mzv.cz (MZv ČR)
Reality  |  29.01.2021 08:53:00

Rezidenční trh v Polsku – rychlý růst a rozšiřující se příležitosti

Rezidenční trh v Polsku – rychlý růst a rozšiřující se příležitosti

29.01.2021 / 08:43 | Aktualizováno: 29.01.2021 / 08:53

Polský trh s rezidenčními nemovitostmi je stále atraktivnější, protože dosahuje stabilní růst a dlouhodobé výnosy.

Zaznamenali to také čeští podnikatelé – developerská firma UDI Group oznámila zahájení výstavby 960 bytů ve Varšavě v hodnotě více než 2,5 miliardy korun. Švédská skupina Heimstaden, která vlastní 42 tisíc bytů v Moravskoslezském kraji, prostřednictvím investičního centra v Praze investovala do dvou developerských bytových projektů Eiffage v polském hlavním městě za 1,7 miliardy korun a nyní zde potvrdila další nákup 647 bytů od developerské firmy Marvipol.

V rámci Evropské unie zaznamenávají rezidenční nemovitosti v Polsku druhý největší vzrůst. Jak potvrzuje cenový index HPI (House Price Index), ceny ve třetím čtvrtletí 2020 byly ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku vyšší o 10,9%, zatímco na Slovensku o 8,5%, v ČR o 8,4% a v Německu o 7,8%. Vyššího růstu dosáhlo pouze Lucembursko (13,6%).

Podle analýzy Polského ekonomického institutu (pie.net.pl) se investice soustřeďují na Varšavu a šest dalších největších měst – Gdaňsk, Gdyni, Krakov, Lodž, Poznaň a Wroclaw. V hlavním městě rostou ceny především na primárním, v dalších městech na sekundárním trhu.

Pozitivní vývoj v tomto tržním segmentu se odráží také na stavebnictví. Podle statistických údajů v prosinci 2020 vzrostla stavební výroba o 3,4%, především v oblasti bytové výstavby. Firmy podnikající ve stavebnictví zaznamenaly minimální množství případů úpadků a restrukturalizací. Bylo vydáno rekordní množství stavebních povolení na 34,6 tisíce bytů.

Český developer UDI Group prostřednictvím holdingu Hochtief postaví sedm bytových domů na brownfieldu po továrně na traktory Ursus. Podle projektového manažera J.Chromečka jsou povolovací procesy v Polsku velmi předvídatelné a rychlé – po roční přípravě projektu trval samotný povolovací proces pouhé dva měsíce. V Praze by povolení stavby bytového domu trvalo více než 5 let.

Z porovnání společnosti Central Group vyplývá, že ve Varšavě se v posledních pěti letech povoluje na tisíc obyvatel v průměru 13 bytů, zatímco v Praze jen 3,4. Na pořízení bytu v Praze musí občané šetřit 13,9 roku, ve Varšavě 8,5 roku.

Podle realitní poradenské společnosti Jones Lang LaSalle (JLL) se v Polsku teprve začíná rozvíjet trh s institucionálními investicemi do rezidenčních nemovitostí. Hodnota transakcí v segmentu „living“ (tj. bydlení na pronájem, studentské koleje, bydlení pro seniory) v r.2020 dosáhla 260 milionů EUR. Zatím je takto ve správě pouze 4,5 tisíce bytů (dalších 17 tisíce bytů je plánováno nebo ve výstavbě) a 6 tisíc míst na studentských kolejích (připravuje se dalších 8,5 tisíce). Odhaduje se, že v r.2021 v oblasti PRS (Private Rented Sector) nákupní transakce institucionálních investorů překročí 10 tisíc nových bytů.

Zpracoval: Jan Tomášek, obchodně ekonomický úsek Velvyslanectví ČR ve Varšavě


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688