mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  27.01.2021 13:42:00

Saúdská Arábie: bezpečnostní situace

Saúdská Arábie: bezpečnostní situace

Stále v platnosti: 27.1.2021

Publikováno: 27.01.2021 / 13:27 | Aktualizováno: 27.01.2021 / 13:42

Bezpečnostní situace v Saúdské Arábii je definována možností teroristických útoků. Naposledy 29. října 2020 byla v Džiddě nožem napadena ostraha před francouzským generálním konzulátem a 11. listopadu 2020 byli dva lidé lehce zraněni při útoku výbušninami na akci organizovanou Francií připomínat konec první světové války.

V minulosti došlo k několika útokům zaměřeným na bezpečnostní síly, vládní budovy a šíitské instituce, při nichž byly zabity saúdské bezpečnostní síly.

Zvýšenou opatrnost je potřeba věnovat při cestách mimo velká města, v oblastech obývaných šíitskou menšinou (oblasti v okolí města Dammam jako Qatif, Awwamiyah, Saihat) či konzervativnější částí obyvatelstva (Qassim, Buraidah). Věnujte zvláštní pozornost rušným místům, mešitám a zařízením energetické infrastruktury.

MZV ČR varuje před cestami příhraniční oblasti dvacet kilometrů od hranice s Jemenskou republikou v provinciích Najran, Assir a Djizan. Do oblasti mezi 20 a 100 km od hranice doporučuje cestovat jen ve zcela nezbytných případech. Od konce března 2015 se Saúdská Arábie účastní mezinárodní koalice na podporu jemenské vlády proti rebelům a v rámci této koalice rovněž podniká nálety v Jemenu. V důsledku se napětí na jemensko-saúdských hranicích zintenzivnilo a opakují se individuální, lokalizované boje.

Od začátku konfliktu se opakují raketové a dělostřelecké útoky a útoky bezpilotními leteckými prostředky z Jemenu na jihozápadě země. Postiženy jsou zejména vojenské objekty v provinciích Najran, Asir a Jazan, stejně jako civilní infrastruktura.

Kromě provincií Jazan, Najran a Asir jsou sporadicky terčem raketových útoků a útoků bezpilotními leteckými prostředky i Mekka a Rijád. Vzhledem k většímu dosahu použitých raket a dronů nelze vyloučit útoky na jiné provincie a na důležitá infrastrukturní zařízení.

Saúdské úřady vydaly zákaz přiblížit se na méně než 20 km k severní hranici země (s výjimkou oficiálních přechodů). Za nedodržení zákazu hrozí až 30 měsíců odnětí svobody a pokuta ve výši 25.000 SAR.

Bezpečnostní situace v Saúdské Arábii vyžaduje zvýšenou úroveň opatrnosti. Zásadou pobytu by mělo být nenarušování běhu místního života, akceptování místních společenských a kulturních pravidel a vyhnutí se projevům vyzývavého jednání. Čeští občané by si také měli být vědomi, že je v zemi trestné jakkoli, přímo i nepřímo, kritizovat či urážet panovníka, korunního prince nebo islám a symboly s ním spojené, jako např. Proroka Mohammeda.

Občané ČR, kteří se v Království Saúdské Arábie ocitli v nouzi, se mohou obrátit na nouzovou linku Velvyslanectví České republiky v Rijádu na čísle +966 505 410 531.

Po dobu pobytu v Království Saúdské Arábie doporučuje MZV ČR občanům zaregistrovat se v databázi cestovatelů DROZD.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688