Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Údaje o firmách  |  09.12.2002 10:30:09

Přepis interview s V.Koženým !


Ve středu 5.12. rádio Frekvence 1 odvysílalo rozhlasovou relaci, ve které s redaktorem rádia debatoval Viktor Kožený (kauza HPH=BFAHDIVI). Následující text je doslovným přepisem tohoto rozhovoru.

Zdroj: Frekvence 1
Datum: 05.12.2002
Název: Rozhovor s Viktorem Koženým
Relace: Press klub
Moderátor: Petr Šimůnek
Hosté:
Čas vysílání: 18:15:00
Rozsah: 00:45:00
Pořadí: 01
Oblast: Monitoring médií
Zpracováno: 06.12.2002 07:18:42
Identifikace: R020021205000001

Text:
Moderátor (Petr Šimůnek):
Pěkný večer od mikrofonu zcela netradičního a výjimečného Pressklubu vás zdraví Petr Šimůnek. Čím že je ten dnešní Pressklub tak zvláštní? Ve studiu se mnou dnes totiž vůbec nikdo nesedí, náš host do Česka nejezdí. Sedí od nás tak osm tisíc kilometrů, sedí na Bahamách. Tím hostem proto nemůže být nikdo jiný, než nejkontroverznější český podnikatel Viktor Kožený. Dobrý den, pane Kožený.

Host (Viktor Kožený):
Dobrý den, pane redaktore, já vás zdravím a zdravím všechny pošlu-, posluchače v České republice.

Moderátor (Petr Šimůnek):
Jak se máte tam u vás na Bahamách, popište nám, co teď vidíte, když se podíváte z okna?

Host (Viktor Kožený):
No tak na Bahamách, my tady máme velmi příjemné počasí teď zimní, je slunečný den a v podstatě je to typická tropická vegetace v Karibské oblasti.

Moderátor (Petr Šimůnek):
Takže to máte trošku lepší, než my, my tady máme dost pošmourno a prší, je tady podzim, takže vám se teďka žije docela v pohodě.

Host (Viktor Kožený):
No tak já si myslím, že život v Karibiku, ale i všeobecně v západní Evropě je velmi příjemný a já si myslím, že i určitě jednoho dne to bahamské nebe a slunce rovněž zasvítí na Českou republiku.

Moderátor (Petr Šimůnek):
Jak byste to zařídil?

Host (Viktor Kožený):
No tak, já si myslím, že těch věcí, co je třeba ještě zařídit v České republice i všeobecně ve východní Evropě, je celá řada. Jedná se od vyčištění zdravotního prostředí přes dokončení všech změn po transformaci. Legislativních, pak ekonomických, pak všeobecně společenských.

Moderátor (Petr Šimůnek):
Tak to říká Viktor Kožený, host dnešního Pressklubu Frekvence 1.

Ukázka:
V Česku nenajdete kontroverznějšího finančníka, než je devětatřicetiletý Viktor Kožený. Narodil se v Praze a už ve svých šestnácti letech emigroval s rodiči do Německa. Posléze žil od roku 1983 ve Spojených státech a absolvoval čtyřleté bakalářské studium na Harvard Extension School. Krátce pracoval u finanční firmy Robert Flmming a v dubnu 1990 se se třemi tisíci dolarů v kapse vrátil do Československa. Tady rozhýbal se svými Harvardskými fondy a slibem desetinásobku kupónovou privatizaci, přesvědčil přes milión lidí, aby investovali s ním. Od roku 1994 žije mimo Česko, nyní v luxusní rezidenční čtvrti na Bahamách. Čelí obvinění z vytunelování jedenácti miliard z Harvardských fondů, s americkými investory se soudí o sto pětačtyřicet milionů dolarů. Sám žaluje až o čtyři miliardy dolarů ázerbájdžánského prezidenta Alieva. Viktor Kožený je třikrát ženatý a třikrát rozvedený. Má tři dcery, Viktorii, Jenny a Brigitte.

Moderátor (Petr Šimůnek):
Ano, je to tak, exkluzivním hostem dnešního Pressklubu je prostřednictvím telefonu Viktor Kožený. Řekli jsme všecko správně ve vašem životopisu?

Host (Viktor Kožený):
Pane redaktore, bylo to všechno správně, až na jednu takovou drobnost, a to je drobnost, že já jsem nenavštěvoval Harvard Extension School, nýbrž já jsem navštěvoval Harvardskou univerzitu. Já vím, že v tisku se objevily zprávy, že jsem byl rovněž na Extension School, což je možné na jednu přednášku, nicméně mé studium a mé vzdělání pochází z Harvard University, kde jsem byl od roku 82 až 89.

Moderátor (Petr Šimůnek):
Rozhlas má jednu nevýhodu, že nám teď nemůžete ukázat ten diplom, ale já jsem ho viděl, takže můžu posluchačům říct, že ho opravdu máte. Vy teď sedíte u vás doma na Bahamách a máte jedenáct hodin, říkám to taky správně?

Host (Viktor Kožený):
Přesně tak. My jsme, my máme tady east coast time, to znamená východo-, výcho-, východo-pobřežní část ve Spojených státech.

Moderátor (Petr Šimůnek):
Jak m-, jak myslíte, pane Kožený, že vás vnímají lidé v Česku v roce 2003? 2002, ať nej-, nejdeme příliš do budoucnosti.

Host (Viktor Kožený):
No, já si myslím, že to je spíš na lidech, aby se k tomu vyjádřili. Já si myslím, že každopádně jsem oso-, osobou známou a já si myslím, že teď historie prom-, promluví mluví sama za sebe. Já věřím, že historie se řídila do budoucna podstatně klidněji na náš přínos nejenom v České republiky ve zbytku východní Evropy.

Moderátor (Petr Šimůnek):
Náš, tím myslíte Harvard Consulting, nebo co myslíte náš přínos?

Host (Viktor Kožený):
Náš tím myslím nejenom Harvard Consulting, ale rovněž moji osobu i v podstatě jakým způsobem jsme přispěli ke kuponové privatizaci a jakým způsobem jsme přispěli ke všeobecné transformaci jak České, tak ostatních ekonomik ve východní Evropě...

Moderátor (Petr Šimůnek):
Ale tak kdyby jste se k tomu měl vrátit, jak myslíte, že se na vás lidé dívají?

Host (Viktor Kožený):
Já nevím, já si myslím, že půlka republiky se dívá pozitivně a musí být velmi spokojená a ta druhá půlka, tak, jak to v demokraciích bý-, bývá, musí nesouhlasit se spoustou věcí a spousta lidí samozřejmě také, taktéž může být a podlehnout různým mylným desinformacím a článkám a názorům a útokům, které se proti mně objevovaly, stále tu a tam objevují za těch posledních deset až dvanáct let.

