Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
27.01.2021 18:50:40

Počasí se splaší a rozdělí republiku v teplotách i srážkách

 

Nezvyklé a velmi nepříjemné počasí čeká v dalších dnech Česko. Pozor na tuto situaci. Přímo nad naší zemí se bude udržovat teplotní rozhraní. Oddělí chladnější severovýchod se sněhovými srážkami od teplejšího jihozápadu se srážkami dešťovými.

Vydatné srážky ve všech podobách 

Hranice deště a sněžení bude někde nad Vysočinou. Toto rozhraní bude Česko protínat od severozápadu (Karlovarsko) k jihovýchodu (Zlínsko). Na rozhraní se obvykle vyskytují srážky. Bude jich mnoho. A jak se bude rozhraní držet nad Českem delší dobu, srážky budou vydatné. Na jihozápadě nejsou vyloučeny povodně z tajícího sněhu a srážek. 

Počasí bude vlivem oceánu kolísat

Podle modelů se počasí teplotního rozhraní projeví jako obleva, avšak zpočátku s vydatným sněžením. Po ní se ve střední Evropě ochladí, ale ve výhledech je potom další oteplení. Teploty tak budou výrazně kolísat, jak se bude často prosazovat teplé oceánské proudění. V praxi takové počasí často znamená komplikace nejen v dopravě. Na horách obvykle napadne hodně sněhu, pokud nejsou oblevy příliš silné. Srážek bude hodně, skupenství se stále dokola bude měnit ze sněhového na dešťové a naopak.  

Předpověď počasí na další dny 

Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo, místy sněžení, v nížinách srážky smíšené. Večer potom od jihozápadu další srážky, sněhové v severovýchodní polovině republiky a dešťové v jihozápadní. Teploty 0 až 4 °C.

V pátek bude zataženo s deštěm, místy vydatným. Na severovýchodě srážky i sněhové. Teploty 2 až 6°C, na severovýchodě jen 1 °C. 

V sobotu bude zataženo až oblačno, občas déšť, ve vyšších polohách sněžení. Teploty 3 až 7 °C, na severu a východě 2 °C.

V neděli bude proměnlivá oblačnost, ojediněle sněhové přeháňky. Na horách a vrchovinách místy. Teploty klesnou na -3 až 1 °C. 

Počasí 29.1.2021
 


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty