Petr Rozkošný (Meteobox.cz)
Osobní finance  |  28.01.2021 14:25:50

Hypotéka bez ručení nemovitosti – jaké jsou možnosti?

Naskytla se vám možnost výhodné investice do bydlení, ale nemůžete danou nemovitost poskytnout do zástavy? Řešení jsou hned tři…

Předhypoteční úvěr jako dočasné řešení

Banky umí poskytnout na omezenou dobu poskytnout peníze bez nutnosti zajištění nemovitosti. Tento produkt se nazývá předhypoteční úvěr, jeho maximální doba splatnosti je 24 měsíců a během je splatnosti platíte bance pouze úroky z dlužné částky. Jedná se o řešení financování výstavby dřevostavby, koupě podílu v bytovém družstvu s následným převodem bytu do osobního vlastnictví apod. Spolu s předhypotečním úvěrem žádáte banku o řádný hypoteční úvěr. Po dobu, kdy nejste schopni dát do zástavy nemovitost, splácíte „pouze“ předhypoteční úvěr, jakmile je zástava k dispozici, dříve schválenou hypotékou předhypoteční úvěr splácíte. Mechanismus by se dal přirovnat k překlenovacímu úvěru ze stavebního spoření a stavebnímu spoření, kdy první z těchto produktů splácíte do doby splnění podmínek pro získání řádného úvěru ze stavebního spoření.

Ručit lze jinou nemovitostí

Není povinnost dát bance do zástavy nemovitost, do které investujete peníze z hypotéky. Podmínkou je pouze to, aby tato (další) nemovitost splňovala podmínky na zástavní hodnotu, typ nemovitosti (tj. byt, rodinný dům, bytový dům, stavební pozemek, rekreační objekt určený k trvalému obývání).

Toto řešení je trvalé, tj. banka jinou nemovitost akceptuje jako zástavu po celou dobu splatnosti. V případě, že budete chtít během splatnosti úvěru nemovitost změnit, je to možné na konci fixace úrokové sazby zdarma, během fixace pak za poplatek cca 5 000 .

Alternativou může být úvěr ze stavebního spoření

Pokud vám nevyhovuje ani jedna z výše uvedených možností, je zde alternativa v podobě překlenovacího či řádného úvěru ze stavebního spoření, se kterými můžete získat řádově stovky tisíc korun bez zajištění nemovitosti. Nevýhodou těchto úvěrů je kratší splatnost a v případě překlenovacího úvěru vyšší úroková sazba než u hypotéky.

Překlenovací úvěr ze stavebního spoření i řádný úvěr ze stavebního spoření jsou účelovými úvěry, tj. v budoucnosti je můžete refinancovat hypotékou s nízkou úrokovou sazbou a dlouhou splatností.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688