ČSÚ (ČSÚ)
Makroekonomika  |  01.02.2021 09:09:49

01.02.2021 Indexy cen zemědělských výrobců - 2020

Kód: 011033-20
Informace o produktu
Kód: 011033-20
Periodicita: Roční
Název produktu: Indexy cen zemědělských výrobců
Poznámka: Měsíční údaje o indexech zemědělských výrobců a o cenách zemědělských výrobků jsou k dispozici na webu ČSÚ (011045-20).
Anotace: Podrobná roční informace o vývoji indexů cen zemědělských výrobců. Uvedeno je i porovnání průměrných cen vybraných zemědělských výrobků, cen výrobců potravinářského průmyslu a vybraných potravinářských výrobků z okruhu spotřebitelských cen.
Územní členění: Stát
Kontakt: ludmila.kratochvilova@czso.cz
Nosič: Papír, Web
Typ produktu: Publikace
Cena: 60.0 CZK
Verze: Česko-anglická
Typ termínu vydání: 31. kalendářní den po období
Datum vydání: 01.02.2021
Rok: 2020
Informační služby: tel: 274 052 304
E-mail: infoservis@czso.cz
Kontakt: Ing. Ludmila Kratochvílová
E-mail: ludmila.kratochvilova@czso.cz

Přílohy

Všechna data publikace (0,6 MB) ZIP
Metodické poznámky Word PDF
Komentář Word PDF

Tabulková část
Tab. 1 Index cen zemědělských výrobců, průměr roku 2015 = 100 Excel PDF
Tab. 2 Index cen zemědělských výrobců, stejné období předchozího roku = 100 Excel PDF
Tab. 3 Index cen zemědělských výrobců (skupiny), předchozí období = 100 Excel PDF
Tab. 4 Průměrné ceny zemědělských výrobků Excel PDF
Tab. 5 Průměrné jednotkové ceny zemědělských výrobků Excel PDF
Tab. 6 Porovnání průměrných cen zemědělských výrobků, cen průmyslových výrobců a spotřebitelských cen u vybraných druhů výrobků Excel PDF
Tab. 7 Průměrné ceny vybraných zemědělských výrobků podle krajů Excel PDF

Grafická část
Graf 1 Index cen zemědělských výrobců, průměr roku 2015 = 100 Excel PDF
Graf 2 Vývoj průměrných cen vybraných rostlinných výrobků Excel PDF
Graf 3 Vývoj průměrných cen vybraných živočišných výrobků Excel PDF
Archiv:
Zobrazit vše Skrýt

Zveřejněno dne: 01.02.2021
Data jsou platná ke dni zveřejnění publikace.



METODICKÉ POZNÁMKY

VÝPOČET PRŮMĚRNÝCH CEN A CENOVÝCH INDEXŮ

Cenové indexy zemědělských výrobců měří cenové pohyby vybraných rostlinných a živočišných výrobků a určují dočasné trendy na zemědělském trhu. Jsou významnou součástí evropské statistické databáze a pro sestavování zemědělských ekonomických účtů se stávají nepostradatelným ukazatelem. Klasifikace indexu cen zemědělských výrobců vychází z metodiky Evropského statistického úřadu.

Průměrné ceny

Zemědělská cenová statistika rozlišuje sezonní a nesezónní komodity. Sezónní komodity, mezi které patří ovoce, zelenina aj., jsou na trhu dostupné pouze v některých měsících v roce. Naopak nesezónní komodity se vyskytují na trhu po celý rok. Patří mezi ně například hospodářská zvířata, mléko aj.

Výstupem cenové zemědělské statistiky jsou průměrné ceny a průměrné jednotkové ceny jak u sezónních, tak u nesezónních komodit. Publikují se průměrné měsíční a roční ceny za ČR a u některých významných komodit i průměrné měsíční ceny za jednotlivé kraje.

Průměrná měsíční cena sledovaných zemědělských výrobků je prostým aritmetickým průměrem vykázaných cen jednotlivých výrobců.