Moderátor (Petr Šimůnek):
Vy jste se stal vlastně úplně univerzálním symbolem tuneláře, hrozí vám vězení až dvanáct let za zpronevěru jedenácti miliard korun. Jak byste vysvětlil lidem, že to všechno není pravda, a že to je jenom výmysl české policie a českých médií?

Host (Viktor Kožený):
Tak já se bráním tomu, že nějakým tunelářem jsem, za prvé, za druhé, pokuď by tomu tak bylo, tak samozřejmě není možné, že najednou se něco objeví po nějakých sedmi, osmi letech s obrovským zpožděním, já si myslím, že všichni ví, že Harvard od začátku byl pod mimořádným mikroskopem a ten mikroskop začal ještě před investováním. Všichni si vzpomínáme na dobu, kdy Harvard dal proslulý desetinásobek a v podstatě od té doby, někdy od roku 1992, jsme byli subjektem různých šetření, zkoumání, zájmem různých bezpečnostních a informačních služeb a tak dále. V podstatě veškeré kroky, co Harvard kdy učinil nebo jak, kdy, jestli nějakým způsobem podporoval, byly vždy zveřejněny a je naprosto nepředstavitelné, že po řádově nějakých sto různých kontrolách, které byly na Harvardu, a všech těch zkoumání a bádání došlo k něčemu, co by bylo nezákonné nebo dokonce neetické.

Moderátor (Petr Šimůnek):
Vy tedy myslíte, že teď to nespadlo jen tak z nebe, že prostě to, co policie dělá, je nějak účelově vymyšlené? Teď jsem tomu nerozuměl úplně přesně, co tím myslíte?

Host (Viktor Kožený):
No pře-, přesně tak. Samozřejmě k čemu došlo, když došlo k politické změně v České republice a pak sociální demokraté se snažili najít způsob, jakým zdiskreditovat privatizaci a jakým způsobem si získat voliče a vylepšit. Samozřejmě veškerá transformace má postraní efekty. Efekt, jeden z těch postraních efektů je redistribuce hodnot do společnosti a vytvoření hlubších sociálních rozdílů, jako rozdílů mezi těmi...

Moderátor (Petr Šimůnek):
Počkejte, abych tomu, abych, abych tomu ještě ale rozuměl, znamená to tedy, že vy si myslíte, že sociální demokraté na vás spolu s policií a prokuraturou ušili takovou boudu, aby ukázali: Tak podívejte, teď jdeme po Koženém?

Host (Viktor Kožený):
No jednoznačně, to bylo dokonce řečeno i v předvolební kampani, že Harvard je v podstatě tím vrcholkem čisté ruce a já jsem, já jsem jaksi jeho symbolem.

Moderátor (Petr Šimůnek):
To se vracíme ale k volební kampani před čtyřmi roky, ne, ne, né teď.

Host (Viktor Kožený):
No samozřejmě, tohle to bylo vyústěním předvolebních slibů, předvolební kampaně a to, že se tak stalo rok před volbami, je naprosto, naprosto jednoznačně odrážející tu skutečnost. Jak jistě víte sám, tak pan Zem-, pan bývalý premiér Zeman dokonce na mě vydal zatykač, za který se potom musel stydět a stáhnout se do ulity.

Moderátor (Petr Šimůnek):
Vy jste, vy jste říkal ještě před tím rokem, právě když vás začala policie stíhat, že s ní budete spolupracovat, mohl bych tady citovat, že jste říkal, že se chcete dokonce s vyšetřovatelem setkat a vysvětlit si to všechno, ale teď vlastně odmítáte i převzít to obvinění, to obvinění fyzicky k vám ještě nedorazilo. Proč to nechcete převzít?

Host (Viktor Kožený):
Podivejte se, já s policií spolupracuju a s vyšetřováním spolupracuju, jenže já s ní spolupracuju podle zahraničních a podle mezinárodních norem a já si myslím, že pánové politikové musí pochopit, že v zahraničí není žádný diktát vlády, nýbrž se to musí brát jaksi sportovně. To, že někdo na mě udělá společenskou objednávku, aby mě diskreditoval a, a potom vyhlásí, že na mě dal zatykač, tak samozřejmě spolupracovat budu tak, že danou věc dám na soudy a to zahraniční soudy a ty věc posoudí a na základě svého nezávislého rozhodnutí rozhodne, jak se bude dál postupovat a to se stalo...

Moderátor (Petr Šimůnek):
Ale vy sám nechcete, vy sám to obvinění převzít nechcete?

Host (Viktor Kožený):
Tak, podívejte se, já využiju veškerých prostředků, abych se bránil politické perzekuci. Kdyby, kdybych byl přesvědčen, že to obvinění se zakládá na nějaké objektivnější bázi, nebo je důvodu pro jeho vystavení, samozřejmě by se k tomu postavil člověk jinak, já, já se cítím, a myslím naprosto právem, jakožto osoba absolutně perzekuovaná a já bych chtěl pouze poznamenat co se týče výsledků Harvardu, tak ty mluví samy za sebe a...

Moderátor (Petr Šimůnek):
Jestli se u toho můžeme zastavit, v Česku je zhruba pořád čtvrt milionu lidí, kteří vlastní akcie Harvardského průmyslového holdingu, ono nemá moc cenu se zabývat tou zamotanou historií celého toho podniku, ale pro ty je na stole jediná otázka: Kdy dostanou svoje peníze?

Host (Viktor Kožený):
Pane redaktore, já, já na tohleto od-, odpovím v širším slova smyslu, jelikož máme celých pětačtyřicet minut.

Moderátor (Petr Šimůnek):
Ne na tu, né na tuhletu odpověď.

Host (Viktor Kožený):
Né na tuto odpověď, samozřejmě. V České republice v první i v druhé vlně bylo řádově nějakých tři sta padesát různých investičních a podílových fondů. Co se týče výsledků, tak Harvard v podstatě je jedním, nebo ne-li nejlepším z těchto, z těcho fo-, investičních fondů. Je totiž...

Moderátor (Petr Šimůnek):
Nejlepším v jakém smyslu slova?

Host (Viktor Kožený):
Hned se k tomu vrátím. Co se, co se týče výsledků, pak není, není pochyb, že Harvard vyplatil přes jeden milion akcionářů a je velmi pozoruhodné, že nikdo se neza-, všichni se zabývají Harvardem. Jak Harvard zainvestoval, jak Harvard vyplácí a nikdo se nezabývá ostatními tři sta padesáti investičními fondy a společnostmi.

