Radomír Jáč (Generali Investment)
Makroekonomika  |  29.01.2021 10:54:32

Německá ekonomika vykázala v závěrečném čtvrtletí loňského roku mírný mezikvartální nárůst HDP

Německá ekonomika vykázala v závěrečném čtvrtletí loňského roku mírný mezikvartální nárůst HDP na úrovni 0,1 %. Vzhledem k tomu, že zejména sektor služeb trpí uzavírkami v souvislosti se stávající vlnou pandemie, představuje mírný růst HDP ve skutečnosti velmi solidní výsledek. V meziročním vyjádření německý HDP v závěrečném čtvrtletí klesl o 3,9 %, což znamená zmírnění po meziročním poklesu o 4,0 %, jenž byl vykázán v loňském třetím čtvrtletí.

Německá ekonomika v závěru loňského roku vykázala mírný mezičtvrtletní růst a stávající vlna pandemie tak zatím alespoň v řeči statistických čísel nepředstavuje bezprostřední riziko recese.

Německý HDP vykázal v loňském závěrečném čtvrtletí mezikvartální růst 0,1 % poté, co oživení ekonomiky ve třetím čtvrtletí přineslo bezprecedentní mezikvartální růst HDP o 8,5 %.

Předběžný údaj o výkonu ekonomiky za celý rok 2020, zveřejněný v první polovině ledna, naznačoval, že HDP v závěrečném čtvrtletí mezikvartálně stagnoval, dnes zveřejněná čísla tak představují pozitivní překvapení.

Německo není jedinou ekonomikou eurozóny, jež dnes hlásí lepší než očekávaná čísla o HDP za loňské závěrečné čtvrtletí. Francie oznámila mezičtvrtletní pokles HDP o 1,3 %, finanční trh ovšem čekal propad o 4,0 %. Španělská ekonomika pak za loňské závěrečné čtvrtletí hlásí mezikvartální růst HDP o 0,4 %, když odhady na trhu čekaly pokles o 1,5 %.

Tyto ekonomiky tak v rámci stávající vlny pandemie zatím vykazují až překvapivou odolnost vzhledem k tomu, jak související omezení dopadají zejména na služby a maloobchod.

Dobrá zpráva pro středoevropský region

Zejména výkon německé ekonomiky je dobrou zprávou pro středoevropský region včetně české ekonomiky, neboť Německo představuje hlavního hospodářského partnera nejen co se vzájemné obchodní výměny týče.

Otázkou ale zůstává, jak si evropské ekonomiky povedou v prvním čtvrtletí letošního roku, neboť situace na poli pandemie vede k prodlužování anebo dokonce k prohlubování omezení v ekonomice i v civilním životě.

Zprávy z Německa z uplynulých dní naznačují, že pandemie velmi negativně dopadá na sentiment německých spotřebitelů a zhoršuje se také nálada mezi tamními podnikateli: prakticky ve všech odvětvích ekonomiky, především ale v maloobchodu.

Jestliže tedy závěr roku 2020 přinesl lepší zprávy o HDP, než se čekalo, což vedlo i lepším celoročním výsledkům za rok 2020, tak pandemie vede k přepisování výhledu HDP pro letošní rok směrem ke slabšímu růstu, než jaký byl původně očekáván.

Německá ekonomika vykázala loni pokles HDP o 5 %, po očištění o kalendářní vlivy propad činil 5,3 %.

Za zmínku ale stojí, že celoroční pokles HDP byl loni mírnější než v roce 2009, kdy svět čelil velké finanční krizi a německá ekonomika se tehdy propadla celkově o 5,7 %, respektive o 5,6 % po kalendářním očištění.

Dostupné údaje o HDP za rok 2020 vykazují výrazný celoroční pokles exportů, spotřeby domácností a investičních výdajů, negativní vliv měla také vývoj zásob. Růst naopak zrychlil v případě spotřeby vlády s tím, jak se vláda snažila ostatní sektory v ekonomice podpořit a omezit tak negativní dopady pandemie.

V rámci investičních výdajů je pak reportován prudký pokles výdajů na kapitálové statky, celoroční růst si naopak zachovaly investice ve stavebnictví.

Letošní rok

V dlouhodobém kontextu vykázala německá ekonomikaroce 2020 první pokles HDP po desetileté šňůře růstu. Předchozí pokles HDP byl spojen právě s rokem 2009 a s velkou finanční krizí – a v roce 2009 byl propad německé ekonomiky ještě dramatičtější, než tomu bylo loni.

roce 2019 činil růst německého HDP 0,6 %.

Do roku 2021 německá ekonomika vstoupila s opětovným přitvrzováním omezení v souvislosti s koronavirem.

Pro letošní rok sice i nadále zůstává v platnosti scénář obnovení celoročního růstu HDP, nedávno zveřejněná prognóza Mezinárodního měnového fondu počítá s růstem německého HDP na úrovni 3,5 %, nicméně předchozí prognóza MMF z loňského října počítala pro rok 2021růstem německé ekonomiky na úrovni 4,2 %.

Samotná německá vláda v tomto týdnu snížila výhled růstu HDP na 3,0 %, když její předchozí prognóza pro letošní rok počítala s růstem 4,4 %

Radomír Jáč

Radomír Jáč

Radomír Jáč působí na kapitálových trzích již dvacet let, a to s praxí na pozici hlavního analytika v předních investičních bankách a asset management společnostech aktivních na středoevropských trzích. Profesně pokrývá makroekonomický vývoj včetně měnové a rozpočtové politiky, vývoj měnových kurzů či výnosů vládních dluhopisů, především ve středoevropském regionu (včetně české ekonomiky) a v eurozóně. Vystudoval VŠE v Praze se zaměřením na hospodářskou a sociální politiku, ekonomické teorie a finanční trhy. Volný čas dělí mezi své nejbližší, běh a literaturu.


Generali Investments CEE, investiční společnost, a.s.

Logo Generali

nabízí individuálním investorům a institucím komplexní produkty a služby v oblasti kolektivního investování a investičního managementu. Spravuje české podílové fondy vedené v českých korunách a irské investiční fondy nabízené v CZK, EUR a PLN. Nabídku přímých investic individuálních investorů do široké škály podílových fondů doplňuje nabídka produktů pravidelného investování, investičních programů a produktů životního cyklu. Mezi hlavní institucionální klienty patří pojišťovací a zajišťovací společnosti a penzijní fondy a současně obhospodařuje aktiva nejvýznamnějších částí Generali CEE Holding B.V. Společnost působí na trhu od roku 1991 a podle údajů Asociace pro kapitálový trh ČR je největším správcem aktiv v České republice. Její aktiva ve správě přesahují 289 mld. Kč. Řadí se tak mezi vedoucí firmy rovněž v regionu střední a východní Evropy.

Generali Investments CEE je součástí skupiny Generali, nezávislé italské finanční skupiny se silnou mezinárodní působností, která vznikla v roce 1831. Skupina Generali patří mezi přední světové pojišťovny s předepsaným pojistným 70 miliard euro (v roce 2016). Ve více než 60 zemích světa zaměstnává 74 tisíc odborníků. Skupina Generali zaujímá vedoucí postavení na trzích západní Evropy. Stále významnější pozici získává v Asii a také v regionu střední a východní Evropy. V 10 zemích tohoto regionu je skupina Generali jedním z předních poskytovatelů pojištění prostřednictvím holdingové společnosti Generali CEE Holding B.V.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688