Průměrná měsíční jednotková cena výrobků je počítána jako podíl celkových tržeb za produkci a celkového množství prodeje za dané období. Údaje jsou uváděny v porovnání s průměrnými cenami vždy s měsíčním zpožděním.

Roční průměrná cena a průměrná cena od počátku roku se u nesezónních komodit počítá jako prostý aritmetický průměr z průměrných měsíčních cen. U sezónních komodit je pak váženým aritmetickým průměrem cen jednotlivých měsíců, ve kterých se vyskytovala cena.

Bazický cenový index

Strukturu indexu cen zemědělských výrobců tvoří 59 základních zemědělských výrobků (cenových reprezentantů), z toho je 46 rostlinných, včetně ovoce a zeleniny, a 13 živočišných výrobků. Dále se sledují ceny dalších 38 výrobků, které do výpočtu indexů nevstupují. Jejich průměrné ceny se však publikují.

Měsíční indexy cen jednotlivých reprezentantů se počítají jako podíl jejich průměrné ceny za příslušný měsíc a průměrné roční ceny roku 2015. Měsíční indexy za vyšší agregace jsou počítány pomocí váženého aritmetického průměru cenových indexů příslušných reprezentantů (váhy v promilích).

Cenové indexy jsou počítány na základě cen za výběrové soubory reprezentantů do úhrnu pomocí výpočetního vzorce typu Laspeyres. Pro výpočet indexu se používají stálé váhy, které představují průměr tržeb z prodejů zemědělských výrobků v období 2014 až 2016.  

                                                                               

                  p1     - Cena ve sledovaném období

                  p0     - Cena v základním období

p0q0 - Stálá váha

Odvozené indexy

Společně s bazickými indexy počítanými k cenovému základu „průměr roku 2015 = 100“ se kalkulují a zveřejňují indexy s odvozenými cenovými základy. K výpočtům odvozených indexů jsou užívány uvedené bazické indexy na úrovni reprezentanta nebo vyšších agregací.

1. Výpočet cenových indexů se základem „předchozí měsíc = 100“ pro reprezentanta i agregaci (meziměsíční index)

· Meziměsíční index (měsíční tempo růstu)

     - Bazický index ve sledovaném měsíci (m-tém) a roce (r-tém)

   - Bazický index v předchozím měsíci

· Průměrné měsíční tempo růstu od počátku roku do m-tého měsíce

U sezonních komodit se nepočítají.

                                                           

                           - Bazický index ve sledovaném měsíci (m-tém) a roce (r-tém)

                         - Bazický index v prosinci předchozího roku

                       

· Průměrné měsíční tempo růstu ve sledovaném čtvrtletí

U sezonních komodit se nepočítají.

                                                           

                            - Bazický index v posledním měsíci (m = 3, 6, 9, 12) sledovaného čtvrtletí

                        - Bazický index v posledním měsíci (m = 3, 6, 9, 12) předchozího čtvrtletí

2. Výpočet cenových indexů se základem „stejné období předchozího roku = 100“ pro reprezentanta i agregaci

· Měsíční meziroční index

                            - Bazický index ve sledovaném měsíci (m-tém) a roce (r-tém)

                         - Bazický index ve stejném měsíci předchozího roku

· Průměrný měsíční meziroční index od počátku roku do m-tého měsíce

                                                           

         

    - Aritmetický průměr bazických indexů od počátku roku po sledovaný měsíc (m-tý) daného roku (r-tého)

- Aritmetický průměr bazických indexů od počátku předchozího roku po stejný měsíc předchozího roku

· Průměrný měsíční meziroční index ve sledovaném čtvrtletí

                                                           

            

    - Čtvrtletní aritmetický průměr bazických indexů k poslednímu měsíci (m = 3, 6, 9, 12) sledovaného čtvrtletí a roku (r-tého)

  - Čtvrtletní aritmetický průměr bazických indexů k poslednímu měsíci (m = 3, 6, 9, 12) stejného čtvrtletí předchozího roku

VÁHOVÉ SCHÉMA

Váhové schéma agregovaných skupin a podskupin vychází ze souhrnného zemědělského účtu, váhy jednotlivých reprezentantů z tržeb vykázaných zemědělskými výrobci.