Moderátor (Petr Šimůnek):
Vono se jimi zabývá taky, ale nikdo neměl tolik akcionářů jako vy. Proto je také tolik akcio-, akcionářů, kterým, kterým zůstaly akcie a nemůžou je prodat. Čtvrt milionu lidí, mus-, musím to zopakovat.

Host (Viktor Kožený):
Vraťme se, vraťme se, vraťme se k té historii a podívejme se na to naprosto objektivně. Z druhé kuponové privatizace absolutně všichni akcionáři nebo investoři byli vyplaceni, řádově nějakých tři sta tisíc. Z celkového objemu první a druhé vlny Harvard měl asi jedna celá tři milionů různých akcionářů. Všichni, kdo si požádali o výplatu, a já myslím, že to bylo do roku 1997, byli vyplaceni a těch vyplacených občanů je řádově jeden milion lidí.

Moderátor (Petr Šimůnek):
Pořád tady ale zbývá, todle, todle to je zná-, todle je známý fakt. To je známý fakt.

Host (Viktor Kožený):
No, já nevím, jak je znám, protože, protože v tisku se stále objevují zprávy, že Harvard většinu svých slibů nesplnil a toto je naprosto klamavá a mylná informace. Harvard totiž splnil veškeré své přísliby tak, jak je dal všem těm, co si o ně požádali.

Moderátor (Petr Šimůnek):
Čili milion lidí bylo vyplaceno, ale je tady čtvrt milionu lidí, kteří své peníze ještě nemají, mají akcie, s kterými se nechá obchodovat.

Host (Viktor Kožený):
No, tak, za prvé tím, že se s těmi akciemi nedá se obchodovat, je díky Komisi pro pro cenné papíru, papíry, pokuď já vím, a která se chová naprosto diletantně, naprosto podjatě a naprosto iracionálně.

Moderátor (Petr Šimůnek):
Komise pro cenné papíry říká, že tam vůbec neví, jaký je tam majetek v tom holdingu vašem, čili proto zakázala obchodování s akciemi.

Host (Viktor Kožený):
Podívejte se, co se týče toho majetku, tak já si myslím, ty finanční výsledky jsou velmi dobře známy a ty jsou publikovány. Pokuď neví, jak tento majetek ocenit, tak na to je velmi jednoduchá odpověď: Do toho jim nic není, jak ten majetek ocenit, protože to je otázkou trhu, nikoliv Komise cenných papírů, ale vraťme k té vaší původní otázce...

Moderátor (Petr Šimůnek):
Ale Komise cenných papírů říká...

Host (Viktor Kožený):
...vraťme se k té první, první otázce, pane redaktore, neutíkejme tak od toho, vy jste mi nařkl, že je čtvrt milionu akcionářů, který nějakým způsobem čeká na výplatu, a že to je má být moje vina.

Moderátor (Petr Šimůnek):
Já jsem vás nenařkl, já jsem, já jsem jenom citoval fakta.

Host (Viktor Kožený):
Nebo alespoň tak to, tak to zní. Faktem je, že z těchto čtvrt milionu akcionářů možná požádalo o výplatu dvacet tisíc a díky tomu, že Komise s cennými papíry zakázala výplatu, tito akcionáři nejsou dodnes vyplaceni, vyplaceni.

Moderátor (Petr Šimůnek):
Ale my se musíme vrátit k tomu, proč to komise zakázala, protože říká, že majetek holdingu je absolutně neprůhledný, a že nikdo neví, co v něm je, a že proto nemůže se s ním veřejně obchodovat.

Host (Viktor Kožený):
No podívejte se, to je spíš otázka pro představenstvo, dnešní představenstvo HPH, nikoliv pro mě. Co se týče mých závazků a garancí, tak já jsem svým slibům dostál. Harvard dostal výnos z prodeje společnosti Sidanka, což je nějaká šest celé tři miliardy, plus má další nároky z prodeje Sidanka v rámci řádově nějakých padesáti až sto milionů dolarů, plus má nároky z veškeré investice na z Azerbajdžánu a...

Moderátor (Petr Šimůnek):
Dobře, ale abychom uzavřeli tuto kapitolu: Vy se necítíte, že byste těm lidem, těm čtvrt milionu lidí něco dlužil?

Host (Viktor Kožený):
Podívejte se, já si myslím, že jsem do puntíku svým závazkům dostál. Samozřejmě chci a mám zájem, aby akcionáři dostali co nejvíce, a aby dostali ne pouze desetinásobek, ale podstatně více. O tom není pochyby...

Moderátor (Petr Šimůnek):
Ale oni na to už x let čekají.

Host (Viktor Kožený):
No podívejte se, na to, váš argument je takový, jako kdyby všichni měli nárok na, na zpeněžení své, své investice.

Moderátor (Petr Šimůnek):
Akcionář má nárok na to, aby se s jeho akciemi obchodovalo, třeba.

Host (Viktor Kožený):
No, to máte naprosto pravdu, ale proč se teda nezeptáte Komise pro cenné papíry, která vám papouškuje absolutní nesmysly?

Moderátor (Petr Šimůnek):
Vy říkáte, že tedy za to, že se s nimi neobchoduje, může Komise pro cenné papíry a ne neprůhlednost majetku v holdingu?

Host (Viktor Kožený):
No naprosto jednoznačně.

Moderátor (Petr Šimůnek):
Tak, to říká Viktor Kožený, první host Pressklubu, který nesedí ve studiu, ale na Bahamách. V Pressklubu Frekvence 1 je jiný prominentní host, je to Viktor Kožený. Pane Kožený, vy teď válčíte na víc frontách, američtí investoři vás žalovali o čtyři sta padesát milionů dolarů za to, že jste je zatáhl do kuponové privatizace v Azerbajdžánu. Jak to vypadá v tom sporu s nimi? Myslím tím americké investory?

Host (Viktor Kožený):
Jasně, tak ta žaloba byla, pane redaktore, na sto osmdesát milionů dolarů, já si nemyslím, že v těchto číslech je však nějaký podstatnější rozdíl.

Moderátor (Petr Šimůnek):
Čtyři sta padesát milionů dolarů byla vyčíslena ztráta, oni vás žalovali o sto osmdesát.

Host (Viktor Kožený):
Přes-, no, přesně tak. A, samozřejmě, ta žaloba je podstatně komplikovanější, ale ta částka žalovaná je sto osmdesát milionů dolarů. Ale co je podstatnější, ne velikost žaloby, ale zdali ta žaloba je opodstatněná či není.

