Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Reality  |  30.01.2021 17:26:31

Na Liberecku prudce zdražují byty, sedmkrát rychleji než v Praze. Zdražují i v dalších turisticky atraktivních oblastech, vzhůru je žene i koronavirem podnícený zájem o chaty a chalupy

Lidé v ČR od dnešního dne mohou za rekreací cestovat již striktně jen na své chaty a chalupy. Vláda totiž dále zpřísňuje podmínky pro ubytování v hotelích při obchodních cestách. Tato možnost byla doposud poměrně široce zneužívána, protože lidé své obchodní cesty fingovali, aby tak mohli vyrazit právě za rekreací.  

Nové vládní nařízení tak ještě výrazněji podpoří zájem o chaty a chalupy. Ten je už nyní enormní. Jejich cena vzrostla podle údajů realitních kanceláří, které shromáždila ČTK, aktuálně meziročně až o 35 procent, zájem přitom nijak nepolevuje. Sílí trend předělávání rekreačních objektů na trvalé bydlení.  

Největší zájem je o chaty a chalupy ve vyhledávaných turistických oblastech, jako jsou Krkonoše, Jizerské hory, Šumava nebo Beskydy.  

Zájem o chaty a chalupy a obecně rekreační bydlení, včetně bytů určených k rekreaci, tak značně přispívá k tomu, že průměrná cena bytů v ČR v posledním roce nejvýrazněji narůstá v krajích, které jsou turisticky atraktivní.  

Podle údajů společností RealityČechy.cz a Golem Finance narostly v uplynulém roce, mezi čtvrtým čtvrtletím 2019 a čtvrtým čtvrtletím 2020, ceny nejvýrazněji ze všech krajů ČR v kraji Libereckém a Jihočeském. Poptávku po těchto nemovitostech podpořila blízkost krkonošských, jizerskohorských nebo šumavských přírodních a rekreačních lokalit.  

Na Liberecku zdražily v uvedeném období byty o 42,8 procenta, tedy zhruba sedmkrát výrazněji než v Praze, kde rostly ceny bytů jen šestiprocentním tempem. V Jihočeském kraji pak byty zdražovaly tempem 26,3 procenta, druhým nejvýraznějším ze všech krajů ČR.  


Lukáš Kovanda, Ph.D.
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má téměř 25 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 18 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na : www.trinitybank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Reality:

Po   9:57  Milorad Mišković: Ceny rezidenčních nemovitostí v nejkvalitnějších pražských... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Po   9:38  Burzovní kalendář 12/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (AlgoImperial)
Po   8:39  Dostupnost bydlení: kdo umí, ten staví Research (Česká spořitelna)
Čt 13:46  Pražské flexibilní kanceláře vloni hrály prim. I v evropském kontextu Tisková zpráva (Tisková zpráva)




Zobrazit sloupec