Okénko BIG EXPERT  |  01.02.2021 14:32:06

Tři trhy, které stojí za to v tomto týdnu sledovat (včetně hype na stříbru)

Retailoví investoři z Redditu pokračovali v minulém týdnu v hrátkách s akciemi některých malých amerických společností. Důsledky však zasáhly globální akciový trh a finanční média se tématu věnují velmi pozorně. Další „obětí“ se stává stříbro, které už na sklonku minulého týdne solidně rostlo. To však nebylo nic oproti masivnímu skoku, jaký kov předvedl na počátku pondělní seance. Kov tak zničehonic dobyl osmiletá maxima v blízkosti 30 dolarů za unci a vypadá to, že příběh ještě nekončí. A čeho se dále dočkáme? Z pohledu makrodat se jedná o velmi zajímavý týden. Navíc pokračuje výsledková sezóna, i když finančních reportů známých společností postupně ubývá.

EURUSD

EURUSD v posledních seancích klesal. Na trhu se objevily spekulace, že by ECB mohla sazby v případě potřeby poslat ještě hlouběji do negativního teritoria. Příležitostí ke zvýšené volatilitě by na páru mělo být v tomto týdnu spoustu. V pondělí a ve středu budou zveřejněny výsledky indexů ISM v USA (pondělí, středa v 16:00) a TOP makrem bude páteční report z amerického trhu práce (14:30). Bude se jednat o další střípek k analýze toho, jak se v průběhu ledna dařilo americké ekonomice těžce zkoušené koronavirem. Začaly už USA vytvářet nová pracovní místa díky novému stimulu?

US500

Americké akciové trhy byly v minulém týdnu velmi volatilní. Retailoví investoři z Redditu se úspěšně pokusili o „short-squeeze“ na několika akciích malých a dosud pozapomenutých společností. Málem tak přivedli ke krachu některé hedgeové fondy, které na těchto akciích měly otevřeny short pozice. K pokrytí ztrát se hedgeové fondy začaly zbavovat svých portfolií a vyvolaly tak otřesy také na dalších titulech. Je pravděpodobné, že příběh bude dále pokračovat, přestože již začalo docházet k různým omezením. Volatilitu může zvednout také pokračování výsledkové sezóny, přičemž nejdůležitějším dnem se zdá být úterý, kdy budou reportovat společnosti Amazon a Alphabet.

Stříbro

Na stříbru se v tomto týdnu může stát spousta věcí. Někteří brokeři začali limitovat obchody s akciemi společností jako GameStop nebo AMC, na které se dosud směřovala pozornost retailových investorů. Zájem se tedy začal přesouvat jinam a trh se stříbrem už jejich „řádění“ pocítil. Během několika posledních seancí se stříbru podařilo dosáhnout výše, než kam tento kov dostala koronavirová krize. Projeví se na stříbru podobné spekulativní šílenství jako na GameStopu? Byl 10% přírůstek z pondělního rána konečnou, nebo začátkem nového šílenství?

Jiří Tyleček

Stal se fanouškem finančních trhů během studií na vysoké škole, kdy realizoval první obchody na burze. Po několika pracovních zkušenostech začal pracovat jako analytik finančních trhů ve společnosti XTB se zaměřením na obchodování komodit v čele s ropou a zlatem. Během několika let své zájmy rozšířil o centrální bankovnictví, které hrálo po hypoteční finanční krizi stěžejní roli. K jeho současné práci patří fundamentální i technická analýza měnových párů, komodit, akcií a akciových indexů. Myšlenkově se transformoval ze zarytého zastánce volného trhu do pozice umíněného liberála.


XTB

XTB jako přední evropský broker byl založen v roce 2004 a je jedním z největších brokerů na světě s kancelářemi ve 13 zemích, včetně České republiky, Slovenska, Velké Británie, Španělska, Německa, Francie a Chile. Pražská kancelář je zde od roku 2008. Je regulován světovými dohledovými orgány jako je britské FCA, polské KNF nebo kyperský CySEC. Od roku 2016 je společnost kotována na varšavské burze.

Více na https://www.xtb.com/cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko BIG EXPERT:

St 10:15  Inflace se drží na 2,0 %. Stále máme ale inflaci nižší než Eurozóna Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)
02.04.2024  Japonský jen se dostal na 34leté minimum, zatímco dolar vládne David Matulay (InvestingFox)
27.03.2024  Česko je zpět na inflačním cíli, koruna je však nejslabší za poslední dva roky Roman Vykouřil (Wonderinterest Trading s.r.o.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688