Královéhradecký (kr-kralovehradecky.cz)
Z regionů  |  28.01.2021 00:00:00

Hejtman Červíček: Trutnovsko je nejzasaženější okres ČR, lidé by měli dodržovat protiepidemická opatření

28. 1. 2021 Autor: Dan Lechmann

Trutnovsko je nadále jedním z nejzasaženějších regionů v ČR. Za poslední týden zde hygienici hlásí 1025 případů nákazy covid-19 na 100 tisíc obyvatel. Hejtmanství proto opakovaně prosí všechny obyvatele především na Trutnovsku a Vrchlabsku k dodržování protiepidemických opatření. Nárůst nových případů znamená další zátěž na přetíženou trutnovskou nemocnici.

Poslední dva týdny vyzýváme veřejnost v okrese Trutnov k větší opatrnosti, dodržování vládních nařízení, a především k ohleduplnosti k druhým. Je to jeden z nejzasaženějších okresů v celé republice. Dnes jsem navštívil nemocnici v Trutnově, abych se o situaci přesvědčil na vlastní oči a musím potvrdit, že všichni zdravotníci dělají vše, co je v jejich silách, za což jim znovu děkuji. Nárůst nových případů ale ještě více zvyšuje tlak na už tak přetíženou kapacitu lůžek. Naštěstí nadále ostatní nemocnice vypomáhají a covidové pacienty přebírají,“ uvedl hejtman Martin Červíček.

 

Na Trutnovsku za posledních sedm dní přibylo v přepočtu na 100 tisíc obyvatel 1025 případů nákazy, o den dříve činil sedmidenní nárůst zhruba 955 a před týdnem tam měli podle tohoto propočtu zhruba 1094 případů.

 

Situace v celém okrese Trutnov je skutečně vážná, nárůsty nemocných jsou plošné, napříč věkovými kategoriemi i prostředími. Snažíme se hledat příčiny těchto stále se držících vysokých denních počtů nových případů. Laboratoř Fakultní nemocnice v Hradci Králové nám nyní umožňuje vyšetřovat i vzorky pro zjištění tzv. britské mutace koronaviru. Jsme sice na úplném začátku, ale již nyní se zdá, že mutovaný vir se vyskytuje v celém našem kraji. V takovém případě pak může docházet k překvapivým vyšším počtům nových případů, jak to nyní vidíme na Trutnovsku. Bohužel, vždy současně s následným dopadem na vytížení zdravotnických zařízení. Situaci tedy nelze podceňovat, aby se podařilo zamezit dalšímu šíření nemoci a snížení počtu případů vyžadujících hospitalizaci, stále je třeba mít na paměti dodržování veškerých preventivních opatření včetně pravidla ‚3R‘ – rouška, ruce, rozestupy,“ řekl Ivan Kučera, ředitel Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje

 

Další zátěží pro zdravotnictví na Trutnovsku jsou úrazy související se zimní sezónou. Hejtman zvýšení kapacity akutní péče projednal s představiteli státu. „S premiérem a ministrem zdravotnictví jsem jednal o centrální pomoci státu s hospitalizací pacientů nejen s covid-19 mimo náš region. V zimních měsících přibývá vážných úrazů na horách, a je proto potřeba zajistit dostatečnou kapacitu akutní péče, s čímž nám mohou pomoci nemocnice v okolních regionech,“ doplnil hejtman Červíček.

 

V ostatních okresech Královéhradeckého kraje Náchod, Hradec Králové, Jičín a Rychnov nad Kněžnou za posledních sedm dní přibylo v přepočtu na 100 tisíc obyvatel v průměru zhruba 700 případů covid-19.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688