Moderátor (Petr Šimůnek):
V jakém stádiu je ten spor teď?

Host (Viktor Kožený):
Ta žaloba byla podaná u lond-, původně u londýnského soudu a, a potom u bahamského soudu, u soudu na britských Panenských ostrovech a v Coloradu. To znamená, že se jednalo o celou soustavu žalob, které byly podané v roku 1999 proti mé osobě a proti firmám, které investovaly do Azerbajdžánu. Po nějakých třech letech a řádově desítkách milionů dolarů, co obě strany utratily, tak byla všechny žaloby bez výjimky jsou zastaveny a v podstatě...

Moderátor (Petr Šimůnek):
Co to znamená, že jsou zastaveny?

Host (Viktor Kožený):
Že jsou zastaveny znamená, že v podstatě žalující doznal, že není báze, na které pokračovat, žaloba pokračovat. Podívejte, když máte...

Moderátor (Petr Šimůnek):
To znamená, že jste ten soud vyhrál podle vás?

Host (Viktor Kožený):
Efektivně ten soud je vyhraný, protože, podívejte se, pokud máte proti někomu nárok ve výši, řekněme, stovek milionů dolarů, tak v žádném případě takovéto žaloby nezastavíte.

Moderátor (Petr Šimůnek):
A toz-, to znamená, když je zastavená, že už se, že už ten soud nebude pokračovat?

Host (Viktor Kožený):
V praktickém slova smyslu se to na Západě znamená, že pokud se žaloba zastaví, tak ten soudní spor ten obžalovaný vyhrál, protože by museli objevit nová fakta, nové informace na to, aby soud novou žalobu otevřel.

Moderátor (Petr Šimůnek):
A v shání, shání ti vaši protivníci nová fakta a nové informace, aby to znovu otevřel?

Host (Viktor Kožený):
Tak já si myslím, že ti protivníci - abych neříkal protivníci, protože to jsou bývalí partneři - se dnes musí zamýšlet nad svým vlastním činěním, které je velmi bedlivě zkou-, zkoumáno ve Spojených státech a já si myslím, že si připadají hodně hloupě tím, že investovali velké prostředky do Azerbájdžánu, načež eště ztratili velké prostředky litigací, která nevedla vůbec nikam...

Moderátor (Petr Šimůnek):
Litigací, to myslíte tím soudním sporem?

Host (Viktor Kožený):
Tím soudním sporem. Ten naopak vede k litigaci nebo k potenciálnímu jejich obvinění.

Moderátor (Petr Šimůnek):
Myslíte, že to jednou může skončit tak, že prostě si podáte ruce a řeknete si co jsme si, to jsme si?

Host (Viktor Kožený):
Podívejte se, v byznys je všechno možné. Samozřejmě, co bývalí partneři udělali, je snažili se hledat právní ochranu tím pro své činy a pro své rozhodnutí, že podali na mě žalobu a udělali mě hromosvodem všeho špatného. To se jim samozřejmě nepovedlo, co se jim povedlo, nějakým způsobem vyvolat domněnku, že já jsem někdo, kdo za něco může. Je vcelku možné, že jednoho dne se sejdeme a řekneme to bylo, to bylo, ale ten čas, já si myslím, bude ještě hodně dlouho trvat. Je to tak, jako v politice, tu a tam lidé válčí a tu a tam potom si podají ruce a pracují spolu.

Moderátor (Petr Šimůnek):
Já bych použil vaše slova, jak to přijde, že jste byl hromosvodem pro americké investory, a že jste hromosvodem pro česká média a české politiky, kteří na vás všecko svádějí, všichni na vás něco svádějí, proč?

Host (Viktor Kožený):
Tak podívejte se, co se týče amerických investorů, tak jednoznačně ty byli velmi významné a mohutné firmy, jedná se o velkou americkou pojišťovací společnost AIG Life a Omega a, a samozřejmě, jak si prvně přiznat, že udělali chybná rozhodnutí, je velmi nepříjemné zvláště pro ty zaměstnance, to znamená, ty si vyberou nejslabší článek a...

Moderátor (Petr Šimůnek):
A vás si vybrali jako oběť, prostě.

Host (Viktor Kožený):
V principu věci jako oběť, já si myslím, že si řekli: Uvidíme, zkusíme to. Buď to vydrží nebo to nevydrží, já si myslím, že nepředpokládali, že se k tomu postavím přímo čelem a obhájím se. Pak se tak stalo a já si myslím, že dneska nemají nejmenších pochyb jaká jsou, jaká jsou fakta, jaké, že že v podstatě si nevybrali špatnou osobu, která je reprezentovala v té době. Chtěli si najít někoho, kdo je skutečně nejlepší v dané, v dané oblasti, nejsil-, nejsilnější a je schopen vydržet boj a soupeřit. A bohužel ty, v tom potom směru se to obrátilo proti nim.

Moderátor (Petr Šimůnek):
Jak vás osobně celý ten spor postihl?

Host (Viktor Kožený):
No, podívejte se, musím říct, že osobně post-, postihl vedle toho určitým rodinným problémům, které, byť samozřejmě, možná existovaly již dříve a ty jsem zapříni-, zapříčinil, ale samozřejmě, že člověku to znepříjemní život, soudní spory, to já si myslím, že ví v podstatě každý byznysmen, kaž-, téměř každý byznysmen na Západě je subjektem různých útoků.

Moderátor (Petr Šimůnek):
Počkejte, znepříjemní život, ale vám soudy zmrazily skoro celý majetek, kterým jste předtím disponoval, nebo vaše firmy, nebo vy jste prostě měl přístup k majetku, který potom musel být zbrazen-, zmrazen.

Host (Viktor Kožený):
Sa-, samozřejmě, jsou různá předběžná opatření, co se týče toho zmražování, tak samozřejmě, to se, jsou pouze velmi malé části toho daného majetku, protože není můj a nebyl můj, ale co vám budu říkat, mohutné žaloby v podstatě nejsou konstruktivním, konstruktivní součástí života, když na straně obviněného, konstruktivní je potom, když člověk takovéto žaloby podává, tak například Harvard podal proti azerbajdžánské vládě a představitelům Azerbájdžánu a domáhá se nápravy škod od pravých viníků, to je konstruktivní.

Moderátor (Petr Šimůnek):
To uvidíme, jestli, jak, jak v tom...

Host (Viktor Kožený):
...a ukazovat prstem samozřejmě konstruktivní není.

