Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  29.01.2021 09:15:00

Rozbřesk: Služby stále věří v brzký konec českého lockdownu

Na první letošní tvrdá data z české ekonomiky si budeme muset ještě chvíli počkat, nicméně k dispozici jsou alespoň průzkumy nálad, které reflektují, jak současnou situaci vnímají firmy v nejvýznamnějších odvětvích a oborech. V pondělí publikované nálady potvrdily možná až překvapivě zhoršení důvěry v české ekonomice v době, kdy už fungovala v rámci třetího lockdownu, včera jsme měli možnost podívat se, co stojí za těmito prvními výsledky, když byly zveřejněny podrobné harmonizované statistiky za celou EU.

I z nich vyplynulo, že do blízké budoucnosti hledí poměrně optimisticky služby. Firmy tam totiž dál předpokládají, že s uvolněním se jejich byznys opět rychle rozjede. Týká se to především dopravy, firem působících v oblasti stravování a cestovního ruchu. Pesimismus naproti tomu zavládl ve službách spojených s realitním trhem. Pozitivní očekávání ve službách jsou nepochybně dobrou zprávou, avšak vzhledem k tomu, že na pořadu dne je utahování a nikoliv rozvolňování protiepidemických opatření, budou si muset firmy na vyšší poptávku ještě počkat. Pokud tedy nemají v tuto dobu možnost využívat alternativní distribuční kanály.

V celku neměnná situace zůstává v průmyslu, který je vůči současnému lockdownu zatím imunní. Je to vidět nejenom v automobilovém průmyslu, trápícího spíše než nedostatečná poptávka chybějící součástky, ale i ve strojírenství, v elektrotechnickém průmyslu a dalších silných oborech tohoto v tuzemsku největšího odvětví. Jak už ukázaly starší výsledky, výroba v průmyslu se rychle vrací na předkoronovou úroveň a rozhodně ne kvůli tomu, že by firmy vyráběly na sklad. S vyššími zásobami nyní pracují pouze strojaři a podniky zaměřené na produkci kovových výrobků. Průmysl tak může dál i přes obtíže se zahraničními subdodávkami udržet svoji stabilizační roli v době omezeného fungování ekonomiky.

A na závěr ještě malý vzhled do nálad tuzemského spotřebitele. Ten druhý a třetí lockdown vnímá na rozdíl od firem téměř stejně negativně jako ten jarní. Z obavy o svoji finanční situaci, respektive ze strachu z nezaměstnanosti, počítá v letošním roce s výraznějším omezováním větších nákupů (tedy i automobilů) i investic do bydlení. A to už rozhodně tak pozitivní zprávou není, vzhledem k podílu spotřeby na tuzemském HDP.


*** TRHY ***

Koruna

Koruna včera sice nezaútočila na hranici 26 EUR/CZK, ale i tak se k ní alespoň znovu přiblížila, když se svezla na pozitivní vlně v regionu ovlivněné klesající averzí k riziku. Korunu podporuje i úrokový diferenciál, který alespoň podle svých slov hodlají centrální bankéři v letošním roce dál rozšiřovat. Už jen necelý týden zbývá do prvního měnového zasedání bankovní rady, na kterém bude mít bankovní rada k dispozici novou prognózu inflace. I když se od tohoto jednání nečeká žádná změna měnové politiky, dá trhům vodítko, s jak výrazným (a rychlým) zvyšováním sazeb ČNB počítá. Ta poslední listopadová předpokládala trojí navýšení repo sazby ještě v letošním roce. Vzhledem k situaci nejenom v české ekonomice se ovšem tak brzké zpřísňování měnové politiky dál nezdá pravděpodobné.

Zahraniční forex

Eurodolar sestoupil zpět k hranici 1,21. Býčí momentum měnového páru z přelomu roku je zdá se pryč, když mozaika událostí spíše pomáhá americké měně než euru. Výsledek amerického HDP za poslední kvartál sice neoslnil, ale dolaru může začít pomáhat fakt, že distribuce vakcíny je v USA daleko rychlejší než v Evropě (7,5 % naočkované populace versus cca 2 %), což se může velmi brzy začít projevovat v pozitivním vývoji na trhu práce. Na druhou stranu euro může být znepokojeno pokračující politickou krizí v Itálii, kde scénář předčasných voleb není zcela zažehnán.

Eurodolar bude každopádně sledovat dnes po ránu výsledek německého a španělského HDP (za 2020Q4), neboť tato data po zveřejnění francouzského HDP (pokles jen o 1,3 % mezikvartálně a o 5 % meziročně) hodně napoví o tom, jak na tom byla ekonomika celé eurozóny.

Polský zlotý bude dnes dopoledne monitorovat výsledek HDP za celý rok 2020. Půjde sice o první propad ekonomiky od ekonomické transformace na počátku 90 let, avšak Polsko nakonec zřejmě ve srovnání s ostatními středoevropskými zeměmi zaznamenalo loni nejnižší pokles HDP (na úrovni -2,5 %). Pro zlotý by výsledek HDP za rok 2020 mohl být mírně pozitivní zprávou, ale velký pohyb s ohledem na intervenční hrozby NBP neočekávejme.

Ropa a zlato

Ropa WTI se včera po otevření akciových trhů snažila připojit k mohutné rally, zde to ale nedopadlo. Po těsném překročení 53,50 USD, nakonec začala klesat na denní minima okolo cenovky 52,30 USD. Na místě přešlapovala cena trojské unce zlata. Žlutý kov se obchoduje za 1.842 USD.

Spekulativní vlny, které vytvářející retailový investoři, jež se formují na sociálních sítích, dost možná zasáhly včera i trh se stříbrem, které poskočilo poté co bylo diskutováno na síti Reddit. Stříbro nicméně svoje včerejší zisky rychle maže - pravděpodobně i proto, že vzhledem k tržní kapitalizaci bude pro “obývákové tradery” poměrně složité cenou pohnout na delší dobu.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Čt 10:03  Výhled Meta poslal futures prudce dolů Research (Česká spořitelna)
Čt   0:02  24. dubna: Tohle potřebujete vědět (nejen) o středečním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688