ČSÚ (ČSÚ)
Z domova  |  27.01.2021 11:49:17

Veřejná správa a samospráva se bez dat ze Sčítání 2021 neobejdou

 

27. ledna 2021

Data ze sčítání jsou klíčová pro rozvoj naší země. Pomůžou vytvořit cenný zdroj informací o tom, jak žijeme, co nás trápí a s čím bychom potřebovali pomoct. Jsou životně důležitá pro veřejnou správu a samosprávu, pro podnikatele, vysoké školy, vědecká pracoviště, ale i pro jednotlivce. Jsou zdarma a přístupná všem.

Vyplněním sčítacího formuláře každý z nás přispěje ke kvalitě a spolehlivosti výsledných dat. Na základě údajů ze sčítání se rozhoduje o veřejných financích i veřejných službách. Sčítání 2021 poskytne zcela unikátní vzájemně propojená data o tom, jak vypadají české domácnosti, jakou mají strukturu, jakého vzdělání její jednotliví členové dosáhli, jestli jsou ekonomicky aktivní, tedy zda jsou zaměstnaní, nebo jsou v důchodu, či teprve studují.

Sčítání poskytne i data o dojížďce do zaměstnání a škol a o způsobu bydlení. Údaje budou navíc dostupné podle místa obvyklého pobytu, tedy obce, v níž lidé skutečně žijí. To znamená, že například zdravotní péči bude možné zajistit podle přesného počtu lidí, kteří na daném území žijí, a nikoli podle jejich místa trvalého pobytu, který má často pouze administrativní význam. „Údaje ze sčítání jsou zcela unikátní a jedinečné i proto, že zobrazují stav společnosti k určitému datu, v tomto případě k rozhodnému okamžiku o půlnoci z 26. na 27. března, kdy Sčítání 2021 odstartuje. Jejich hodnota mimo jiné spočívá i v tom, že jdou až do úrovně obcí a jejich částí. Je to tedy nejkomplexnější a nejpodrobnější zdroj dat za posledních deset let,“ říká Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

Bez informací z celospolečenského censu se rozhodně neobejde například integrovaný záchranný systém. Někde mají hasiči na svých operačních střediscích k dispozici aplikaci, která jim podle dat ze sčítání pomáhá s přípravou zásahu. Po zadání adresy získají základní informace, kolik v hořícím domě bydlí lidí, do jaké věkové skupiny se řadí, z čeho je materiál nosných zdí budovy, kolik má pater nebo čím se zde topí. Hasiči tedy dopředu vědí, co u zásahu mohou očekávat a s jakými problémy se mohou při hašení požáru setkat.

Na data ze sčítání ale netrpělivě čekají i všichni, kteří zajišťují dopravu, tedy dopravní obslužnost. Je pro ně totiž nezbytné vědět, odkud a kam lidé směřují za prací a do škol, jaké dopravní prostředky využívají a jak často. To rozhoduje například o posílení vlakových a autobusových spojů v konkrétním regionu. Hodnota sčítání spočívá i v tom, že je obsahově stabilní. Každých deset let totiž přináší tytéž základní údaje. To je důležité pro srovnání, jak jsme žili a jak žijeme nyní. Sčítání 2021 začíná 27. března a skončí 11. května. Vzhledem k epidemické situaci je primárně připravováno online.

 

Kontakt:
Jolana Voldánová
tisková mluvčí Sčítání 2021
+420 704 659 357
jolana.voldanova@scitani.cz

 

Přílohy

  • tz_210127_verejna_sprava_a_samosprava_se_bez_dat_ze_scitani_neobejdou.docx
  • Vyjádření Marka Rojíčka, předsedy ČSÚ
    (soubor mp3)
 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA

27. ledna 2021

Veřejná správa a samospráva se bez dat ze Sčítání 2021 neobejdou

 

Data ze sčítání jsou klíčová pro rozvoj naší země. Pomůžou vytvořit cenný zdroj informací o tom, jak žijeme, co nás trápí a s čím bychom potřebovali pomoct. Jsou životně důležitá pro veřejnou správu a samosprávu, pro podnikatele, vysoké školy, vědecká pracoviště, ale

i pro jednotlivce. Jsou zdarma a přístupná všem.

 

Vyplněním sčítacího formuláře každý z nás přispěje ke kvalitě a spolehlivosti výsledných dat. Na základě údajů ze sčítání se rozhoduje o veřejných financích i veřejných službách. Sčítání 2021 poskytne zcela unikátní vzájemně propojená data o tom, jak vypadají české domácnosti, jakou mají strukturu, jakého vzdělání její jednotliví členové dosáhli, jestli jsou ekonomicky aktivní, tedy zda jsou zaměstnaní, nebo jsou v důchodu, či teprve studují.

 

Sčítání poskytne i data o dojížďce do zaměstnání a škol a o způsobu bydlení. Údaje budou navíc dostupné podle místa obvyklého pobytu, tedy obce, v níž lidé skutečně žijí. To znamená, že například zdravotní péči bude možné zajistit podle přesného počtu lidí, kteří

na daném území žijí, a nikoli podle jejich místa trvalého pobytu, který má často pouze administrativní význam. „Údaje ze sčítání jsou zcela unikátní a jedinečné i proto, že zobrazují stav společnosti k určitému datu, v tomto případě k rozhodnému okamžiku o půlnoci z 26. na 27. března, kdy Sčítání 2021 odstartuje. Jejich hodnota mimo jiné spočívá i v tom, že jdou až do úrovně obcí a jejich částí. Je to tedy nejkomplexnější a nejpodrobnější zdroj dat za posledních deset let,“ říká Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

 

Bez informací z celospolečenského censu se rozhodně neobejde například integrovaný záchranný systém. Někde mají hasiči na svých operačních střediscích k dispozici aplikaci, která jim podle dat ze sčítání pomáhá s přípravou zásahu. Po zadání adresy získají základní informace, kolik v hořícím domě bydlí lidí, do jaké věkové skupiny se řadí, z čeho je materiál nosných zdí budovy, kolik má pater nebo čím se zde topí. Hasiči tedy dopředu vědí, co u zásahu mohou očekávat a s jakými problémy se mohou při hašení požáru setkat.

 

Na data ze sčítání ale netrpělivě čekají i všichni, kteří zajišťují dopravu, tedy dopravní obslužnost. Je pro ně totiž nezbytné vědět, odkud a kam lidé směřují za prací a do škol, jaké dopravní prostředky využívají a jak často. To rozhoduje například o posílení vlakových a autobusových spojů v konkrétním regionu. Hodnota sčítání spočívá i v tom, že je obsahově stabilní. Každých deset let totiž přináší tytéž základní údaje. To je důležité pro srovnání, jak jsme žili a jak žijeme nyní. Sčítání 2021 začíná 27. března a skončí 11. května. Vzhledem k epidemické situaci je primárně připravováno online.

 

 

Kontakt:

Jolana Voldánová

tisková mluvčí Sčítání 2021

+420 704 659 357

jolana.voldanova@scitani.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688