Moderátor (Petr Šimůnek):
Uvidíme, jak v tom soudu obstojíte a jak dopadnete proti azerbájdžánskému prezidentovi a azerbájdžánské vládě, ale pojďme se vrátit k tomu majetku. Jaký vlastně majetek teď máte, a kdyžs-, když říkáte, že ten soud v podstatě skončil...

Host (Viktor Kožený):
Eště než utečem od toho téma, od obstojení, co se týče žaloby proti Azerbájdžánu, tak já bych pouze našim pošlu-, posluchačům chtěl říci, že daná žaloba byla schválena soudem na britských Panenských ostrovech, který ji rozeznal jakožto velmi hodnotnou a rovněž byla přijata americkým federálním soudem ve Seven district of New York, kde byla podána velmi renomovanou americkou firmou a na soud-, na této žalobě pracovalo spoustu amerických bývalých prokurátorů,...

Moderátor (Petr Šimůnek):
Nicméně uvidíme, jak, jak závazná a jak validní bude pro azerbajdžánského prezidenta, to sám víte, že to nemusí vůbec tak být.

Host (Viktor Kožený):
No jak ví-, jak víte, tak hlavy států používají dočasné, nebo se těší dočasné suverénní imunity, to se však netýká Ázerbájdžánské republiky, ani jeho syna Ilhama, jakožto představitelů z privatizační komise a dalších osob, které jsou žalovány.

Moderátor (Petr Šimůnek):
Abych se vrátil zpátky ale k tomu vašemu, vašemu majetku. Jak to s ním tedy teď je?

Host (Viktor Kožený):
No, v podstatě já žádný velký majetek nemám a, a dům, který mně patřil v Londýně, tak ten obdržela moje ma-, manželka v rámci našeho rozvodového řízení a v principu věci, takříkajíc, žiji relativně skromný život.

Moderátor (Petr Šimůnek):
Co to znamená, můžete nám popsat, jak vypadá skromný život?

Host (Viktor Kožený):
Skromný, skromný život je život tak-, takový, jaký má tady většina pracovníků na Bahamských ostrovech. Já funguju jakožto finanční poradce, konzultant různým firmám a společnostem a jakož i známým a tak dále...

Moderátor (Petr Šimůnek):
Čili voni si vás, oni si vás najímají?

Host (Viktor Kožený):
Já, oni, oni v podstatě vyžadují nebo si objednávají služby čas od času, nebo si mě najímají na řešení problémů, problémů nejenom třeba ve východní Evropě, ale jinak, nebo analýzy určitých případů a v podstatě to je jedno, z čeho se-, ze součástí mého života. Jeho součástí samozřejmě je, se týká dořešení investic v Azerbájdžánu, což je pořád časově velmi obsáhlá aktivita, i, i dal-, další věci.

Moderátor (Petr Šimůnek):
Já se vrátím ale k tomu, jak vypadá váš skromný život. Můžete ho trošku popsat? Vy jste mi minulý rok říkal, že vám soud vyměřil, že můžete za rok, pardon za měsíc utratit dvacet tisíc liber. To pořád platí, nebo toto omezení už nemáte?

Host (Viktor Kožený):
Pokuď, pokuď vím, tak to omezení stále funguje, pro-, protože pořád nedošlo ke konečnému, ke konečnému zrušení tady tomu, to přijde na jednání při celkové kompenzaci, co se týče utracených nákladů při právních sporu, nicméně však můžu říct, že spokojeně pohodlný život člověk potřebuje podstatně méně, jak jistě víte a, život vypadá...

Moderátor (Petr Šimůnek):
Koli-, kolik potřebuje...

Host (Viktor Kožený):
...můj život vypadá řádově tak, že já denně v podstatě chodím do, do své kanceláře, která, kde trávím, řekněme, záleží to na dnu, od deseti po osmnáct hodin denně, a to včetně sobot a nedělí s tím, že musím přiznat, že tu a tam sobotu a neděli vypustím, ale já si myslím, že, pane redaktore, co vy vidíte, vidíte třeba ty úspěchy, rů-, růže, výsledky, tu a tam nějakou hezkou večeři, popřípadě příjemný život, ale nevidíte to obrovské množství času, práce a úsilí, co člověk musí vynaložit, aby tu a tam něco podobného...

Moderátor (Petr Šimůnek):
To já vám vůbec neupírám, vy myslíte tu večeři za dvacet tisíc dolarů?

Host (Viktor Kožený):
Ať byla za, za, jakou či, tak buď ta nebo jiná, já si myslím, že těch pár příhod a epizod, které byly zveřejňovány a zveličovány, skutečně neodráží můj život, který je život normálně typického podnikatele na Západě a je to život, který zná i spousta podnikatelů v České republice.

Moderátor (Petr Šimůnek):
Čili vy byste sám sebe, protože vy máte tady taky takový mediální obraz, jako že jste lehce zhýralý člověk, který rozhazuje peníze všemi směry, a že ho vůbec nemrzí, když utratí dvacet tisíc dolarů za jednu večeři? Tak byste se neviděl vy sám?

Host (Viktor Kožený):
V žádném případě, to je naprosto absurdní, a ba naopak, pokuď já jsem zhýralý, tak kdy jsem měl nějakou možnost podpořit jiné, dát peníze buďto charitativním účelům nebo podpořit různé festivaly, dobré účely zdravotnictví a tak dál, tak jsem byl velmi velký, velmi verko-, velkorysý v tomhle tom směru. Co se, co se týče samozřejmě toho, jak na vás lidi nahlížejí, je to hodně dáno i, já bych řek, takovou tou senzačností, řekněme jedné nebo dvou epizod, které samozřejmě potom se objevují v tisku, ale to neodráží v žádném způsobu realitu.

Moderátor (Petr Šimůnek):
Tak, to tvrdí Viktor Kožený, host dnešního Pressklubu Frekvence 1. Máte naladěnu Frekvenci 1, rádio ve skvělém tempu a posloucháte Pressklub. Dnes je hostem asi nejrozporuplnější postava českého podnikání uplynulých deseti let Viktor Kožený. Pane Kožený, vy máte jedno štěstí, mně tady pořád říkaj, že vám nesmím skákat do řeči, protože máme zhruba nějakou půl sekundu zpoždění v tom vašem telefonu, takže já na vás jsem dnes hodnější, než na ostatní hosty Pressklubu...

Host (Viktor Kožený):
Ale pane redaktore, to pořád stejně, to pořád stejně děláte, vždyť mě přeru-, přerušujete pořád, takže já v tom nevidím žádný problém.

