dTest přináší postřehy z aktuálního testování kuchyňských robotů bez ramene

Předností kuchyňských robotů bez ramene bývá pestrá nabídka speciálních nástavců. Díky nim pomohou nejen s přípravou těsta, ale i se šleháním, sekáním, mixováním nebo strouháním. Zástupci nezávislé spotřebitelské organizace dTest podrobili důkladným zkouškám 17 modelů a k užitečným tipům na výběr tak přidávají i poznatky o tom, jak si spotřebiče vedly v praxi. Food Processory mohou být vybaveny řadou funkcí

Nákupní průvodce

1. Ujasněte si očekávání

Jak bylo řečeno, kuchyňské roboty bez ramene, nazývané též Food Processory, mohou být vybaveny řadou funkcí. Záleží ale na tom, jakým příslušenstvím disponují. „Jen u menšiny testovaných produktů byl součástí balení lis na citrusy, odšťavňovač nebo nástavec na hranolky,“ upřesňuje šéfredaktorka dTestu Hana Hoffmannová. Předem si tedy ujasněte, s čím vším vám bude robot pomáhat a ověřte si, že je konkrétní model patřičně vybavený. Platí to i v případě, že si chcete nejdříve pořídit základ a příslušenství hodláte dokupovat později. To sice řada modelů umožňuje, neplatí však, že můžete ke každému přístroji dokoupit vše, co budete chtít. Přímo v obchodě se proto informujte, co a za jakou cenu lze k vámi vybranému kousku doobjednat.

2. Zvolte správný objem

Ve srovnání s kuchyňskými roboty s ramenem jsou Food Processory zpravidla kompaktnější, s čímž souvisí i menší rozměr hlavní mísy. Přesto jsou mezi jednotlivými modely rozdíly. „Vaříte-li pro velkou rodinu, určitě se vám vyplatí pořídit si robot s větším objemem i kapacitou mísy. První údaj je uváděn v milimetrech a odpovídá v míse vyznačené rysce. V aktuálním testu jsme měli spotřebiče s objemem od 1 000 do 2 400 ml. Obsah pak informuje o tom, s jakým maximálním množství mouky můžete pracovat při přípravě chlebového těsta. Testované roboty s nejnižším obsahem pojaly 340 g, ty s nejvyšším až 750 g,“ doplňuje za dTest Hana Hoffmannová.

3. Nepodceňujte detaily

S ohledem na manipulaci i usnadnění vybírejte i podle rozměrů a hmotnosti robota. Zatímco některé kompaktní modely můžete trvale nechat i kuchyňské lince, u jiných je třeba počítat spíše s uskladněním ve spíži. Před koupí také nezapomeňte prověřit délku přívodního kabelu, i v ní byl mezi testovanými produkty rozdíl, a to až 30 cm. Volte tedy podle dispozic vaší kuchyně, aby se vám s robotem dobře pracovalo. Čištění kuchyňských robotů bývá kvůli řadě skulinek a záhybů náročnější, a užitečným pomocníkem vám tak může být myčka. Ověřte si ale, zda ji pro očistu vámi vybraného modelu můžete využít. „Většina otestovaných modelů tuto možnost alespoň u části dílů nabízela, stále se však na trhu najdou přístroje, které mytí v myčce neumožňují,“ konstatuje Hana Hoffmannová.

Vybraný model si raději nechte předvést v obchodě. Zaměřte se na to, jak snadno či obtížně se sestavuje a rozebírá, jakým způsobem se nasazují či mění jednotlivé nástavce a zda vám vyhovují ovládací prvky. Tlačítka by měla jít dobře stisknout, knoflíky se musí otáčet bez drhnutí. V potaz vezměte i použité materiály. Plastové součástky jsou sice lehčí, ale mohou být více náchylné k poškrábání či promáčknutí. Kovové modely jsou zpravidla vůči poškození odolnější, pokud je však robot vyveden v lesklém provedení, počítejte s časově náročnějším čištěním povrchu, na němž bývají dobře vidět otisky prstů. Přímo v obchodě nezapomeňte zkontrolovat, zda v rámci dodávaného příslušenství nic nechybí.

Jak si vedly v testu?

Základní funkce prověřili v laboratoři dTestu u 17 modelů kuchyňských robotů bez ramene. Zkoušky zahrnovaly přípravu tří různých těst, šlehání bílků i smetany, přípravu majonézy, sekání, strouhání, krájení brambor a zpracování dětské výživy.

Sekání

Největší výzvou bylo pro některé modely sekání, a to především v případě bylinek. Nedostatečnou si za téměř nedotčenou petržel odnesly Philco PHFP 7725, Bravo B-4696 a Gorenje SBR1000BE, kterým se o moc lépe nevedlo ani při sekání cibule. Nejlépe si ve zkouškách zaměřených na sekání vedla čtveřice Kenwood FDM313SS, Philips HR7778/00, Philips HR7510/10 a Braun FP 3131.WH.

Šlehání

Zajímavé byly i výsledky šlehání, které je považováno za základní funkci tohoto typu spotřebiče. „Některé z modelů jsou však dodávány bez speciálního příslušenství a při šlehání bílků i smetany tak odvedly velmi slabý výkon. V řadě domácností se jedná o poměrně časté úkony, proto si při výběru spotřebiče raději ověřte, jaké možnosti jeho příslušenství v tomto směru nabízí,“ radí Hana Hoffmannová z nezávislé spotřebitelské organizace dTest.

Strouhání

Těžkou zkoušku představovalo i strouhání sýra. Hned 7 modelů dosáhlo na pouhé dostatečné hodnocení, nedostatečnou si vysloužil Philips HR7320/00. Jeho výsledek strouhání byl velmi nerovnoměrný, a navíc ze 150 g sýra nechal bez povšimnutí rovných 24 gramů, což odpovídá 15 % náplně. Králem strouhací disciplíny se stal Bosch MC812M844.

Příprava těsta

Z těst potrápilo roboty při přípravě nejvíce to palačinkové, kde slabší hodnocení 8 modelů souviselo především s vyšší pěnivostí směsi. U chlebového těsta získalo 5 modelů pouhé dostatečné hodnocení hlavně za nerovnoměrný tvar pecnu a velké otvory ve střídce. Naopak výrazná převaha dobrých či dokonce velmi dobrých známek padala za zpracování těsta na piškotový koláč.

Majonéza

Vcelku snadno si Food Processory poradily i s majonézou. Neobstál jen Gorenje SBR1000BE, u něhož se testující místo kompaktní a krémové majonézy dočkali tekuté směsi.

Bez problémů prošly testované kuchyňské roboty zátěžovou zkouškou a vysoká hodnocení zpravidla padala i za bezpečnost a spotřebu energie. Čtyři dostatečné udělili v dTestu za konstrukci, a to většinou za málo odolné nebo hůře pasující plastové díly. V souvislosti s obsluhou většina přístrojů obstála při plnění i vyprazdňování, potíže neměli testující ani s ovládacími panely, programováním nebo kontrolou přípravy pokrmu. „Slabinou deseti modelů však byla stabilita. Hned 6 z nich bylo hodnoceno nedostatečně, 4 jen o stupeň výše, a to za silnější vibrace při vyšší rychlosti nebo špatnou stabilitu při hnětení těsta a mixování,“ upřesňuje Hana Hoffmannová.

 

Podrobný postup i kompletní výsledky testu kuchyňských robotů bez ramene najdete na www.dtest.cz/roboty

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky