pardubice.eu (Pardubice)
Z regionů  |  01.02.2021 00:00:00

Pardubice: Hospodaření v městských lesích „řídí“ kůrovec

1.2.2021 | Hospodaření v lesích, které vlastní město Pardubice, již tři roky ovlivňuje kůrovec a rozmary počasí. Také v roce 2020 namísto úmyslné mýtní těžby lesní správci likvidovali stromy napadené kůrovcem a ty, které nedokázaly odolat dlouhodobému nedostatku vláhy, nebo padly za oběť silným větrům.

Lesopark Dukla

Zároveň během roku 2020 v městských lesích vysázeli namísto padlých stromů více než 12 tisíc nových sazenic. Pokračovali i v pracích zvyšujících rekreační potenciál městských lesů.

Těžaři se v loňském roce namísto plánované těžby dřeva, dané plánem hospodaření v lesích, zpracovaným na roky 2015 až 2024, věnovali tzv. nahodilé těžbě, při níž jsou z lesních porostů odstraňovány souše či jinak poškozené stromy. Je to důsledek kůrovcové kalamity a dlouhodobého sucha z roku 2017 a let následujících. Za loňský rok bylo v městských lesích vytěženo téměř 2,5 tisíce metrů krychlových převážně borového a smrkového dřeva. I přes přesycenost trhu se městu podařilo během roku prodat více než 80 procent vytěžené dřevní hmoty. Mimo to správci lesů, v souladu s lesním hospodářským plánem, provedli prořezávky a probírky porostů do 40 let věku na ploše zhruba deseti hektarů.

Na holiny po nahodilé těžbě z roku 2019 bylo loni vysázeno více než 12 tisíci sazenic, mezi nimiž dominovaly duby a javory. Do krajiny ale také loni přibylo například 390 třešní. „Druhy stromů nejsou vybírány nahodile, ale jsou voleny tak, aby vyhovovaly půdnímu typu i konkrétnímu stanovišti. Nechceme, aby se opakovala situace z předchozích let, kdy z našich lesů zmizely stovky stromů, díky invazi kůrovce, který během krátké doby zdecimoval většinu smrkových porostů. Smrky se už dnes v městských lesích vyskytují převážně vtroušeně, nejvíce ve Spojilském a Studáneckém lese a v lese u Staročernska,“ řekl náměstek primátora zodpovědný za životní prostředí Jan Nadrchal. Pokud lesní správci vysazují nové jehličnany, sahají nejčastěji po jedlích a douglaskách. Letos jich na holiny plánují vysázet téměř tisícovku.

roce 2021 budou těžaři pokračovat v nahodilé těžbě, většinou na odstraňování souší a vývratů. Pokud to kondice městských lesů dovolí, vrátí se také podle plánu k úmyslné těžbě, letos do oblasti Opočinku. Správci plánují výsadbu více než dvou tisíc nových stromů, pokračovat budou i ve výchovných prořezávkách městských lesů.

Město Pardubice je vlastníkem 463 hektarů lesů. Pro řadu obyvatel města jsou místem odpočinku a relaxace, proto jsou zařazeny do kategorie příměstských lesů se zvýšenou rekreační funkcí.  Město jejich rekreační potenciál postupně rozvíjí. Po rekonstrukci lesoparku Dukla buduje systém mlatových cest ve Studáneckém lese, známém také jako Dubinský les, a čistí okolí frekventovaných lesních cest od podrostů a náletů.

Tiskový úsek

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688