uamk.cz (ÚAMK)
Cestování  |  01.02.2021 15:21:41

Jarní prázdniny: Možnosti cestování?

Za běžné situace bychom v tuto chvíli vyráželi nebo se připravovali na cestování o jarních prázdninách. Kam ale vůbec lze cestovat za dané situace? Pokud chtějí Češi zamířit na zasněžené svahy, přichází v úvahu Švýcarsko nebo Bulharsko. Ovšem i tam se už můžete vydat jen s omezeními. Nová opatření totiž přijímají kromě ČR i další státy. Jaká?

V souladu s usnesením vlády ČR ze dne 28. ledna 2021 č. 79 o přijetí krizového opatření, kterým se dále zpřísňují podmínky volného pohybu na území ČR, upozorňují odborníci ÚAMK na stále platné doporučení Ministerstva zahraničních věcí (MZV) ČR cestovat do zahraničí pouze v nezbytných případech, mezi něž nepatří cestování za účelem turistiky.
Ministerstvo upozorňuje, že při všech cestách do zahraničí je nutné se předem informovat o podmínkách vstupu, restrikcích a preventivních opatřeních cílové země. Nelze vyloučit, že jednotliví přepravci hromadné dopravy (letadlo, autobus, vlak) budou před zahájením cesty od cestujících vyžadovat předchozí elektronickou registraci a také negativní test na Covid-19. Experti ÚAMK také doporučují uzavřít cestovní pojištění obsahující i léčebné výlohy pro případ onemocnění Covid-19. A k jakým změnám v některých zemích došlo?

Francie

S platností od neděle 31. ledna je vstup do této země ze států EU podmíněn předložením negativního výsledku PCR testu (výjimku mají pouze pendleři a řidiči silniční nákladní dopravy). Dosud byl test PCR vyžadován pouze po osobách cestujících letecky či lodí. Od uvedeného data budou navíc uzavřena veškerá nákupní centra (o ploše větší než 20 tis. m2), pokud se nejedná o prodej potravin. Snížen je i maximální počet zákazníků v super/hyper marketech. Policie také dostala za úkol přísněji postihovat porušování zákazu večerního a nočního vycházení (zejména nelegální party či otevřené restaurace).

Bulharsko

Dosud bylo jednou z mála zemí, kam bylo možné zamířit bez omezení z ČR například na lyžování.

Nově ovšem od 29. ledna do 30. dubna bude nutné při vstupu do této země prokázat se negativním PCR testem ne starším 72 hodin.  Bulhaři a dlouhodobě žijící v tomto státu, kteří ho nepředloží, půjdou na 10 dnů do karantény. Další výjimky platí pro řidiče autobusů mezinárodní přepravy, vozidel mezinárodní nákladní dopravy, posádky lodí a letadel, pendlery a tranzitující osoby.

 

Švýcarsko 

Druhým evropským státem, kam mohli Češi zamířit za lyžováním, byla tato alpská země. Ovšem od 8. 2. bude od cestujících z rizikových zemí (ČR je takovou od 15. ledna) požadován PCR test ne starší 72 hodin a dále 10denní karanténa. Sedmý den karantény je pak možné si nechat udělat další test antigenní nebo PCR, a tím si karanténu zkrátit.  

Zařazení na seznam rizikových zemí se odvíjí od čísla nově nakažených za posledních 14 dnů na 100 000 obyvatel. Toto číslo může být od aktuálního švýcarského čísla vyšší o 60. Aktuálně (27. 1. 2021) vypadá porovnání takto: českých nakažených je 1 362 a švýcarských 304 na 100 000 obyvatel. Aktualizace jsou prováděny jednou za 14 dnů. 

 

Lucembursko

Země zpřísňuje režim pro příjezdy od 29. 1. do 28. 2. 2021. Osoby od 6 let věku přijíždějící letecky (residenti i nerezidenti identicky, ze všech destinací světa, včetně 3. zemí) jsou před nástupem na palubu povinny předložit negativní test (PCR či antigenní test) ne starší než 72 hodin. V případě odmítnutí testu nebudou odlétající vpuštěni do letadla, případně budou přilétající muset povinně nastoupit 14denní karanténu.

Belgie

Vláda rozhodla dočasně zakázat od 27. 1. do 1. 3. 2021 zbytné, tedy turistické cesty do a z Belgie. Zákaz cestování bude kontrolován v rámci silniční, letecké, námořní i železniční dopravy. Osoby cestující do a z Belgie musí předložit čestné prohlášení. To musí být spojeno s PLF formulářem a musí být doplněno dalšími potřebnými dokumenty. Osobám, které omezení poruší, hrozí pokuta ve výši 250 eur. Během zákazu jsou povoleny pouze nezbytné cesty, tedy ze závažných rodinných nebo humanitárních důvodů, výkonu pracovní činnosti, studijních účelů.

Asistenční služby pro motoristy, dopravní informace, dálniční kupóny, autoškoly, turistické informace, cestování.

ÚAMK je ryze českým poskytovatelem asistenčních služeb s největší tradicí v poskytování asistenčních služeb v České republice s přímým napojením na mezinárodní sítě prestižních automotoklubů sdružených v sítích FIA (Fédération Internationale de L´Automobile) a ARC Europe, prostřednictvím, kterých zajišťuje kvalitní asistenční služby kdekoliv v Evropě i ve světě.

Více na: www.uamk.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688