Sladké recepty: pohanková kaše s mandlovým mlékem a karamelizovanými jablky a hruškami

Určitě jste už někde zaslechli, že je pohanka velmi cenná potravina. Její předností je např. obsah rutinu, který zpružňuje a posiluje naše cévy. Víte ale, jak ji připravit, aby vám zároveň chutnala? Uvařte ji protentokrát na sladko, a to v mandlové alternativě mléka se skořicí. Použijte med a dochuťte ji zkaramelizovanými jablky a hruškami, které dodají pokrmu šmrnc. Protože je pohanka přirozeně bezlepková a klasické mléko jsme nahradili mandlovým nápojem, mohou si na této dobrotě pochutnat i celiaci a lidé trpící alergií na mléčnou bílkovinu nebo laktózovou intolerancí.

Uvařte pohanku protentokrát na sladko se skořicí

Zdroj fotografií a textu Akademie kvality.cz

Recept na pohankovou kaši s mandlovým mlékem a karamelizovanými jablky a hruškami

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 40 minut (24 h na namočení pohanky)

Náročnost: *

Ingredience:

300 g pohanky

400 ml mandlového mléka

40 g másla

med

skořice

3 jablka

3 hrušky

cukr krupice

Postup:

1.       Pohanku namočíme do studené vody přes noc. Poté pohanku přecedíme a dáme vařit s mandlovým mlékem a mletou skořicí. Přibližně za 15 minut je pohanka hotová. Můžeme ji nechat vcelku nebo ji můžeme rozmixovat tyčovým mixerem úplně na kaši.

2.       Do kaše přidáme 20 g másla a dochutíme ji medem. Můžeme dát i špetku soli.

3.       Na pánvi nebo v kastrůlku se silným dnem zahříváme cukr. Jakmile začne vytvářet hrudky, protože se nerozpouští rovnoměrně, plamen stáhneme. Cukr dále mícháme, aby se hrudky rozpustily. Karamel ještě párkrát zamícháme, aby se spojil a všechen cukr roztál. Zalijeme trochou vody a necháme karamel odvařit. Do karamelu se zbytkem vody přidáme máslo a nakonec v karamelové omáčce prohřejeme jablkahruškami.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zavařování a vaření