Patria (Patria Finance)
Investice  |  31.01.2021 09:07:00

Víkendář: 150 let rozkvětu a pak kalifornský exodus

Technologický exodus, velká migrace, antikalifornský sen. Tak se podle CNBC někdy nazývá to, že z Kalifornie odchází řada firem. A nejde o žádná malá čísla. Mezi roky 20082019 tak podle CNBC učinilo 18 tisíc firem, které šly za přívětivější regulací a nižším zdaněním. Mezi ně patří Oracle či Tesla, obě firmy přitom zamířily do Texasu. Erica Douglas, která stála v čele společnosti Whoosh Traffic, k tomu uvedla, že Kalifornie má řadu zákonů, které jdou proti firemnímu sektoru, a to ji nyní „začíná dohánět“.

Z Kalifornie odchází vedle firem i běžní lidé a Lee Ohanian ze Stanfordu k tomu pro CNBC uvedl, že to mění situaci v celém státu. Mimo jiné se totiž tyto odchody projevují na vybraných daních a následně na financování škol či třeba investicích do oprav silnic a další infrastruktury. CNBC přitom poukazuje na to, že zhruba 150 let dokázala Kalifornie lákat další a další přistěhovalce a byla státem, který stál v čele pokroku. První velkou vlnu přistěhovalců přinesla zlatá horečka, která sem přilákala stovky tisíc lidí. Na konci 19. století už šlo o významné ekonomické centrum, kde sídlila řada tehdy největších společností.

Do Kalifornie začali na začátku 20. století přicházet i významní vědci a Stanford kladl důraz na to, aby studenti dokázali převádět vědecké poznatky do praxe. První z následujících grafů ukazuje, že Kalifornie se stala pátou největší ekonomikou na světě, větší než hospodářství britské či francouzské. Druhý graf ukazuje obrovský náskok Kalifornie v žebříčku amerických států sestaveného podle toho, kolik do nich bylo v roce 2019 investováno ze strany fondů rizikového kapitálu:
graf Kalifornie
Zdroj: Youtube, CNBC


Ohanian k současné situaci uvedl, že z Kalifornie odcházejí i malé rodinné firmy, ale ty si sebou vezmou maximálně pár desítek zaměstnanců. To, že Tesla buduje další továrnu v Texasu, ale znamená, že odchází i Elon Musk. K podobnému rozhodnutí v posledních letech dospěly i firmy jako Toyota, Palantir, Chrles Schwab či Nestlé. Příčina? Vysoké daně, vysoké náklady na bydlení, ale nízká úroveň veřejných služeb. K tomu se přidává to, že jiné státy a města jsou schopny nabídnout podobnou technologickou základnu, jakou dříve disponovala jen Kalifornie.

V neposlední řadě pak u některých lidí podle CNBC hraje roli to, že jim Kalifornie nedává dost svobody. Zmíněný byl v této souvislosti Elon Musk, který nesouhlasil s tím, jak se stát stavěl k pandemii a s ní souvisejícím opatřením. A k tomu se přidává regulace, včetně té environmentální. Tu může řada firem a lidí vnímat jako příliš omezující a následně se přesunout do jiné části země, kde je regulace volnější. CNBC k tomu uvedla, že podle jejího hodnocení je Kalifornie nejdražším státem USA, co se týče nákladů spojených s podnikáním.

Ohanian k uvedenému řekl, že firmy jsou schopny vytvářet v jiných částech USA více hodnoty pro akcionáře, více zvyšovat své zisky a snížit osobní náklady. Podle CNBC jsou v řadě států některé daně vysoké, někde jde o daň z nemovitostí, jinde o zdanění korporátních zisků. Ovšem zdanění v Kalifornii je vysoké napříč jednotlivými typy daní. A k odchodu lidí může přispívat i to, že firmy jsou stále více nakloněny práci z domova. Navíc někteří investoři dnes již díky novým technologiím nevyžadují, aby firmy, do nichž vložili peníze, byly v určité vzdálenosti a oni k nim měli osobní přístup.

Podle CNBC generují lidé s velmi vysokými příjmy asi 40 % všech daňových příjmů Kalifornie. Například New Jersey muselo po odchodu jednoho miliardáře měnit svůj rozpočet, což Kalifornii nehrozí ani po odchodu Elona Muska. Ovšem i ona pocítí masový odchod firem a lidí na svém rozpočtu. A zatímco firmy jako Google ve státě zůstávají, je podle CNBC možné uvažovat o tom, že současný přesun lidí do jiných států dospěje do bodu, kdy se atraktivita Kalifornie najednou prudce sníží a pak o odchodu začnou uvažovat i ti, kteří tak doposud nečinili.

Podle Ohaniana tak není jiné řešení, než opět zvýšit konkurenceschopnost Kalifornie v oblasti daní a nákladů na bydlení. Jinak podle něj bude odchod firem pravděpodobně pokračovat. Nyní ale vláda uvažuje o dalším zvyšování daňové zátěže.

Zdroj: CNBC, Youtube


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688