mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  29.01.2021 20:52:00

Pravidla vstupu do České republiky platná od 30. ledna 2021 - KRIZOVÉ OPATŘENÍ

KRIZOVÉ OPATŘENÍ: Pravidla vstupu do České republiky platná od 30. ledna 2021

29.01.2021 / 20:45 | Aktualizováno: 29.01.2021 / 20:52

Vláda České republiky schválila aktualizované krizové opatření k omezení volného pohybu osob na území České republiky (pdf, 241 kB). Od 30. ledna 2021 bude zakázán vstup do země z jiných než nezbytných důvodů. Omezení se netýká občanů České republiky.

Vláda ČR na mimořádném jednání ve čtvrtek 28. ledna 2021 rozhodla o dílčích změnám krizových opatření, které mají za cíl omezit šíření epidemie nemoci covid-19 s platností od soboty 30. ledna (od půlnoci z pátku na sobotu). Vláda se rozhodla kvůli nepříznivé epidemické situaci v České republice snížit mobilitu lidí. Na představení změn v jednotlivých stupních protiepidemického systému PES nyní není vhodná situace.

 

Důvodem k přijetí nových opatření je nepříznivý vývoj epidemické situace v souvislosti s onemocněním covid-19 a hrozba rozšíření nakažlivější mutace viru na českém území. Změny se týkají především pravidel pro volný pohyb osob a také omezení v oblasti maloobchodu a služeb. Obě Usnesení vlády Vám zasílám v příloze, abyste v případě nějakého dotazu měli k dispozici plná znění opatření, co je a co není možné. Tisková zpráva Ministerstva zdravotnictví je k dispozici na odkaze koronavirus.mzcr.cz.

 

I nadále platí všechna opatření uvedená v 5. stupni protiepidemického systému PES (např. zákaz vycházení mezi 21:00.05:00 až na stanovené výjimky, nošení ochrany úst a nosu ve vnitřních prostorech a v hromadné dopravě, pořádání veškerých kulturních a společenských akcí, výstav, kongresů, veletrhů, uzavření stravovacích a ubytovacích služeb až na stanovené výjimky, uzavření kulturních památek aj.).

 

Mezi nejzásadnější změny platné od 30.1.2021 platí:

  • Ubytovací služby a rekreační objekty mohou využívat pouze lidé na služební cestě, kterým byla nařízena pracovní povinnost podle krizového zákona, dále lidem s nařízenou izolací nebo karanténou a též cizincům, pokud nemají jiné bydliště na území České republiky a pobývají v zemi v souladu s předpisy. Zájemci o pobyt se budou muset prokázat písemným potvrzením zaměstnavatele či objednatele služby v případě živnostníků (objednávka, faktura…). Provozovatelé ubytovacích zařízení budou povinni tato potvrzení vyžadovat a uchovávat ke kontrole. Ubytovací zařízení i dosud mohla sloužit jen hostům na pracovních cestách, vláda se ale rozhodla opatření upřesnit, neboť se ne vždy dodržovala. Ubytování není možné využít pro rodinné příslušníky osoby, která byla na služební cestu vyslána.
  • Lidé mohou cestovat na své chaty a chalupy, avšak pobývat na nich smějí jen členové jedné domácnosti.
  • Kontakty s jinými osobami než se členy domácnosti omezit na nezbytně nutnou míru a zdržovat se v místě bydliště pouze se členy vlastní domácnosti a osobami, o které člen domácnosti pečuje (doporučuje se chránit se rouškou).
  • Zaměstnavatelé by měli svým zaměstnancům maximálně umožnit práci z domova.
  • Lanovky a vleky budou smět nově využívat jen složky integrovaného záchranného systému pro zajištění dopravní obslužnosti v rámci veřejných služeb a lyžařských vleků a lanových drah výhradně pro zajištění zásobování nebo chodu kritické infrastruktury nebo pro potřeby složek Integrovaného záchranného systému včetně Horské služby. Jejich provoz byl dosud omezen jen v souvislosti s užíváním sjezdových tratí. V rámci zpřísnění protiepidemických opatření už nebude platit ani tato výjimka.
  • Změna v pravidlech pro plošné antigenní testování na covid-19. Od 1. února se interval mezi testy plně hrazenými ze zdravotního pojištění zkracuje z pěti na tři dny. Kabinet tím chce vyjít vstříc především pendlerům, kteří se nově musí prokazovat dvakrát týdně negativními testy při cestách za prací do Německa či jiných zemí.
  • Respirátory nakonec nejsou povinné v rizikových místech. Jejich nošení je ale doporučené, jako ochrana před šířením koronaviru. Povinnost jejich nošení bude platit pouze pro autoškoly. Respirátory třídy FFP2 nebo KN95 budou muset mít nasazený instruktoři i žáci.
  • Prodeje zboží na tržištích, v tržnicích a v mobilních provozovnách byly nově vyňaty z dosud platných výjimek. Povolen zůstává jen provoz těch mobilních prodejen, které zajišťují prodej potravin a drogistického zboží v obcích, kde není možné toto zboží zakoupit v jiné provozovně.
  • Byl obnoven zákaz návštěv ve zdravotnických zařízeních na odděleních akutní péče. Výjimku budou mít za přísnějších podmínek třetí osoby při porodu, návštěvy pacientů s omezenou svéprávností a návštěvy pacientů v hospicech a dalších pacientů v terminálním stadiu nevyléčitelného onemocnění.

 

Aktuální informace je možné nalézt pod následujícími odkazy:

https://www.mvcr.cz/clanek/coronavirus-informace-mv.aspx
https://koronavirus.mzcr.cz/cs /

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688