Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  03.02.2021 08:00:21

Inflace v eurozóně se vymaní ze záporného teritoria (Ranní zpráva z finančního trhu)

Lednový ADP report by měl ukázat, že počet nových pracovních míst v americké ekonomice opět roste. Index ISM z oblasti služeb o své prosincové zisky naopak přijde. Do kladného teritoria se po pěti měsících vrátí inflace v eurozóně. Zde by se měla udržet i v následujících měsících, ale na naplnění inflačního cíle EBC to stačit nebude. K jednacímu stolu dnes zasedne polská centrální banka. Tu by spíše než inflace mohl znepokojovat sílící polský zlotý.

Americký PMI ve službách přijde o své prosincové zisky

Ve Spojených státech dnes bude zveřejněn index PMI ze služeb. Ten v prosinci překvapil nečekaným růstem na 57,2 bodu. Zatímco restaurace, ubytování a zábava stále trpí restriktivními opatřeními, sektoru zdravotní péče a dodavatelských služeb se vede velmi dobře. I tak ale očekáváme, že o své prosincové zisky indikátor přijde a zkoriguje zpět na listopadovou úroveň, tedy 56,8 bodu. Kromě toho bude dnes publikován ADP report za leden. Ten by po prosincovém propadu měl již přinést opětovnou tvorbu nových pracovních míst. Prosincový report byl silně ovlivněn restriktivními opatřeními a odlivem pracovníků z oblasti stravování a vzdělávání, což by se v lednu již v takovém měřítku opakovat nemělo.

V eurozóně bude zveřejněna lednová inflace. Ta by měla vyskočit z prosincových -0,3 % y/y na +0,6 % y/y v lednu. Jádrová inflace by měla dokonce akcelerovat z 0,2 % na 1,4 % y/y.  Na vyšší úrovně by číslům měla pomoci především německá statistika. Ta vzrostla z prosincových -0,7 % y/y až na +1,6 % y/y v lednu. Stálo za tím zvýšení daně z přidané hodnoty z 16 na 19 % a z 5 na 7 % v případě potravin, dále zavedení daně z CO2, která zvedla ceny benzínu, nafty a plynu o 10 %. Svou roli sehrálo i zvýšení minimální mzdy a také změna vah ve spotřebním koši, podle kterého je inflace počítána. Váhy nyní více zohledňují rozložení spotřeby během koronavirové krize. Výrazněji se tak ke slovu dostávají ceny potravin a zboží, zatímco váha služeb bude nižší. Ani tyto faktory však inflaci na cíl ECB v letošním roce nedotlačí. Ta by se podle našeho odhadu měla v průměru pohybovat na úrovni 1,3 % y/y (HICP), její jádrová složka pak na 1 % y/y.

V Polsku dnes zasedá tamní centrální banka. Ta na svém minulém zasedání ponechala úrokové sazby beze změny na stávající úrovni 0,1 %. Možnost dalšího snížení úrokových sazeb nebyla ani diskutována. Dveře pro další případnou intervenci na devizovém trhu si ale centrální banka ponechala otevřenou. K té by podle našeho názoru došlo, pokud by zlotý výrazněji posiloval pod úroveň 4,5 PLN/EUR. Ve druhé polovině letošního roku však již jeho posílení očekáváme (na 4,30 PLN/EUR v Q4 21).

Koruna si z překvapivého růstu HDP mnoho neodnesla

Český HDP včera překvapil mezičtvrtletním růstem 0,3 %, zatímco tržní konsenzus počítal s propadem 2,5 % q/q. V meziročním srovnání HDP poklesl o 5 %. Za tímto výsledkem stál zřejmě velmi dobrý výkon průmyslového sektoru a také vysoká exportní aktivita. Svou roli pravděpodobně sehrálo i předvánoční uvolnění restriktivních opatření. Přesnou strukturu zveřejněných údajů zatím neznáme. Data jsou navíc předběžná a mohou být ještě revidována. Více jsme se tématu věnovali zde https://bit.ly/3jdOjE3.

Kurz koruny reagoval na zveřejněná data posílením až na úroveň 25,86 CZK/EUR. Své zisky ale naše měna neudržela, když kurz zkorigoval zpět k 25,93 CZK/EUR. Ve srovnání s předchozím dnem tak naše měna skončila silnější pouze o necelou 0,1 %. Další impulz pro posílení by koruně mohlo přinést zítřejší zasedání centrální banky. Její prognóza bude zřejmě opět počítat s postupným zvyšováním úrokových sazeb, přičemž jak si normalizaci měnové politiky představuje bankovní rada, by na následné tiskové konferenci mohl nastínit i Jiří Rusnok. Více o výhledu na ČNB v sekci ČNB Focus v našich Ekonomických výhledech (https://bit.ly/KB21Q1CJ).

Hrubý domácí produkt za celou eurozónu už tak velké překvapení jako česká data nepřinesl. I zde se však o mírně lepší výsledek jednalo. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím HDP poklesl o 0,7 %, v meziročním srovnání pak o 5,1 %. Více jsme se tématu věnovali zde http://bit.ly/3czTSvu. Ze zveřejněných dat ale euro příliš nevytěžilo. Ve srovnání s předchozím dnem naopak 0,3 % ztratilo a v odpoledních hodinách se obchodovalo za 1,203 USD/EUR.

Autor: Jana Steckerová

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688