Kateřina Jandová (Quaentas)
Finanční rady  |  28.01.2021 15:11:39

Zachrání pracovní místa ve finančním sektoru poskytovatelé online platforem a služeb?

Zatímco tradiční finanční sektor dlouhodobě prochází plíživou transformací, na trh vtrhávají jedna za druhou finanční služby gigantů jako Alphabet či Amazon, nebo start-upů typu Revolut. Pokud dokáží  vytlačit tradiční domy z části trhu, pak to bude nejen díky jejich síle v online, ale i skutečnosti, že služby dokáží poskytovat s mnohem menším počtem zaměstnanců. Co to znamená pro české finančníky a pracovní místa v jejich oboru?

Česká republika sice stále vykazuje nejnižší nezaměstnanost v Evropské unii, ale tento ukazatel se u nás kontinuálně zhoršuje, koncem roku se vyšplhala na rovná čtyři procenta. Lze předpokládat, že lidí bez práce bude dále přibývat a ušetřen nezůstane ani tradiční finanční sektor. O tom už svědčí oznámení některých bank o chystaném propouštění.

Nejen ze světa totiž přicházejí zprávy o plánovaném propouštění ve významných bankovních institucích (německá Deutsche Bank například chystá výpovědi až pro 2300 zaměstnanců, podobný počet lidí plánuje propustit také Commerzbank). K zahraničním peněžním domům se už přidaly i některé působící v Česku. Komerční banka začátkem ledna oznámila, že propustí 3,5 procenta svých lidí, což odpovídá asi 250 zaměstnancům. Důvodem je zvýšení provozní efektivnosti banky a posílení její odolnosti. Stejný počet lidí chce propustit také ČSOB.

Na zaměstnanost ve finančním sektoru v ČR budou v letošním roce pravděpodobně působit dva protichůdné efekty, jež ovlivní poptávku po tomto typu služeb. Na jedné straně se dá očekávat, že opadne zájem o hypoteční úvěry, kterých tuzemské banky loni poskytly rekordní objem. Domácnosti totiž budou čelit nejistotě související s budoucím vývojem hospodářství, lidé se budou bát více o své zaměstnání, a tak se dá předpokládat, že ochota zadlužovat se bude klesat. K opatrným domácnostem se zřejmě připojí také firmy, jejichž ochota financovat případné investice úvěrem se může snižovat. I zde sehraje významnou roli nejistota.

Proti zájmu o hypotéky hovoří také stále rostoucí ceny nemovitostí. Rovněž se dá očekávat, že Česká národní banka postupně přistoupí k opětovnému zavedení omezení pro hypoteční úvěry, která loni v reakci na propuknutí pandemie koronaviru zrušila.

Naopak pro poptávku nejen po hypotečních úvěrech hovoří přetrvávající období mimořádně nízkých úrokových sazeb. V celkové bilanci pak bude záležet, který z výše uvedených efektů bude silnější. Podle toho se bude odvíjet poptávka po finančních službách, a podle toho budou banky, spořitelny a pojišťovny reagovat.

Propouštění může nastat také vlivem avizovaných akvizic. Jednou z nich je další pokus skupiny PPF o ovládnutí Moneta Money Bank. Pokud by obchodu došlo, PPF by v Monetě získala až 57procentní podíl, což by mohlo přinést plány na restrukturalizaci bankovního domu.

Abych se ale vrátila ke své původní otázce. Digitální segment finančního sektoru především díky mladším spotřebitelům získává rostoucím tempem svůj díl na trhu a koronavirová krize tomuto trendu pomáhá. Firmy typu Revolut, poskytovatelé investičních platforem jako je MetaTrader a různé platební aplikace vytvořené pro kryptoměny ale nebudou samy o sobě žádnou velkou poptávku po finančnících a bankéřích generovat.

Kdo chce mít perspektivu v oboru zaručenu, tak se bude muset „vrhnout“ buď na IT, což v širším smyslu pochopitelně nemusí být programování, nýbrž třeba správa aplikací či projektový management. Anebo na sobě bude muset zapracovat ve svém původním oboru, tak aby mohl být považován za špičkového odborníka, a to ať už se jedná přímo o ekonomické a finanční specializace, nebo vztahy se zákazníky, marketing či podporu. Jedno je jisté, sítem v sílící konkurenci projdou jen ti vysoce kvalitní a obědy zdarma také nebudou.

Kateřina Jandová

Kateřina Jandová

Vystudovala právo na Masarykově univerzitě v Brně. Ve vedoucích pozicích působí přes 14 let, v oblasti financí se pak pohybuje od roku 2008. Přes 7 let se zabývala oblastí compliance ve společnosti Grant Capital a.s., která na trhu působí jako investiční zprostředkovatelská společnost. Od roku 2016 je pak zodpovědná za vedení společnosti Quaentas s.r.o., která podniká na kapitálovém trhu.



Quaentas s.r.o.

Quaentas s.r.o. je česká společnost zaměřená na podnikání na kapitálovém trhu. Zabývá se poskytováním investičních služeb, administrativní a technickou podporou pro oblast investičních nástrojů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po   8:38  Energie v roce 2024: Jak získat nejvýhodnější sazbu? Jan Béreš (Kalkulátor.cz)
Po   8:00  Jak maximálně využít výhody spořících účtů Petr Holub (MojeNebankovka)
Pá   8:00  Spoříte na spořícím účtu? Tohle je potřeba vědět Petr Holub (MojeNebankovka)
St 12:30  Historické okénko rekvalifikace a kde získat nové dovednosti v Brně Zuzana Dubová (RekvalifikacniKurzy.cz)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688