Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  29.01.2021 11:04:36

Powell (FTAlphaville): Až se propadnou akcie, které žene nahoru jen spekulace..

Jamie Powell z blogu Financial Times FTAlphaville si všímá toho, jak akciový trh fandí neziskovým firmám. Základem jeho úvahy je graf od Goldman Sachs, který ukazuje vývoj indexu akcií neziskových firem obchodovaných na americkém trhu. „Několik let bez trendu a pak velmi silný růst po covidovém propadu,“ komentuje Powell graf a snaží se vysvětlit, co za tímto vývojem stojí.

Jak ukazuje obrázek, index neziskových firem se znatelně rozhýbal v roce 2018, po korekci z počátku roku 2020 se pak dostavil naprosto nevídaný růst cen akcií těchto společností:
graf 1
Zdroj: Twitter


Powell míní, že na graf se dá hledět dvěma způsoby. Je samozřejmě možné, že akciový trh ztratil rozum. „Ve snaze vydělat co nejvíce peněz za co nejkratší dobu se stal jednou obrovskou sázkou na trend, která pak živí sebe sama,“ píše Powell s tím, že to může mít něco do sebe, ale stále jde o příliš zjednodušený pohled. Jaká je alternativa?

Powell poukazuje na to, že na seznam neziskových akcií ze zmíněného indexu patří jména jako Plug Power, Nio, Roku, Pinterest, Peloton, Snap, Carvana, Uber, Lyft či Appian Corop. Firmy jako Cloudflare, MongoDB a Roku jsou pak schopny dosahovat vysokého růstu a zároveň generovat vysoké ziskové marže. Jenže to, co vydělají, by pak „měly reinvestovat zpět do svého podnikání tak, aby dosáhly potřebné velikosti“.

Powell tak míní, že podobné firmy, kterých je ve zmíněném indexu celá řada, sice jsou schopny vydělávat, ale zároveň financují svůj další růst, a to se projevuje na tom, že jejich čistá ziskovost je v záporu. Pokud by tomu tak nebylo, vlastně by tím přiznaly, že trhy, na kterých se chtějí pohybovat, nejsou ve skutečnosti tak veliké, jak se věřilo. A to samé platí o jejich potenciálu.

„Ve skutečnosti jsou obě vysvětlení pravdivá. Čínský výrobce elektromobilů Nio či výrobce vodíkových článků Plug Power se určitě stali nástrojem spekulací. Ale zase Spotify má potenciál stát se jednoznačným vítězem na poli digitálního audia. Na to ale potřebuje investovat do výzkumu a vývoje a geniálních programátorů,“ míní Powell. Podle něj tu pak vyvstává ještě jedna otázka: Až se propadnou ty akcie, které hnala nahoru spekulace, stáhne to dolů i ty, jejichž fundament je silný? Powell sám o tom podle svých slov nemá představu.

Zdroj: FTAlphaville

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 16:41  Akciové trhy: Převládala pozitivní nálada - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688