mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  01.02.2021 10:32:00

Otázky a odpovědi COVID-19 v SAE - Mohu navštívit SAE?

Otázky a odpovědi COVID-19 v SAE

Odpovídáme zde na vaše nejčastější dotazy k současné situaci v souvislosti s COVID-19 v SAE. Doporučujeme sledovat webové stránky velvyslanectví a pro další dotazy pište na náš email consulate_abudhabi@mzv.cz.

SPOJENÉ ARABSKÉ EMIRÁTY

 

Emirátské autority zavedly řadu opatření proti šíření COVID-19. Je povinností, dle nařízení místních autorit, podstoupit případná další testování.

Je povinné nosit na veřejnosti ochranné prostředky dýchacích cest (roušky) a dodržovat odstup.

Dle prohlášení emirátských autorit, jakékoliv porušení instrukcí a procedur proti šíření COVID-19 je zákonem považováno za trestný čin.

 

Federální vláda SAE a vláda emirátu Dubaj oznámily nové protokoly ohledně mezinárodního cestování pro emirátské občany, rezidenty a návštěvníky SAE a cestující v tranzitu.

Pokud plánujete cestu do SAE ujasněte si požadavky pro cestování u své letecké společnosti anebo cestovní kanceláře.

 

Podrobnosti k cestování do a z SAE jsou k dispozici na stránkách Etihad and Emirates Travel Updates.

 

 

  • Mohu navštívit SAE?

V souladu s Usnesením Vlády ČR ze dne 28. ledna 2021 č. 79 o přijetí krizového opatření, kterým se dále zpřísňují podmínky volného pohybu na území ČR, upozorňujeme na stále platné doporučení Ministerstva zahraničních věcí ČR cestovat do zahraničí pouze v nezbytných případech, mezi něž nepatří cestování za účelem turistiky.

SAE patří mezi červené země, a pro vracející se cestující to znamená při návratu do ČR sledovat platné ochranné opatření a pokyny MVČR (test PCR a karanténní opatření).

Všechna mezinárodní letiště v SAE jsou přístupna emirátským občanům, rezidentům SAE a návštěvníkům (turistům). Upozorňujeme, že jednotlivé emiráty mají různá opatření na COVID test a karanténu. Více informací níže.

 

ABÚ DHABÍ:

 

Aktualizovaná opatření pro návrat mezinárodních cestujících do Abú Dhabí byla oznámena 17. ledna 2021. Od 17. ledna 2021 musí cestující přilétající do Abú Dhabí:

1. předložit u check-in negativní PCR COVID test ne starší 72 hodin před odletem. Výjimkou jsou děti do 12. let a osoby s mírným a těžkým postižením

2. stáhnout trackovací aplikaci Al Hosn

3. podstoupit nový COVID test po příletu

4. byl zveřejnen seznam zelených zemí SAE 22.12.2020, který je pravidelně aktualizován. ČR zatím není na seznamu.

5. cestující ze zemí zeleného seznamu musí podstoupit 10. denní karanténu doma anebo v hotelovém pokoji (dokud neobrží negativní výsledek). Musí dále podstoupit COVID test 6. a 12. den po příletu.

6. cestující ze zemí mimo zeleného seznamu (týká se ČR) musí podstoupit 10. denní karanténu doma anebo v hotelovém pokoji (dokud neobrží negativní výsledek) a bude jim nasazen elektrnický náramek pro sledování (výjimka osobám mladším 18 let, nad 60 let a osobám trpícím chronickými nemocemi). Musí dále podstoupit COVID test 6. a 12. den po příletu. Pokud je test negativní 6. den bude náramek sejmutý 10. den.

7. Pasažéři cestující dále do jiného emirátů po příletu do Abú Dhabí jsou povinni dodržovat opatření cílového emirátu. Karanténní opatření pro cestující do emirátu Abú Dhabí, Dubaj a Sharjah jsou na informačních vládních stránkách SAE. Zvláštní karanténní opatření platí pro cestující do emirátu Ras al-Khaimah.

Cestující jsou povinní dodržovat přikázaná opatření emirátských autorit po příletu. Pokud cestující přiletí ze země označenou jako vysoce rizikovou, anebo ubytování vyhodnoceno jako neadekvátní, mohou místní autority přikázat karanténu v designovaném vládním zařízení.

Dne 25.11.2020 oznámily emirátské autority, že karanténu v Abú Dhabí nemusí podstoupit občan SAE a rezident SAE, kteří se zůčastní 3. fáze okčovačího programu anebo Národního očkovacího programu.

Více informaci naleznete na webových stránkách Visit Abu Dhabi a Etihad guidelines.