Z důvodu sezónnosti některých výrobků se k výpočtu indexu cen zemědělských výrobců využívá proměnlivých měsíčních vah.

Váhové podíly zemědělských sezónních a nesezónních komodit se v různých měsících roku od sebe navzájem liší, proto bylo ve výpočtu indexu použito dvourozměrného, váhového schématu ve tvaru matice. Jeden rozměr je určen pro vertikální agregaci od úrovně reprezentantů až po nejvyšší úroveň, druhý horizontální rozměr je pro 12 měsíců v roce.

· Měsíční váhy v absolutních hodnotách, které jsou získány z tržeb z prodejů zemědělských výrobků v období 2014 až 2016, se využívají při výpočtu průměrné ceny od počátku roku a průměrného bazického indexu u sezónních komodit. Tyto měsíční váhy jsou též využívány při výpočtu průměru bazického indexu za příslušné čtvrtletí sezónních komodit a průměrného bazického indexu od počátku roku u jejich agregací.

· Měsíční váhy vyjádřené v se počítají z absolutních hodnotových vah. Slouží k výpočtu měsíčních bazických indexů za jednotlivé agregace. Součet vah v nejvyšší úrovni agregace „Zemědělská výroba včetně ryb“ je v každém měsíci roven hodnotě 1000.

Měsíční hodnotové váhy u nesezónních komodit jsou počítány rovnoměrným rozdělením ročních absolutních vah, tzn. každý měsíc je vyjádřen 1/12 z roční váhy.

Měsíční hodnotové váhy u sezónních komodit jsou počítány rozdělením jejich ročních vah mezi měsíce, ve kterých se sezónní komodity vyskytují na zemědělském trhu. Poměry vah v jednotlivých měsících vychází opět z vykázaných tržeb z prodejů zemědělských výrobků.

SBĚR CEN

Ceny vybraných zemědělských výrobků, které jsou určeny pro tuzemský i zahraniční trh, jsou měsíčně zjišťovány prostřednictvím státního statistického výkazu „Ceny Zem 1 – 12“ u cca 500 vybraných výrobců v zemědělství. Zjišťovány jsou realizační, smluvní ceny (bez vlastní spotřeby) očištěné od daně z přidané hodnoty a dopravních nákladů spojených s přepravou k odběrateli.

REVIZE A JEJÍ HISTORIE

Účelem revize je aktualizace systému tvorby cenové statistiky, a to zejména z důvodů nahromaděných změn v reálné popisované oblasti. Revize se provádí plánovaně, obvykle v pětiletých periodách.

Index cen zemědělských výrobců byl podroben standardní komplexní revizi naposledy v průběhu roku 2017. V rámci této revize byl revidován výběr reprezentantů a respondentů, byl stanoven nový cenový a indexní základ a zavedena nová váhová struktura na bázi struktury tržeb za prodej zemědělských výrobků v jednotlivých měsících. Jelikož v nové revidované struktuře bylo nutno vyčlenit některé další zemědělské výrobky a zahrnout je mezi sezónní reprezentanty, musel se změnit přístup k váhovým schématům a zrevidovat systém výpočtu.

Současná metodika statistického zjišťování cenových indexů zemědělských výrobců je platná od ledna 2018.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Út 11:18  Americká ekonomika překvapuje kondicí Research (Česká spořitelna)
Út 11:10  Mírně nepříznivé číslo z eurozóny Research (Česká spořitelna)
Út 11:05  Index podnikatelské nálady Zew se zlepšil nad očekávání trhu ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út 11:04  Další mírně příznivé německé číslo Research (Česká spořitelna)
Út 10:57  S&P500 v největším dvoudenním poklesu za více než rok Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688