Robert Chmelař (bezDodavatele.cz)
Finanční rady  |  27.01.2021 10:28:00

Neplaťte zbytečně energetickým molochům! Odebírejte zelenou elektřinu od lokálních výrobců

Víte, odkud pochází elektřina, kterou doma používáte? A víte, komu za ni platíte? Energie představují nezanedbatelnou položku na účtu každé domácnosti. Orientovat se ve složitých cenících velkých dodavatelů a mít přehled za co a komu po celý rok platíme, je ale složité. Přitom jen část zaplacených financí proudí přímo výrobcům energií, zbytek zůstává v kapsách velkých molochů. Při změně dodavatele energií si dnes ale můžete vybrat takovou společnost, která umožňuje nakupovat zelenou elektřinu od českých výrobců i zelený plyn za velkoobchodní ceny.

V Česku každoročně stoupá množství vyrobené elektřiny. Na její spotřebě se ze čtvrtiny podílí také domácnosti. Ačkoliv jsou spotřebované energie významnou položkou v jejich rozpočtu, jen málokterá domácnost ví, kolik za elektřinu opravdu ročně zaplatí. V době, kdy na trhu působilo několik velkých dodavatelů s podobnými cenami, nebylo nutné jednotlivé nabídky srovnávat. To se ale mění s příchodem nových hráčů, kteří domácnostem nabízejí výrazně nižší ceny i zelený původ elektřiny. Spotřebitelé tak díky velkoobchodním cenám ušetří i třetinu ročních nákladů na elektřinu.

Elektřina a plyn za velkoobchodní ceny

Elektřina i plyn se obchodují na energetické burze, na které výrobci prodávají vyrobenou energii a dodavatelé energii nakupují. Tu pak přeprodávají běžným odběratelům a domácnostem. V bezDodavatele jsme ale rozhodli tento krok přeskočit a nabídnout spotřebitelům energii přímo za velkoobchodní ceny. Cena, kterou u nás spotřebitel zaplatí, tak vždy přesně kopíruje aktuální cenu energie na trhu.

Výhodnost velkoobchodních cen jsme si ověřili na jejich historickém vývoji. Ceny fungují podobně jako na akciových burzách, kdy nemá smysl sledovat krátkodobé výkyvy cen, ale jejich dlouhodobou hladinu. Velkoobchodní ceny jsou tak výhodnější než u tradičních dodavatelů, protože u pevné ceny na rok musí dodavatel zohlednit případné výkyvy ceny v průběhu roku a do ceny ještě promítnout své nemalé náklady a marži.

Za zprostředkování elektřiny výhradně z lokálních obnovitelných zdrojů a zeleného plynu za velkoobchodní ceny u bezDodavatele domácnosti měsíčně zaplatí pouze poplatek srovnatelný se streamovacími službami, jako je Netflix nebo Spotify.

Zelená elektřina v našich zásuvkách

Další výhodou elektřiny od českého startupu je její původ výhradně z českých obnovitelných zdrojů. Ve sdílené elektrické síti, do které dodávají všichni výrobci elektřiny, si odběratel samozřejmě nemůže vybrat, jestli bude používat elektřinu vyrobenou z uhlí, nebo ze slunce. Může si ale vybrat, komu za dodanou elektřinu zaplatí.

Abychom měli jistotu, že bereme elektřinu od konkrétního zdroje, museli bychom k němu natáhnut kabely. Nemůžeme proto kontrolovat, jaká energie do našich zásuvek putuje. Můžeme se ale vědomě rozhodnout, komu za ni budeme platit. Společně tak podporujeme přesun k čistší energetice, protože čím víc nás bude, tím více peněz poputuje k českým výrobcům z obnovitelných zdrojů místo ke kouřícím uhelným elektrárnám nebo do zahraničí.

Našim zákazníkům poskytujeme také plyn, který sice není obnovitelným zdrojem, ale pro životní prostředí je pořád mnohem lepší alternativou než tuhá paliva, která zatěžují životní prostředí. Ve srovnání s uhlím nevznikají při spalování plynu žádné emise síry nebo polétavý prach. Přesto spalováním plynu vznikají také emise CO2. My se ale snažíme dopad na ovzduší minimalizovat tím, že finančně kompenzujeme vzniklé emise podporou takových projektů, které naopak přispívají ke snížení CO2 v ovzduší. Jedná se například o výsadbu zeleně a stromů nebo vznik nových zelených ploch.

Robert Chmelář

Robert Chmelář

zakladatel bezDodavatele

Robert má mnohaleté zkušenosti z marketingu v bankovnictví, pojišťovnictví i energetice. Právě revoluce v bankovnictví ho přivedla na myšlenku založit start-up bezDodavatele a osvobodit lidi od molochů i v energetice.




bezDodavatele

Energetický start-up, který si klade za cíl obejít tradiční model dodavatelů energií a umožnit domácnostem nakupovat silovou elektřinu z obnovitelných zdrojů přímo od českých výrobců a zemní plyn bez zátěže emisí CO2. Vše transparentně, srozumitelně a za aktuální tržní cenu.

Více na www.bezdodavatele.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po   8:38  Energie v roce 2024: Jak získat nejvýhodnější sazbu? Jan Béreš (Kalkulátor.cz)
Po   8:00  Jak maximálně využít výhody spořících účtů Petr Holub (MojeNebankovka)
Pá   8:00  Spoříte na spořícím účtu? Tohle je potřeba vědět Petr Holub (MojeNebankovka)
St 12:30  Historické okénko rekvalifikace a kde získat nové dovednosti v Brně Zuzana Dubová (RekvalifikacniKurzy.cz)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688