Petr Rozkošný (Meteobox.cz)
Osobní finance  |  28.01.2021 14:57:43

Hypotéka se spolužadatelem – kdy je výhodnější žádat o úvěr ve dvou?

Dnes již neplatí, že by se spolužadatel automaticky setkával s požadavky na uzavření životního pojištění či dokonce omezením maximální výše hypotéky. Na druhou stranu, o úvěr mohou žádat až čtyři osoby ze dvou domácností, což někdy přináší výhody…

Vyšší šance na získání hypotéky

První z nich je, že banky zkoumají finanční situaci všech žadatelů jako celku, tj. pokud „hlavní žadatel“ má nízké příjmy či vysoké závazky, mohou mu spolužadatelé pomoci k získání úvěru v požadované výši. Platí přitom, že tito spolužadatelé nemusí být součástí úvěrového svazku po celou dobu splatnosti úvěru. Jakmile to situace, resp. příjmy hlavního žadatele, dovolí, mohou spolužadatelé požádat o vyvázání z úvěrové smlouvy.

Lepší výchozí podmínky nabízí žádost o úvěr od více osob i v případě, že jeden ze žadatelů má negativní záznam v bankovním registru klientských či nebankovních registrech klientských informací.

Započítání doplňkových příjmů

Invalidní důchod, odměna pěstouna, rodičovský příspěvek, výživné, vdovský důchod apod., jsou tzv. doplňkové příjmy, které banky započítávají do příjmů žadatele pouze v takové výši, aby jejich podíl na celkových příjmech netvořil více než 50 %, tj. pokud má žadatel „standardní“ příjmy (zaměstnání, podnikání, příjmy z kapitálového majetku, pronájmu apod.) 20 000 , banky započítají doplňkové příjmy do výše max. 20 000 .

V situaci, kdy o úvěr žádá více osob, doplňkové příjmy jsou zahrnuty do výše max. 50 % celkových příjmů všech žadatelů o úvěr, tj. dojde k započtení jejich větší části.

Delší splatnost úvěru

Platí, maximální doba splatnosti úvěru je 40 let, žadatel by však měl úvěr splatit nejpozději do dovršení 75. narozeniny. V případě, že o úvěr žádá více osob, banky posuzují maximální dobu splatnosti dle věku nejstaršího žadatele, případně věku mladšího žadatele za podmínky, že má dostatečné příjmy na splácení hypotéky.

Pokud je vám tedy např. kolem padesátky a o úvěr žádáte s osobou ve věku např. 30 let, není vyloučeno, že získáte hypotéku se splatností až 30 let.

Výhodnější podmínky

V případě, že o úvěr žádá více žadatelů s pravidelnými příjmy a perfektní platební morálkou (tj. bez záznamů v registrech klientských informací), je pro banku obchod zajímavější a spíše poskytne slevu z úrokové sazby či poplatků, a to bez povinnosti sjednávat si úvěrové pojištění.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688