Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  02.02.2021 15:09:42

Exxon utrpěl po dopadu COVID-19 první roční ztrátu jako veřejně obchodovaná firma

Přední americký producent ropy Exxon Mobil dnes zveřejnil svou první roční ztrátu od doby, kdy se obchoduje jako veřejná společnost. Pandemie COVID-19 zatlačila ceny energií dolů a ve čtvrtém čtvrtletí snížila hodnotu břidlicových aktiv o více než 20 miliard dolarů. Akcie společnosti Exxon rostou v předobchodní fázi o 2 %.

Exxon Mobil akcie výsledky

Exxon osekal svou pracovní sílu až o 15 % a odložil své ropné a plynárenské projekty poté, co se smířil s tím, že by ceny ropy mohly zůstat pod 60 USD za barel i několik let. V loňském roce přidal ke svému dluhu dalších 22 miliard dolarů na pokrytí dividend a výdajů na projekty.

Společnost vykázala za rok 2020 čistou roční ztrátu ve výši 22,44 miliardy USD ve srovnání s celoročním ziskem 14,34 miliardy USD v roce 2019. Exxon tak vykázal čtyři za sebou jdoucí ztrátové kvartály a je pod palbou aktivistických investorů, kteří prosazují změny v představenstvu i lepší strategii globálního přechodu na čistší paliva. V úterý jmenovala do své správní rady bývalého prezidenta Petronasu Tana Sri Wana Zulkiflee Wana Ariffina a uvedla, že jedná s dalšími kandidáty.

Společnost Exxon ve čtvrtém čtvrtletí končícím 31. prosince vykázala čistou ztrátu ve výši 20,2 miliardy USD, neboli 4,70 USD na akcii (ve srovnání se ziskem 5,69 miliardy USD před rokem), neboli 1,33 USD na akcii. S vyloučením odpisů a dalších poplatků společnost vydělala 3 centy na akcii, což překonalo průměrné očekávání zisku jednoho centu na akcii.

Produkce ropy a zemního plynu společnosti Exxon ve čtvrtletí stagnovala na 3,7 milionu barelů ropy a zemního plynu denně poté, co OPEC omezil těžbu ropy.

Další velké ropné společnosti jsou také pod tlakem, protože cestovní omezení související s pandemií omezují poptávku po pohonných hmotách a urychlují snižování nákladů energetických firem. Rival Exxonu BP se také propadl do své první roční ztráty po deseti letech (více zde), zatímco Chevron v pátek oznámil první roční ztrátu od roku 2016. Royal Dutch Shell vykáže své finanční výsledky ve čtvrtek a Total příští týden.

Zdroj: Reuters

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688