Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Investice  |  29.01.2021 09:43:04, aktualizováno 30.01.2021 09:50:16

Češi teď mají díky daňovému balíčku a zrušení superhrubé mzdy více peněz. Do čeho je budou investovat - do nemovitostí, nebo do akcií?


Na pražské burze se včera začalo obchodovat s novým titulem, největším zprostředkovatelem směny deviz v Česku, společností SAB Finance. Jde o nejnovější důkaz toho, že pandemie zájem o tuzemský kapitálový trh nesnižuje. Loni to byly emise Zbrojovky nebo on-line lékárny Pilulka, letos se na burzu chystá například řetězec italských restaurací Coloseum.

Samozřejmě, pandemie nepolevuje a její skutečně tíživý dopad tuzemské domácnosti mohou ještě teprve pocítit. Letos. I tak je však zjevné, že tuzemský kapitálový trh má potenciál k většímu rozmachu. Česko rozvinutější kapitálový trh docela akutně potřebuje. Chce-li se vymanit ze stadia levné montovny, kde o nasměrování kapitálových toků rozhodují často až příliš konzervativní banky, je právě rozmach burzy cestou k rozhýbání celé ekonomiky a k jejímu posunu na vyšší vývojový stupeň.

Na přelomu roku mnozí varovali, že Češi peníze, které jim zůstanou v kapse navíc díky daňovému balíčku a zrušení superhrubé mzdy, prostě investují do nemovitostí nebo do zahraničních akcií. S takovýmto a priori skeptickým postojem se ze stadia montovny a bankovní ekonomiky opravdu nedostaneme. Současná doba ve skutečnosti představuje jedinečnou příležitost, aby se Češi naučili investovat: mají do čeho, už i na pražské burze, a mají z čeho, díky daňové reformě.

Přitom ani varování, že daňový balíček způsobí rozvrat veřejných financí, se nenaplňuje. Agentura Fitch Ratings ve svém hodnocení tuzemského zadlužení zachovala minulý týden nejen stávající rating, ale také výhled. To znamená, že nepředpokládá v oblasti českých veřejných financí vývoj, který by mohl vést ke zhoršení ratingu. Výhled udržitelnosti tuzemských veřejných financí, a tedy i úvěrové spolehlivosti, považuje za stabilizovaný. Doma je zkrátka prorokem málokdo.

Pokud budou Češi ve větším investovat své peníze, které by jinak přerozděloval stát, často neefektivně, je to správný krok směrem od montovny. Pokud je navíc budou investovat do českých titulů, ještě lépe! Rozvratu veřejných financ ani toho, že by si Češi s vlastními penězi neporadili, se nebojme. Se strachem daleko nedojdeme.


Lukáš Kovanda, Ph.D.
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má téměř 25 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 18 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na : www.trinitybank.cz

31.01. 11:27  Ale no tááák..... (Roman Mysík)
31.01. 10:46  Určitě ne (Vlk)
31.01. 10:44  Určitě ne (Vlk)
31.01. 06:26  Určitě ne (Cezta)
30.01. 05:58  Nikam jinam (KarelB)

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)






Zobrazit sloupec