Moderátor (Petr Šimůnek):
Tak, uvidíme. Pane Kožený, myslíte, že je něco, co se vám v Česku povedlo, co opravdu můžete říct: To je skvělá pozitivní věc, která po mně v Česku zůstala?

Host (Viktor Kožený):
No tak já si myslím, že těch věcí, co se povedly, je strašná spousta. Ale samozřejmě je vyčíslovat je velmi obtížné. Já bych to shrnul tím: Když se podíváte na tech deset nebo deset až dvanáct posledních let, tak každopádně já i Harvard a lidé kolem přinesli obrovskou společnou, společenskou změnu, změnu, která změnila Českou republiku a jsem přesvědčen velmi velmi k lepšímu, urychlila transformaci od státně, státem řízené ekonomiky k relativně ekonomice tržní. Tahleta změna potom ovlivnila další řádově půl miliardy lidí ve východní Evropě.

Moderátor (Petr Šimůnek):
Vy jste...

Host (Viktor Kožený):
Pokuď, pokuď se na to člověk podívá a řík-, říkal by, co ještě dalšího člověk musí udělat, aby žil spokojený a uspokojivý život, tak já si myslím, že člověk by samozřejmě mohl říct, že to, to by stačilo, já se však dívám na to, co ještě mohu dál občanům jak v České republice, tak všude po světě přinést a to je to zajímavé.

Moderátor (Petr Šimůnek):
Vy jste v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes uvedl, že až se bude hodnotit uplynulých deset let, tak že dějepisci budou psát o Klausovi, Havlovi, Zemanovi a o Koženém. To myslíte vážně?

Host (Viktor Kožený):
Tak já si myslím, že to je téměř jisté. Když se podíváte na noviny, včetně například té Fronty a veškerých, veškerých dalších časopisů, deníků a televize a vytáhnete si počty článků, reportáží, zkoumání a bádání, tak skutečně ta frekvence tomu odpovídá, já si myslím, že nejenom frekvence, ale i význam přinesených hodnot pro společnost.

Moderátor (Petr Šimůnek):
Sledujete teď, co se v České republice děje?

Host (Viktor Kožený):
No sleduji tak okrajově samozřejmě v rámci ostatních pracovních povinností se třeba nemohu plně věnovat politice v České republice tak třeba jako by člověk chtěl, což je škoda, ale samozřejmě sleduji.

Moderátor (Petr Šimůnek):
Vy... právě, když jsme u té politiky, vy čas od času přijdete s informací, že se do české politiky chystáte. Jak moc vážně to máme brát?

Host (Viktor Kožený):
Tak já si myslím, že to berte naprosto smrtelně vážně, co se týče mého zájmu, tak ten zájem jsem vám potvrdil před nějakým rokem, rokem a půl, je bohužel nešťastné, že právě vyslovení toho mého zájmu jít do politiky vyvolal reakci sociální demokracie na to, aby na mě vydala svůj údajný zatykač, potom se za něj jaksi hanbila...

Moderátor (Petr Šimůnek):
Není to spíš obráceně, že to je, není to spíš obráceně, že to je od vás takový účelový argument, že potom můžete na pro soudy na Bahamách říci, že za vaším trestním stíháním v Česku se skrývá politický boj a politiky v Česku můžete tak trochu postrašit: Pánové, nechte mě být, nebo tam do toho vlítnu?

Host (Viktor Kožený):
No, podívejte se, pane redaktore, já si myslím, že navrhovat, že jaksi jsem zavolal panu Zemanovi a řek, aby mě udělal účelový argument u bahamského soudu, je poněkud postavené na hlavu?

Moderátor (Petr Šimůnek):
Ne, já mluvím o tom, že chcete vstoupit do politiky.

Host (Viktor Kožený):
No tak, to, že...

Moderátor (Petr Šimůnek):
Jestli to není účelový argument?

Host (Viktor Kožený):
No samozřejmě, že ne, o takovýchto věcech se nežertuje, ale já si myslím, že o to kdy a jakým způsobem člověk do politiky vstoupí, vždycky musí rozhodnout voliči. Ne pouze ta osoba, co si tam přeje vstoupit.

Moderátor (Petr Šimůnek):
A kdy byste vy chtěl do, do české politiky vstoupit?

Host (Viktor Kožený):
No tak určitým ironickým způsobem já si myslím, že již v české politice jsem a vždy jsem v české politice i nějakým způsobem byl, byť třeba nepřímo. Co se týče kuponové privatizace, tak tím v podstatě, že národ zainvestoval mohutným měřítkem do kuponové privatizaci obrovsko, obrovsky pomohlo panu Klausovi i ODS na to, aby vyhrála, vyhrála volby. Takže...

Moderátor (Petr Šimůnek):
Ale když se budem bavit o budoucnosti a vaší...

Host (Viktor Kožený):
...byť naše, naše činnost v té době byla naprosto čistě komerční, samozřejmě díky té masovitě té komerčnosti měla politický dopad. Co se týče pozdějšího, pozdějšího fungování, tak já si myslím, že se Harvard i moje osoba stala velmi účelovým politickým terčem, do kterého se velmi dobře střílí, střílelo a byla součástí i předvolební kampaně sociální demokracie, takže říkat, že do politiky teprve vstupujeme, by bylo asi nesprávné.

Moderátor (Petr Šimůnek):
Ale do politiky opravdu tak, že by vás někdo volil, o tom mluvíme přeci.

Host (Viktor Kožený):
Ano, do té, do té politiky, kde člověk předstává být reaktivní, ale stává se proaktivní, skutečně člověk vstupuje až teprve v těch posledních, řekněme, rok, v tom roku až dvou. A to vedlo k tomu, k těm, k těm různým reakcím, které jsem již popsal.

Moderátor (Petr Šimůnek):
Kdy tedy myslíte, že vás lidé budou moci volit v České republice? Jak si to představujete, kdy?

Host (Viktor Kožený):
No tak já si myslím, že v Český republice budu, budu moci volit hned poté, co budou přestany vytvářet, co budou, co vláda přestane vytvářet podmínky takové, že člověk se tam není mož-, možn-, že tam není možné se vrátit, vést normální a nebo bez masové persekuce fungovat jako normální člověk. Kandidovat v zahra-, zahraničí samozřejmě je také možné, nicméně ne příliš atraktivní, bohužel.

Moderátor (Petr Šimůnek):
Kdy myslíte, že se do Česka podíváte?