 

  • Mohu tranzitovat skrz Abú Dhabí?

Letecké tranzitní trasy skrz SAE fungují. Letecky cestující, kteří tranzitují v Abú Dhabí, jsou povinni předložit negativní COVID test ne starší 72 hodin do doby odletu z původní destinace. Bližší informace naleznete na stránkách Emirates a Etihad anebo u své cestovní kanceláře.

 

  • Potřebují rezidenti povolení pro přílet do Abú Dhabí?

Federální vláda SAE oznámila dne 12. srpna 2020, že rezidenti SAE nacházející se v zahraničí a kteří se chtějí vrátit se do SAE, nemusí již hlásit o povolení přes Federal Authority for Identity and Citizenship website (ICA).

Emirátské autority nicméně doporučuje cestujícím, aby se pro návrat do SAE do ICA nahlásili dle platnosti svého rezidenčního víza.

Rezidenti v zahraničí s propadlým vízem se obrací na svého emirátského sponzora, který kontaktuje imigrační orgány.

Dotazy ohledně schvalovacího procesu pro návrat do SAE zodpovídá letecká společnost, cestovní kancelář anebo ICA.

 

Od od 17. ledna 2021 jsou všichni cestující z Abú Dhabí povinni předložit negativní PCR COVID test ne starší 72 hodin před odletem. Výjimkou jsou děti do 12. let a osoby s mírným a těžkým postižením.

Pro cestující z Dubaje platí jiná opatření, viz níže v sekci pro Dubaj.

Další informace jsou uvedeny na stránkách Etihad.

Opatření pro testování na COVID podléhá častým změnám. Doporučujeme proto cestujícím ověřit u své letecké společnosti před odletem platná opatření.

Zvláštní opatření mohou být zavedena pro tranzit skrz jisté země. Doporučujeme ověřit platná tranzitní opatření u vaší letecké společnosti.

Váš let může být změněn nebo zrušen, zůstaňte proto v kontaktu s leteckou společností a ověřte si včas údaje o vašem letu.

 

  • Mohu vstoupit pozemní cestou do emirátu Abú Dhabí?

Pro vstup pozemní cestou do emirátu Abú Dhabí jsou od 24.12.2020 nastavena vládou Abú Dhabí zvláštní opatření. Na hraničním přejezdu je třeba předložit negativní COVID test ANEBO DPI laser test ne starší 48 hodin. Od 17.1.2021 platí, že kdo míní setrvat déle než 4. dny se musí podrobit novému COVID testu 4. den po vstupu do emirátu, a opět 8. den pokud míní setrvat déle než 8 dní (pokuta při nedodržení). Pro cestující ze zemí mimo zelený seznam SAE ( např. ČR), kteří trávili kratší dobu než 10. dní v SAE musí podstoupit karanténu a podrobit se COVID testu 6. a 12. den.

Pro mezinádrodní cestující do Dubaje a pozemní cestou vstupují do emirátu Abú Dhabí je pro od 22.12.2020 zaveden seznam zelených zemí SAE. ČR není zatím na zeleném seznamu SAE. Pro země mimo seznam platí pro vstup do emirátu Abú Dhabí povinná 10 denní karanténa (doma, v hotelu nebo v designovaném zařízení), nasazení elektronického náramku pro sledování pohybu po dobu nařízené karantény, COVID test 6. a 12. den. po příletu. Desátý den je náramek sejmutý v případě, že je test 6. den negativní.

Karanténu v Abú Dhabí nemusí podstoupit občan SAE a rezident SAE, kteří se zůčastní 3. fáze okčovačího programu anebo Národního očkovacího programu.

Povolení ke vstupu do emirátu Abú Dhabí je plně v kompetenci místních autorit.

 

DUBAJ:

  • Jak se rezidenti Dubaje mohou vrátit do SAE?

Rezidenti vracející se do Dubaje se řídí pokyny guidelines vládou Dubaj ze dne 23. června 2020.

Držitelé rezidenčního povolení/víza emirátu Dubaj musí obdržet povolení k návratu do Dubaje od General Directorate of Residency and Foreign Affairs (GDRFA). Dotazy týkající se povolení k návratu do emirátu Dubaj směrujte na leteckou společnost anebo přímo na GDRFA.

 

  • Mohu tranzitovat skrz Dubaj?

Letecké tranzitní trasy skrz Dubaj fungují. Bližší informace naleznete na stránkách Emirates a Etihad anebo u své cestovní kanceláře.

 

  • Mohu navštívit Dubaj?

