Cyrrus (Cyrrus)
Akcie ve světě  |  28.01.2021 12:05:17

Akcie Citigroup porostou, víme proč

Znáte Citigroup? Že ne? Pak vám o ní říkáme právě včas.

Citigroup Inc. je americká nadnárodní společnost fungující už od roku 1998, ale její historie sahá až k roku 1812. O tom, že patří k absolutní špičce světového finančnictví, se nebude nikdo přít. Sídlí v nejlidnatějším městě spojených států New Yorku a v roce 2020 dosáhla zajímavého prvenství - stala se prvním finančním domem z Wall Street, který do svého čela postavil ženu. Inovativní přístup a moderní myšlenky jsou jejich mottem.

Bankovní sektor, stejně jako zbytek světa, byl poznamenán světovou pandemií. Nástup účinné vakcíny všechno opět mění, včetně postojů investorů. I ti totiž začali chytře reagovat. Odvrátili svou pozornost od drahých technologických titulů a rozhlíží se po firmách, které zasáhla právě pandemie covid-19.

Proč?

Dá se očekávat, že se v následujících kvartálech vrátí svět do normálního režimu. Ekonomika pomalu ožije a spolu s ní i společnosti, které v době pandemie trpěly nejvíce. Jednoduše řečeno, jejich akcie porostou.

To se týká i bank. Jejich ziskyroce 2020 prudce klesaly. Banky totiž musely tvořit větší rezervy, než je obvyklé. Vakcína a s ní spojená vidina rychlého ekonomického zotavení toto změní. Banky pravděpodobně přistoupí k opětovnému rozvolňování rezerv a zvýšení zisků.

Americký gigant Citigroup – aneb zisky nejsou všechno

Zisk Citigroup za poslední čtvrtletí loňského roku investory šokoval. Pozitivně. Dosáhl úrovně $4,3 mld. Trhy však za tento excelentní výsledek banku neodměnily. Naopak. Akcie v bezprostřední reakci na report zisku ztratily téměř 7 %. A poklesový trend pokračoval i v následujících dnech.

Je taková reakce burz vůbec adekvátní?

My si myslíme, že ne! Důvod, proč kurz akcií padal, je prostý. Byly nižší než očekávané celkové výnosy.

Mimo to část investorů vnímá i jiné riziko – americká centrální banka bude dlouhodobě udržovat sazby na nízkých úrovních. Přesto si troufáme tvrdit, že pozitivní trendy v letošním roce převládnou.

Bílý dům pro vakcinaci

Společnosti Citigroup pomůže i změna přístupu nového amerického prezidenta. Joe Biden vyhlásil jako prioritu co nejrychlejší proočkování společnosti. S postupným uzdravením a zmírněním opatření se dá očekávat, že ve druhém čtvrtletí roku 2021 uvidíme v Americe prudký nárůst ekonomické aktivity. Citigroup v takovém prostředí sáhne k dalšímu rozvolňování rezerv. A to povede k citelnému zlepšení zisků.

emise dluhopisů pomůžou

Domníváme se, že dobrou výkonnost letos opět předvede i divize investičního bankovnictví. Americká centrální banka ve velkém nakupuje americké vládní dluhopisy a tím tlačí na pokles jejich výnosů. Firmy prostředí nízkých úroků využívají a emitují dluhopisy. Loni vydaly korporace největší objem dluhopisů v historii. Očekáváme, že i letos zůstane emisní aktivita vysoká. Firmy použijí prostředky na refinancování starších a dražších dluhů nebo na fúze a akvizice. To vše znamená slušné příjmy pro Citigroup, která patří mezi jednu z největších investičních bank.

Co to znamená pro vás?

Na trhu se aktuálně řada akcií obchoduje poblíž svých historických maxim. Akcie Citigroup ztratily od půlky ledna 2021 10 % a podle analytiků oslovených agenturou Bloomberg mohou akcie v horizontu jednoho roku opět posílit o více než 25 %. 

Společnost CYRRUS, a.s., je licencovaným obchodníkem s cennými papíry a jednou z největších investičních společností v České republice. Mimo investičních služeb na míru každému investorovi nabízí CYRRUS i korporátní služby jako firemní poradenství, management emise dluhopisů vaší firmy, služby depozitáře fondů kvalifikovaných investorů nebo realizaci měnových konverzí a zahraničních plateb za výhodných podmínek.
V roce 2020 společnost oslavila výročí 25 let svého působení na kapitálových trzích.

Více informaci na: www.cyrrus.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688