Moore Czech Republic (Moore Czech Republic)
Práce  |  28.01.2021 17:28:49

Vloni se rekvalifikovalo 8 000 osob, před 10 lety to bylo desetkrát více

Podle dat zveřejněných Úřadem práce ČR se v loňském roce rekvalifikovalo na 8 000 osob. V roce 2010 přitom počet rekvalifikovaných činil 72 649 osob. Během dekády se tak počet snížil téměř desetinásobně. Odborníci předpokládají, že v následujících dvou letech bude, v důsledku pandemie, potřeba rekvalifikovat až 100 000 osob.

Z celkového počtu 8 069 osob více jak polovina (4 709) upřednostnila tzv. zvolenou rekvalifikaci. Zbylí uchazeči absolvovali některý z kurzů Úřadu práce ČR. Převažovaly kurzy na získání řidičského oprávnění a základních počítačových dovedností. Nejvíce měli o rekvalifikace zájem lidé se základním vzděláním, výučním listem nebo maturitou ve věku nad 50 let. Celková částka, kterou ÚP na rekvalifikace v loňském roce poskytl, činí 71 058 tis. Kč. „V letošním roce očekáváme zvýšený zájem o profese z oblastí, které posilují právě v souvislosti s pandemií covid, jako například online specialisté, nebo zdravotní a sociální péče,“ říká Jan Wiesner z Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů.

Systém musí fungovat tzv. modulově

Současný systém rekvalifikací poskytovaných Úřadem práce ČR však kvůli legislativním omezením nedokáže reagovat na potřebu jejich efektivní realizace tak, aby byly atraktivní pro zaměstnavatele i zaměstnance. To vede ke sníženému zájmu. Úřad práce navíc nemůže zohlednit dosavadní praxi zaměstnance a ten tedy musí absolvovat celé vzdělávání. „Typickým příkladem je stavební dělník, který má v oboru mnohaletou praxi od obsluhy strojů, až po rozličné zednické práce. Bez výučního listu však pro Úřad práce postrádá odbornou způsobilost a musí absolvovat celý 80hodinový kurz,“ dodává Wiesner. Nově bude možné zohlednit dosavadní zkušenosti a rekvalifikovat osobu jen v těch oblastech, které opravdu neumí – tzv. modulově. „Tím se ušetří čas i peníze, protože absolvovat například jen 40 hodin znamená nákladově 50% úsporu a také o polovinu rychlejší nástup do nového zaměstnání,“ říká Radovan Hauk, partner poradenské společnosti Moore Czech Republic.


Projekt KVASAR (KVAlita Systému Akreditací a Rekvalifikací) si dal za cíl nastavit pravidla a připravit podmínky pro kvalitativní změny v rekvalifikacích, a to prostřednictvím úzké spolupráce se zaměstnavateli, vzdělavateli a dalšími zainteresovanými regionálními partnery. Dojde tak k přizpůsobení nástrojů dalšího vzdělávání současným, ale i budoucím požadavkům trhu práce, a také rychlejší reakci na změny související s Průmyslem 4.0. Současný systém rekvalifikací zcela nereflektuje dosavadní kvalifikaci účastníka rekvalifikace. Ten musí v rámci rekvalifikace absolvovat celé vzdělávání podle nastaveného systému akreditací. Nemůže si jednoduchým způsobem získané dovednosti pouze doplnit. Mechanismus modularizovaných rekvalifikací umožní reflektovat již naučené dovednosti a rekvalifikovaná osoba bude vzdělávána pouze v částech, které skutečně potřebuje pro úspěšné složení závěrečné zkoušky. Tím se ušetří čas, peníze a urychlí nástup uchazeče do nového zaměstnání.

Moore Czech Republic

Společnost Moore Czech Republic je součástí jedné z největších mezinárodních sítí nezávislých auditorských a poradenských firem. Moore Global Network Limited (do září 2019 Moore Stephens International Limited) zaměstnává po celém světě přes 30 000 odborníků ve více než 260 nezávislých firmách a 110 zemích.

Moore Czech Republic sídlí v Praze a je vedena jednateli a společníky Petrem Kymličkou a Radovanem Haukem. Ti s sebou pod značku Moore přivedli kromě svých pracovníků z dřívější společnosti BDO Advisory také specializované dceřiné společnosti Servodata, DataScript a S-COMP, které se orientují na poskytování komplexních služeb v oblasti IT a vzdělávání.

Více informaci na: www.moore-czech.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Práce:

Čt   9:16  BDO: Zaměstnávání dohodářů bude výhodné, ale jen když je firmy zaregistrují jako... BDO Česká republika (BDO Česká republika)
Po 12:19  Firemní benefity v roce 2024 Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)
11.04.2024  Když se dlouho nedaří získat nové zaměstnání Hays plc (Hays plc)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688