Vláda emirátu Dubaj oznámila, že návštěvníci (turisté) mohou cestovat do Dubaje od 7. července 2020. Informace, co musí návštěvnici udělat před odletem a při příletu v Dubaji, jsou na webových stránkách Visit Dubai website.

 

Přílet: s platností od 31. ledna 2021 rezidenti SAE přilétající do Dubaje z České republiky musí podstoupit dva COVID testy. První musí u check-in před odletem předložit vytištěný negativní COVID test ne starší 72 hodin. Digitální podoba testu není akceptována. Druhý COVID test musí podstoupit po příletu na letiště v Dubaji.

Rezidenti SAE přilétající do Dubaje z jiných destinací mají možnost předložit u check-in před odletem vytištěný negativní COVID test ne starší 72 hodin anebo podstoupit COVID test na letišti v Dubaji.

Turisté přilétající z České republiky do Dubaje musí u check-in předložit vytištěný negativní COVID test ne starší 72 hodin.

Tranzit: cestující z České republiky tranzitující v Dubaji musí předložit vytištěný negativní COVID test ne starší 72 hodin do doby odletu z původní destinace. Tranzitující cestující z jiných destinací podléhají jiným opatřením.

Opatření pro COVID test se liší od zavedených opatření v destinaci odletu a opatřeních v cílové destinaci. Ověřte proto aktuální opatření na stránkách Emirates anebo u své cestovní kanceláře. Aktuální seznam zemí, na které se vztahují rozdílná opatření, jsou na stránkách Emirates.

Odlet: dle oznámení Dubajské mediální autority je od 31. ledna 2021 možné provést na letišti v Dubaji rychlý PCR anebo Antigen test, pokud takový test vyžaduje cílová destinace. Výjimkou jsou děti do 12. let a osoby s mírným a těžkým postižením.

Další informace jsou uvedeny na stránkách Emirates.

Pokud cestujete z letiště v Abú Dhabí, naleznete další informace na Etihad Travel Guidelines.

Opatření pro testování na COVID podléhá častým změnám. Doporučujeme proto cestujícím ověřit u své letecké společnosti před odletem platná opatření.

Zvláštní opatření mohou být zavedena pro tranzit skrz jisté země. Doporučujeme ověřit platná tranzitní opatření u vaší letecké společnosti.

Váš let může být změněn nebo zrušen, zůstaňte proto v kontaktu s leteckou společností a ověřte si včas údaje o vašem letu.

 

  • Jaká karanténní opatření jsou zavedena pro vracející se do Dubaje?

Rezidenti vracející se do Dubaje, kteří dají přednost COVID testu na letišti v Dubaji, musí zůstat v karanténě doma a vyčkat výsledek testu a řídit se pokyny uvedené na stránkách Emirates a na vládních stránkách SAE.

Pokud cestující před odletem předložil negativní COVID test ne starší 72 hodin, nemusí do karantény.

Cestující přilétající do Dubaje, který pokračuje ve své cestě dál do Abú Dhabí, se řídí pokyny vládou Abú Dhabí.

Karanténní opatření pro cestující do emirátu Abú Dhabí, Dubaj a Sharjah jsou na informačních vládních stránkách SAE. Zvláštní karanténní opatření platí pro cestující do emirátu Ras al-Khaimah.

 

 

VÍZUM / POBYTOVÝ STATUS V SAE

 

  • Jsem český občan a potřebuji obnovit / změnit můj pobytový status/vízum v SAE. Mohu to udělat?

Emirátské autority oznámily 28. prosince 2020, že všechna návštěvní víza budou prodlouženy o měsíc z důvodu celosvětových proticovidových opatření a omezení. Více informací naleznete na stránkách UAE Information and Services.

Pro dotazy kontaktujte imigrační orgány SAE (ICA pro víza výdány Abú Dhabí a ostatními emiráty; a GDRFA pro víza vydány emirátem Dubaj). V Dubaji volejte na AMER on 800 5111 or +97143139999 anebo navštivte AMER centra v okolí Dubaje.

Pokud vám bylo zrušeno vízum, musíte opustit SAE do 30 dnů anebo změnit status vašeho víza, abyste mohli dále v zemi legálně setrvat.

Pokud pobýváte nyní jako český občan v SAE s prošlým návštěvním vízem „visit visa, měli byste svůj status upravit co nejdříve.

Dotazy ohledně platnosti nebo vypršení vašeho emirátského víza, anebo změny statusu víza (rezidenční na návštěvní) směrujte na imigrační orgány SAE, tj. webové stránky ICA anebo GDRFA.

 

 

Pro získání aktuálních oficiálních informací platných pro SAE je možno obrátit se rovněž na Velvyslanectví SAE v České republice.

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy k cestování






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688