Host (Viktor Kožený):
Tak já bych se do Česka podíval velmi rád velmi brzo a já bych doufal, že tyhle ty právní věci bude možné uzavřít během hrozně krátké době, doby, mně je dnes třicet devět let a myslím, že v ten, v tomto věku vstoupit do politiky v těch mých čtyřicátých letech je naprosto, naprosto vhodné.

Moderátor (Petr Šimůnek):
Říká Viktor Kožený, bahamský žralok na vlnách Frekvence 1. Stále posloucháte Pressklub Frekvence 1, dnes s hostem, kterého jste v rozhlase nemohli slyšet dobrých osm let. Říkám to tak správně, jak dlouho jste vlastně v Česku nebyl, pane Kožený?

Host (Viktor Kožený):
No pane redaktore, já si myslím, že to říkáte naprosto správně, je to od roku 1994 nebo pět.

Moderátor (Petr Šimůnek):
A proč do Česka vlastně nepřijedete. Myslíte si, že by vás hned na letišti chtěl někdo zatknout?

Host (Viktor Kožený):
No tak, já si myslím, že ty, ty různé šetření a vyšetřování všichni velmi dobře známe, to začalo různým tím přezkoumáváním, pak tam byla aféra, to přezkoumání v rámci kuponové privatizace tam byla aféra Wallis, pak tam byly útoky ze strany politické opozice, které se potom dál vystupňovaly, pot-, poté se člověk, stal předvolební-, předvolebním cílem a symbolem akce "čisté ruce", což je další naprosto neuvěřitelná předzaujatost, poté na vás premiér vydá zatykač pod vlivem silně alkoholu, nicméně vláda to potvrdí, že o tom jednala...

Moderátor (Petr Šimůnek):
Jak víte, že byl pod vlivem alkoholu?

Host (Viktor Kožený):
No tak, tak bylo psáno v českém tisku.

Moderátor (Petr Šimůnek):
Ale né v souvislosti s tím zatykačem.

Host (Viktor Kožený):
No tak, jestli, jestli pan Zeman byl střízlivý v té době, tak o to horší jeho úsudek, že?

Moderátor (Petr Šimůnek):
Jak se díváte na to, že by Miloš Zeman mohl sedět za nějaký dva tři měsíce na Pražském hradě?

Host (Viktor Kožený):
Já si, já si myslím, že můj názor na pana Zemana znáte, já pana Zemana považuji za intelektuálního trpaslíka, které, který nemá moc co přinést, je to totiž osoba, která patří na skalku jakožto trpaslík, nikoliv na Hrad.

Moderátor (Petr Šimůnek):
Jak byste se díval na Viktora Koženého na Hradě?

Host (Viktor Kožený):
Podívejte se, to je otázka lidí, já, já v těchto volbách nekandiduji za žádnou politickou stranu, a když se lidé rozhodnou mně poskytnout důvěru, a to v jakékoliv funkci, tak samozřejmě ji rád přijmu.

Moderátor (Petr Šimůnek):
Pojďme se vrátit k tomu, co vy jste říkal minulý rok, že se ne-, ne-, nebudete angažovat pouze ve finančnictví, ale že jste vymyslel a vynalezl stroj, který by měl podstatně zlevnit výrobu letadel. Jak jste na tom daleko, protože vy jste tvrdil, že už za rok na pařížském Aerosalonu tento stroj předvedete?

Host (Viktor Kožený):
Tak, co se týče té technologie, tak skutečně na tomto projektu pracujeme, nej-, nejsme jediní, kter-, co na daném, na dané technologii pracují, je spousta firem, jedna z nich byla loni na i v reportáži, kterou jsem poskytl vaší kolegyni v Mladé frontě, jedná se o to, je to Advance and Air, ale daná technologie je používána ve vojenském a leteckém průmyslu, to znamená, tady se jedná spíš o aplikaci nové moderní technologie a ta přichází na trh graduálně z několika stran. Já osobně pracuji na jednom projektu, který bohužel vám nemohu jmenovat a, díky confidenciality, a já věřím, že nějakým způsobem se přispěje k vývoji této aplikace, této technologie.

Moderátor (Petr Šimůnek):
Víte, když jsme zveřejnili v minulém roce tuto vaši informaci, tak všichni říkali: No jo, Kožený si zase něco vymýšlí a lže, protože už xkrát řekl, že bude něco takového dělat, nebo mluvil o minerálních vodách a tak dále, nikdy se nic nestalo. Jak vám máme věřit teď?

Host (Viktor Kožený):
No, podívejte se, tak co se týče nikdy se nic nestalo, já si myslím, že to je poněkud klam-, klamné říci. Já si myslím, že všichni velmi dobře znají společnost Harvard Capital Consulting, znají společnost Credit Management, znají náš přínos v kuponové privatizaci, znají investice, které byly udělány ve, v jiných východních státech světa a co se týče aplikace technologie, tak ještě se jedná o vývojový cyklus, který je delší a pokuď člověk třeba na projektu se podílí, tak neznamená, že ho musí zastiňovat svoji osobnou-, osobou. To, že dnes já jsem os-, osobou poněkud kontraverzní, samozřejmě i zhoršuje třeba to, jakým způsobem mohu svůj, svoji účast nebo svůj podíl na těchto projektech profilovat. Veřejně.

Moderátor (Petr Šimůnek):
Vy jste říkal, že byste rád, aby takový stroj vyráběli v Česku, ve Škodě Plzeň. Už jste s nimi vstoupil do jednání?

Host (Viktor Kožený):
Do jednání jsme nevst-, nevstoupili, protože v podstatě ty stroje co dnes existují ve Spojených státech je možné vylepšit a existuje určitá synergie, to, když člověk tento vývoj dělá ve Spojených státech. Ať z každého hlediska, když se podíváte, tak Spojené státy dneska vedou téměř ve všech moderních technologiích, včetně této technologie pletení karbonových vláken.

Moderátor (Petr Šimůnek):
Já si teď dovolím obrátit list a zeptat se spíš na nějaké, na nějaké věci z vašeho osobního života, jestli dovolíte. Jak jsme uvedli v životopise, vy jste třikrát ženatý a třikrát jste se rozvedl. V čem je chyba, kde se, proč se to stalo takto?

Host (Viktor Kožený):
No tak já si myslím, že pravděpodobně mé manželky by na to uměly, nebo bývalá manželka uměly nejlépe odpovědět.

Moderátor (Petr Šimůnek):
Dnes máme na, na mikrofonu vás ale.

Host (Viktor Kožený):
Já si myslím, že vždy je velmi těžké spekulovat o, o důvodech, které vedly k podání, podání rozvodového řízení, nicméně to řízení, ten návrh byl podán ze strany manželky, takže zřejmě je chyba na mé straně. Ideální, to, že je dobrým byznysmenem neznamená, že člověk musí být třeba dobrým manželem.

