Patria (Patria Finance)
Investice  |  03.02.2021 13:55:21

Americká ministryně financí Yellenová svolala regulátory kvůli kauze GameStop


Americká ministryně financí Janet Yellenová svolává setkání finančních regulátorů. Měli by jednat o tržních výkyvech, které vyvolali drobní investoři svými obchody s akciemi GameStop, se stříbrem a s dalšími tituly, které letí na sociálních médiích. Historicky první šéfka amerického rezortu financí k tomu nejdříve potřebovala získat zelenou od právníků, napsala agentura Reuters. V minulosti totiž dostávala peníze za proslovy od klíčového hráče v kauze GameStop, hedgeového fondu Citadel.

„Ministryně Yellenová se domnívá, že integrita trhů je důležitá, a požádala o diskusi o nedávné volatilitě na finančních trzích o tom, zda jsou nedávné aktivity konzistentní s ochranou investorů a férovými a efektivními trhy,“ uvedla mluvčí ministerstva Alexandra LaMannová.

Podle nejmenovaného činitele amerického ministerstva financí by se setkání mohlo uskutečnit už tento týden. Konkrétně na něj Yellenová pozvala šéfy Komise pro cenné papíry a burzu (SEC), Fedu, newyorského Fedu a komise pro obchodování s komoditami (CFTC).

Na akcie kamenného prodejce videoher GameStop, výrobce sluchátek Koss, řetězce kin AMC Entertainment a dalších se v posledních týdnech upřela pozornost armády drobných investorů, organizujících se na fóru Wall Street Bets na sociální síti Reddit. Třeba akcie GameStopu vyšroubovali svými nákupy tak vysoko, že způsobili masivní ztráty profesionálním obchodníkům na krátko, kteří inkasují zisky, když jimi vybrané akciové tituly padají.

GameStop se tak díky návalu retailových kupců dostal během deseti obchodních dní z cenovky 19,95 USD až více než 347 USD na akcii, ze kterých později vylezl až ohromujících 483 USD na akcii. Už včera se ale vrátil na zem a po 60% ztrátě zavíral na 90 USD za akcii. Klesly i ceny stříbra, které po soustředěné iniciativě rekreačních investorů dostaly předtím na osmiletá maxima nad 30 dolarů za unci.

Vývoj akcií GameStop za poslední tři měsíce, v grafu níže ve srovnání s indexem Nasdaq (červeně, splývá s osou X grafu):

GameStop akcie Yellenová regulace setkání

Před „extrémní volatilitou v cenách akcií“ varovala minulý týden SEC, podle které má tato kolísavost potenciál vystavit investory rychlým a vážným ztrátám a „podkopat důvěru na trhu“. Úřadující šéfka SEC Allison Herrenová Leeová v pondělí prohlásila, že akcie, které divoké obchodování vyneslo neobyčejně vysoko, její úřad bedlivě sleduje. Důkaz, že by byl širší trh v ohrožení, ale nepozoruje.

Tržní turbulence nastaly pro Washington v mimořádně ošemetné době. Na administrativu nového prezidenta Bidena byl v souvislosti s turbulencemi v posledních dnech vyvíjen tlak, aby zakročila. Řada Bidenových kandidátů na klíčové posty ale čeká na potvrzení Senátem. Je tomu tak třeba u regulátora SEC, jehož příští předseda Gary Gensler čeká na odklepnutí Senátem.

Celá sága pravděpodobně urychlí regulatorní zkoumání toho, jakou roli hrají nebankovní firmy na finančních trzích. Jednou z nich je právě Citadel, fond, který minulý týden hodil záchranné lano zvící 2,75 miliardy dolarů fondu Melvin Capital, sázejícímu na pokles akcií GameStop,

Finanční impérium Citadel vede miliardář Ken Griffin, který jednak řídí hedgeový fond, ale také ovládá Citadel Securities, obřího tvůrce trhu, který vypořádává obchody pro klienty Robinhood. Yellenová, jinak též bývalá předsedkyně amerického Fedu, vydělala na poplatcích za proslovy od Citadel přes 700.000 dolarů a při nástupu do funkce slíbila, že se bez dovolení nebude plést do konkrétních záležitostí s touto firmou, ani s bankami jako Citi nebo Goldman Sachs.

Právníci ministerstva financí specializující se na etický kodex ale dali Yellenové volnost pracovat na otázkách týkajících se trhů nebo sektoru finančních služeb obecně. Podle představitele tohoto oddělení Briana Sonfielda by totiž pro Yellenovou bylo „obtížné, ne-li nemožné“, vyloučit se ze záležitostí týkajících se tržní volatility.

Souhlas musela Yellenová získat i k tomu, že se bude angažovat v rozsáhlých otázkách v odvětví finančních služeb. Yellenová je jako ministryně financí rovněž šéfkou výboru pro dohled nad finanční stabilitou (FSOC), který vznikl jako následek globální finanční krize a má monitorovat systémová rizika. Formální schůzkou této komise ale nadcházející rokování o kauze GameStopu není.

Zdroje: Reuters, Bloomberg, Patria.cz

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   8:36  Ranní shrnutí (19.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Pá   8:31  Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru? ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688