Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  31.01.2021 12:06:27

Bandy akciových spekulantů a tržní (ne)pravda aneb Proč je dobré znát kauzy jako GameStop

Na konzervativního investora jsem možná ještě mladý, ale takový holt jsem. Když jsem viděl zpevňovat akcie zkrachovalé autopůjčovny Hertz o stovky procent, mávnul jsem nad tím rukou. Nic pro mě. Letos předvádí psí kusy cenné papíry kamenné prodejny her GameStop a je to debatní hit na sociálních sítích. Tak jsem zkusil pochopit, o co jde, a budu nad tím muset zase jenom mávnout rukou. Snad to není chyba.

GameStop je firma, o které bychom teoreticky nemuseli nic moc vědět. Kdysi strašně frčela, lidi si chodili kupovat počítačové hry hezky spořádaně do krámu a doma u nich tloustli s colou a popcornem. Na cateringu se nic moc nezměnilo, zato gaming je trochu jinde. Hry se nakupují i hrají on-line, ale GameStop to v posledních letech pramálo reflektovala. Její akcie celkem logicky ztrácely.

Firma na odpis, akcie v bublině

Přednedávnem se do titulu opřel jistý Andrew Left, který píše pro Citron Research. To je společnost, která ukazuje na firmy, které podle ní patří na smetiště dějin, a jejichž akcie má proto smysl prodávat. No a tenhle Andrew napsal, že shortuje akcie firmy GameStop.

Jak je ale tahle firma možná zaostalá, jsou na světě lidé technicky a technologicky pokročilí, kteří mají rádi pravdu. Třeba ne tak úplně tu filozoficky podloženou, ale prostě pravdu. A tak se stalo, že se na sociální sítí Reddit scukla parta těch, kterým se názor pana Lefta nezdál. Třeba ani ne tak fundamentálně, prostě si řekli, že bude sranda, když takovému pisálkovi ukážou mohutný prostředník, a to hezky zblízka a nahlas.

Slovo dalo slovo a tahle komunita, která si přiléhavě říká WallStreetBets, se pustila do práce. Bez peněz by to nešlo, a tak je jasné, že jde o lidi, co dohromady disponují celkem podstatným kapitálem, který hezky koordinovaně umí nasměrovat tam, kde to nějakého ubožáka z Citronu (ale jindy z nějaké jiné společnosti, případně ze CNBC, Bloombergu, Wall Street Journalu a tak dále) pořádně finančně a reputačně zabolí. Ať je firma klidně na hraně bankrotu (nebo i za ní, vzpomeňme na zmíněnou autopůjčovnu Hertz), její akcie přece klidně můžou posilovat.

Kdyby nějaký titul navzdory šeredným firemním fundamentům posílil o pár procent, asi bychom si toho my ani adresáti spekulantského políčku v době obecně tržně poměrně iracionální ani nevšimli. A tak to chce desítky, nebo radši stovky procent. A tak on-line partičky, jako jsou WallStreetBets, se svými penězi v době rychlého a snadného přístupu k obchodování na trzích umí nafouknout doslova během pár minut bubliny, které kdysi trvalo nastřádat týdny nebo měsíce.

Není nad to ukázat nějakému hlavounovi, že se plete, když něco tvrdí o trzích, nejlíp o konkrétní akcii. Je určitě super pocit, když někomu dáte lekci. V případě akcií firmy GameStop napomohl extrémnímu vývoji ceny v posledních týdnech (zaujaly mě cenové kotrmelce v pondělí 25. ledna, ale tím to ani zdaleka neskončilo, třeba ve středu akcie firmy přidávaly dalších více než 100 %) obrovský zástup těch, kteří titul shortují, krásněji řečeno spekulují na pokles ceny. Při nákupy akcií ze strany WallStreetBets vyvolané rally se jejich "krátké pozice" uzavírají, shortaři jsou nuceni akcie nakupovat a jsou ze svých původních obchodů slušně řečeno vypoklonkováni (říká se tomu short squeeze). Růst ceny akcií tím jen zrychluje a takový Andrew Left sepisuje důvody, proč se "trh" plete, aby nakonec jeho firma uvedla, že už se ke GameStopu raději nebude vyjadřovat.

GameStop 25. 1. 2021

Společnost GameStop jako taková se mezitím může nakrásně snažit reagovat na to, co se v herním byznysu děje. Cenu akcií to ale začne ovlivňovat až ve chvíli, kdy banda tržních on-line kverulantů napře pozornost někam jinam. Plug Power, Tesla, NIO, podle vzkazů z posledních dnů třeba taky BlackBerry (jen se podívejte, jak se v lednu vyvíjí kurz jejích akcií). Napadne vás toho jistě víc než mě.

Celý článek najdete na https://www.investicniweb.cz/investice/akcie/bandy-akciovych-spekulantu-trzni-nepravda-aneb-proc-je-dobre-znat-kauzy-jako 

01.02. 08:12  GameStop (mindi)
01.02. 06:51  Bandy akciových spekulantů??? (Jirka94535)
31.01. 18:03  A kde je vlastně problém? (czhunter)
31.01. 16:57  GME (Tomáš)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688