Jan Berka (Roklen24)
Investice  |  27.01.2021 22:06:32

Fed stručně a jasně. Politiku v brzké době utahovat nebudeme

Fed stručně a jasně. Politiku v brzké době utahovat nebudeme

Jan Berka
22:06 27. ledna 2021
Zdroj: Depositphotos

Výstup z letošního prvního zasedání měnového výboru americké centrální banky je jasný a stručný. Politiku v brzké době utahovat nebudeme. Nejprve musíme dokončit to, co jsme začali, a tím je podpora ekonomické obnovy s cílem posunu směrem k dosažení plné zaměstnanosti a cenové stability.

Z hlediska hodnocení vývoje americké ekonomiky Fed uvedl následující. Dynamika obnovy ekonomické aktivity a zaměstnanosti v posledních měsících zmírnila, což se týká zejména sektorů, které byly nejvíce zasaženy dopady pandemie. Další vývoj bude silně záviset na průběhu koronavirové situace, včetně progresu v oblasti vakcinace.

Sazby zůstávají na technické nule, přičemž takto nízko zůstanou do doby, dokud centrální banka nebude pozorovat dosažení cílů v rámci duálního mandátu. Beze změny zůstávají i nákupy aktiv v měsíčním objemu 120 miliard dolarů, z toho 80 miliard ve státních dluhopisech a 40 miliard v hypotékou krytých cenných papírech. Tempo nákupů se nezmění, dokud Fed neuvidí významný posun kupředu směrem k cíli plné zaměstnanosti a cenové stability. Aktuální ekonomika je přitom stále daleko od těchto cílů. Je tedy pravděpodobné, že nějakou dobu potrvá, než uvidíme onen požadovaný „významný posun“. Od úplné obnovy jsme totiž ještě velmi daleko, uvedl guvernér Powell.

Ekonomická aktivita tak zůstává pod úrovní před pandemií. Její perspektiva je přitom velmi nejistá a se stále přítomnými značnými riziky poklesu. Naděje na lepší výhled je aktuálně spjata s proočkovaností ekonomiky. Existují ale důkazy podporující silný výhled ve druhé polovině roku, doplnil centrální bankéř a zdůraznil, že důvodem silné obnovy je zejména fiskální podpora, která je významná, a především nepřetržitá.

Co se týče výhledu inflace, Fed počítá s tím, že se na jaře projeví efekt srovnávací základny vedoucí k vyššímu meziročnímu tempu růstu cen, pravděpodobně nad 2 %. Poté je možné, že jakmile bude ekonomika opět plně otevřena a spotřeba vyletí nahoru, akceleruje i inflace. „Pro nás je však klíčové, aby nešlo o přechodné tlaky, které nakonec odezní. Cílíme na dosažení dlouhodobě pevně ukotvených inflačních očekávání, které se projeví v dlouhodobě udržitelném tempu růstu cen,“ vysvětlil Powell.

Aktuální nastavení měnové politiky poskytuje podle hodnocení Fedu dostatek podpory. Powell vyzdvihl – dle jeho slov – velmi silnou forward guidance ohledně úrokových sazeb a nákupů aktiv, přičemž právě u programu QE spatřuje nejvíce prostoru pro změny. Spekulovat o nich, zejména ve smyslu snížení nákupů, je však podle guvernéra velmi předčasné.

„Prvně je potřeba vidět významný posun směrem k cílům, přičemž jakmile se do této situace budeme blížit, Fed dá vědět dostatečně s předstihem, že se tak děje,“ uvedl Powell. Centrální banka hodlá být v tomto směru velmi transparentní. Teď je každopádně příliš brzy o tomto přemýšlet, především pak spekulovat o konkrétním datu, uzavřel.

Celkově lze říci, že si Fed udržel rétoriku z konce minulého roku. Pozitivní je zdůraznění forward guidance ohledně nákupů aktiv, byť poněkud vágní, bez bližších detailů. I to je ale podle nás lepší než mlčení. Nedivili bychom se, kdyby se k tomuto tématu v dalších týdnech opět vyjádřili ostatní členové měnového výboru. Co však nepovažujeme za nejlepší počin, je vypuštění časového vymezení ohledně trvajících rizik poklesu. Nebýt Powellova střednědobého optimismu, který několikrát zopakoval, ze základního vyjádření centrální banky by se mohlo zdát, že ona rizika budou americkou ekonomiku zatěžovat dlouho, nikoli krátkodobě, jak vylučovací metodou vyplývá z Powellova vyjádření.

Ekonomika

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688