Moderátor (Petr Šimůnek):
Vy máte také tři děti, stýkáte se se svými třemi dcerami?

Host (Viktor Kožený):
Stýkám, ale né tak často, jak by člověk si přál, bohužel.

Moderátor (Petr Šimůnek):
Co, co to znamená?

Host (Viktor Kožený):
Jedna dcerka žije ve Spojených státech, tu vidím velmi zřídka a dvě žijou v Londýně, ty vidím v podstatě často několikrát do roka.

Moderátor (Petr Šimůnek):
Jak vy to máte vlastně s cestováním, nejsou Bahamy teď pro vás takovou zlatou klecí, z které se nemůžete hnout?

Host (Viktor Kožený):
Vůbec ne. V podstatě já mohu cestovat kamkoliv po celém světě a...

Moderátor (Petr Šimůnek):
Kromě Česka.

Host (Viktor Kožený):
Samozřejmě i, i do Česka s tím, že člověk musí počítat, že by mu politicky znepříjemnili život.

Moderátor (Petr Šimůnek):
Čili ale když si řeknete, že pojedete do Miami nebo kamkoliv jinam, tak můžete, není to tak, že by vás někde perzekuovali a chtěli vás honit ve Spojených státech či v Londýně?

Host (Viktor Kožený):
Samozřejmě. V žádným, v žádným případě.

Moderátor (Petr Šimůnek):
O vás vím, jak v-, my jsme mluvili o tom vašem osmnáctihodinovém pracovním dnu, vy hrajete hodně tenis, je pravda, že jste chtěl pozvat Petra Kordu, aby vás trénoval na Bahamách v tenise?

Host (Viktor Kožený):
Máte, máte velmi zajímavé, ale dobré i dobré zprávy. Já vím, že Petr Korda trávil nějakou dobu na Floridě a skutečně my jsme zde měli tournament v Nasau a já jsem si říkal, že by bylo velmi fajn sem přivézt nějakého českého hráče Petra Kordu nebo kohokoliv jiného. Díky bohužel pracovnímu zatížení k tomu nedošlo a takže nikdo z Čech, žádný tenista sem nepřijel.

Moderátor (Petr Šimůnek):
Čili Petr Korda vás nebude teď trénovat?

Host (Viktor Kožený):
Nebude, nebude trénovat.

Moderátor (Petr Šimůnek):
Když se ještě zastavím u těch informací. Bulvár v České republice spekuloval několik týdnů o tom, že se vaší novou milenkou stala Soňa Polonyiová, že s ní čekáte dítě. Jak je to?

Host (Viktor Kožený):
No, tak to jsou fantastické spekulace a já nevím, zdali...

Moderátor (Petr Šimůnek):
Znáte ji vůbec?

Host (Viktor Kožený):
Já paní, paní Soňu vůbec neznám, poprvé jsem o ní slyšel a četl, když podobné zprávy se objev-, objev-, objevily v tisku a já si myslím, že i to dává odpověď na vaše domněnku otco-, vaši domněnku otcovství.

Moderátor (Petr Šimůnek):
Čili, prostě, když se nenajde, nemůže najít ten bohatý milenec, tak si všichni vzpomenou na Koženého, tak myslíte, že to funguje v Česku?

Host (Viktor Kožený):
Já ne-, o tom, pane redaktore, já nechám vás spekulovat, jak jsem říkal, já v mnoha způsobech sloužím jako velmi hezký příloha Blesku a pokud se to dos-, dostává i do této společenské sféry, tak já to beru spíše jako velmi příjemné pobavení, nežli cokoliv jiného.

Moderátor (Petr Šimůnek):
A myslíte si, že se toho, té nálepky toho hromosvodu a a toho, do koho se pořád chtějí všichni trefovat, jak říkáte, můžete vůbec někdy v Česku zbavit?

Host (Viktor Kožený):
Tak podívejte se, zřejmě pane redaktore tenhleten hromosvod se mně začíná trošku líbit, protože pokaždé, když blesk udeří do hromosvodu, tak se tam nastřádá energie a ta energie někudy vyletí a tudíž, když člověk funguje jako hromosvod, tak to může být docela i zajímavé.

Moderátor (Petr Šimůnek):
A vám, vá-, vás teda teďka to všechno nabíjí?

Host (Viktor Kožený):
Myslím, že jste to řekl naprosto správně.

Moderátor (Petr Šimůnek):
Tak pojďme ještě poslední otázku. Kdy se objevíte v Česku, co myslíte?

Host (Viktor Kožený):
Já přijedu do Česka v ten první okamžik, kdy tam budu moct fungovat jako normální občan v demokratické, demokratické společnosti bez obavy v podstatě politické perzekuce, smyšlených, smyšleností, které budou použity proti mně a v podstatě to je jedinej, jediný důvod, proč dnes já v České republice nejsem.

Moderátor (Petr Šimůnek):
A váš osobní tip, jak dlouho to bude trvat?

Host (Viktor Kožený):
Podívejte se, může to trvat rok, může to trvat deset let. Já věřím, že jednoho dne, víc dříve, nežli později, člověk do České republiky přijede a přijede tam se spoustou zajímavých myšlenek, názorů a lidé ocení to, co udělal.

Moderátor (Petr Šimůnek):
Tak to byl zcela ne...

Host (Viktor Kožený):
Samozřejmě i výsledky, výsledky těch všech právních sporů s Ázerbájdžánem já si myslím, že velmi pomůžou ke změně názorů lidí na moji osobu a jakým způsobem kdy a kam bylo zainvestováno.

Moderátor (Petr Šimůnek):
Tak to byl zcela netradiční Press klub Frekvence 1 s Viktorem Koženým. Díky, že jste byl prostřednictvím telefonu naším hostem a někdy na slyšenou.

Host (Viktor Kožený):
Na slyšenou a pozdravuji všechny české posluchače, budoucí voliče. Díky moc.

Moderátor (Petr Šimůnek):
Zítra tu bude Jan Kraus a Kateřina Hamrová. V pondělí Ondřej Hejma bude zpovídat hejtmana Středočeského kraje Petra Bendla a na vás na Frekvenci čeká spousta skvělé hudby a hlavně nejčerstvější zprávy.


Více k celé kauze HPH se dozvíte v rámci naší mimořádné dlouhodobé přílohy:

 

! ČR žaluje Nomuru u rozhodčího soudu až o 263 mld.Kč !






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688