zejména na tom, jak se bude vyvíjet ziskovost obchodovaných firem relativně k očekávání. Právě cyklické firmy by měly od druhého čtvrtletí začít vykazovat zlepšení svých zisků.


Další růst trhu by měl být podle Lynche tažen růstem zisků, ne dalším růstem valuací. Jinak řečeno, „E by mělo podporovat růst P,“ uvedl investor v narážce na to, že doposud byl růst cen na trhu tažený naopak růstem poměru cen k ziskům (PE). „Minulý rok se ceny dostaly před zisky a před celou ekonomiku, letos je možné, že ekonomika bude předbíhat ceny. Proto je důležité, aby se zisky zvedly,“ míní Lynch.

Ohledně dalšího vývoje v celé ekonomice investor poukázal na to, že když Bidenova vláda zveřejnila svůj program, došlo k určitému zploštění výnosové křivky namísto toho, aby trhy reagovaly na lepší ekonomický výhled. K tomu je stále asi 18 milionů Američanů na nějaké formě vládní podpory a k nějakému výraznějšímu růstu inflace tak podle Lynche nedojde dříve, než se začnou zvedat i mzdy.

Inflace a viníci spekulativní mánie

Na Yahoo Finance hovořil o vývoji na trzích a inflaci i Bill Smead ze společnosti Smead Capital Management. Nejdříve byl tázán na současné dění kolem společnosti GameStop, kde se retailoví investoři snaží svými dlouhými pozicemi „vytrestat“ hedge fondy a další instituce, které na této a několika dalších akciích drží krátké pozice a spekulují tak na pokles ceny akcií. Smead míní, že vše skončí velkým rozladěním a zklamáním a řada lidí bude poté odmítat investice do akcií. „Děje se to každých zhruba třicet let a musíme si tím projít,“ uvedl Smead.


Ohledně svých investic Smead uvedl, že i když se mu líbí některé růstové firmy, které drží v portfoliu, redukuje na nich své pozice v případě, že se kolem těchto akcií vytvoří „spekulativní mánie“. A ta má tendenci se nyní vytvářet právě na růstových společnostech. Vedle této mánie je podle odborníka důležité to, že v ekonomice existuje enormní objem stimulace, což by nakonec mělo skončit vyšší inflací. Ta by pak měla mít negativní dopad na valuace, protože vyvolá růst sazeb, a to onu spekulativní mánii ukončí.

Na otázku, kdo za tuto mánii může, Smead odpověděl, že jde o vynikající otázku a odpověď zní „nikdo“. Jde totiž o naprosto přirozené chování trhů a nedá se na nikoho ukazovat a říkat, že on je viníkem. Pokud ovšem někdo kvůli takové mánii ztratí své peníze, může si za to jen a pouze on sám.

Zdroj: Yahoo Finance





Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688