mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  26.01.2021 16:09:00

Aktuální podmínky vstupu do Spojených států amerických

Aktuální podmínky vstupu do Spojených států amerických

26.01.2021 / 16:15 | Aktualizováno: 26.01.2021 / 16:09

V textu níže naleznete aktuální podmínky a omezení vstupu do Spojených států amerických.

1. VYCESTOVÁNÍ Z ČESKÉ REPUBLIKY:

V souvislosti s ukončením platnosti opatření omezujícího možnost vycestování z území ČR MZV i nadále doporučuje cestovat do zahraničí jen v naléhavých a nezbytných případech, a to zejména z důvodu rozsáhlých restriktivních opatření a omezení, která jsou v současné době aplikovávána většinou zemí, a dále s ohledem na výrazné komplikace v následné dopravě v místě. Další podrobnosti o změnách na webu MZV ČR a MV ČR.


2. VSTUP NA ÚZEMÍ USA A TRANZIT:

Ke sdělování oficiálních informací o podmínkách cestování občanů ČR do USA je příslušné Velvyslanectví USA v Praze, na jehož webové stránce je k dispozici článek Information on Travel Restrictions (FAQ).

Informace na webu našeho generálního konzulátu o podmínkách cestování do USA jsou proto určeny jen k základní orientaci.


Občan ČR nemůže cestovat do USA, pokud v posledních 14 dnech pobýval na území států schengenského prostoru, Velké Británie, Irska, Brazílie, ČLR a Íránu.

Schengenský prostor tvoří tyto státy:

Belgie, Česká republika, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Island, Itálie, Lichtenštejnsko, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Německo, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Řecko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko a Švýcarsko.

Podstatný není formální pobytový status, nýbrž reálný fyzický pobyt.

Opatření platí i pro pobyt v tranzitním prostoru mezinárodního letiště na území některého z uvedených států. I ten je považován za fyzický pobyt na území daného cizího státu.

Obdobně nelze do USA cestovat, pokud zde budete pouze přestupovat na jiný letecký spoj a neopustíte tranzitní prostor letiště na území USA.

Uvedené opatření se nevztahuje na osoby s povoleným trvalým pobytem v USA (držitelé tzv. Green card) a na některé rodinné příslušníky občanů USA.

Výjimky z cestovních omezení jsou upraveny v článku 2 písmeno (Sec. 2. - Scope of Suspension and Limitation on Entry) prohlášení prezidenta USA ze dne 25. ledna 2021.

Pokud se tedy v USA zdržujete jen na dlouhodobé vízum a z USA odcestujete, bude se na Vás shora uvedené opatření při návratu do USA vztahovat.

Informace o výjimkách pro určité skupiny cestovatelů v národním zájmu USA jsou uvedeny na oficiálních webových stránkách Ministerstva zahraničí USA v článku National Interest Exceptions for Certain Travelers from the Schengen Area, United Kingdom, and Ireland. Výjimky v národním zájmu se mohou vztahovat na některé obchodníky, investory, akademické pracovníky, studenty a novináře.

OD 26. 1. 2021 PLATÍ POVINNOST PŘEDLOŽENÍ NEGATIVNÍHO VÝSLEDKU TESTU NA COVID-19 JEŠTĚ PŘED ODLETEM DO USA

DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ - nové karanténní povinnosti při příletu do New Yorku

Na osoby, které mohou na výjimky přicestovat na základě opatření prezidenta Trumpa do USA, se vztahují ve státě New York od 4. listopadu 2020 následující karanténní opatření:

Dle rozhodnutí guvernéra státu New York A. Cuoma platí od 4. listopadu 2020 nová pravidla, která umožňují tzv. zkrácenou karanténu. Podle tohoto opatření musí cestující podstoupit test na COVID-19 tři dny před příjezdem do New Yorku a dále 4. den po příjezdu.

Během pobytu v NYC musí být před podstoupením druhého testu v karanténě. Opatření se vztahuje i na mezinárodní přílety ze států 2. a 3. stupně úrovně rizika dle CDC (Centers for Disease Control and Prevention). ČR byla zařazena do nejvyššího stupně – vysoké riziko.

Detaily rozhodnutí viz odkaz:

https://coronavirus.health.ny.gov/system/files/documents/2020/11/interm_guidance_travel_advisory.pdf

 

Postup amerických orgánů vůči cestovatelům, kteří přilétají do USA ze zahraničí, je popsán v článku FEDERAL GOVERNMENT ADJUSTS COVID-19 ENTRY STRATEGY FOR INTERNATIONAL AIR PASSENGERS na portálu americké hygienické správy.

Všechny osoby, které přicestují do USA ze zahraničí, by měly po dobu 14ti dnů respektovat doporučení americké hygienické správy CDC, a to bez ohledu na to, z jaké země přicestují. Při cestě ze zemí se zvýšeným rizikem nákazy jsou tato doporučení přísnější (Stay home as much as possible) a podobají se našemu omezení volného pohybu.

Testem sice nelze toto omezení volného pohybu nahradit, ale jeho provedení se doporučuje.

V jednotlivých státech USA však mohou platit pravidla odlišná. Příslušné informace jsou zveřejněny na webové stránce vlády příslušného státu, kterou naleznete na portálu USA.gov (odkaz Governor).

Bližší informace naleznete v našem článku ZDRAVOTNÍ PÉČE V USA.

 

3. DOPRAVA:

V návaznosti na rozhodnutí USA a dalších zemí o omezení pohybu osob, které byly přijaty s cílem zamezit šíření koronaviru, změnily letecké společnosti zásadním způsobem své letové řády a mnoho letů bylo zrušeno.

Všem cestovatelům důrazně doporučujeme registraci v aplikaci DROZD. Pokud se Vám podaří odcestovat z USA předčasně, nezapomeňte svoji registraci zrušit. Pokud naopak zůstanete déle, údaje v DROZDu aktualizujte!

Aktuální informace o omezeních jednotlivých leteckých společností najdete na příslušné stránce Velvyslanectví ČR ve Washingtonu.

 

4. ODKAZY NA MÍSTNÍ INSTITUCE:

Ze zdravotního hlediska je v USA je základním zdrojem informací portál amerického Centra pro kontrolu nemocí a prevenci (Centers for Disease Control and Prevention - CDC).

Informace o výskytu onemocnění v USA se nachází v odkazu: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/cases-in-us.html

V každém státě USA naleznete informace o opatřeních přijatých v souvislosti s šířením nákazy na webové stránce vlády tohoto státu. Příslušnou webovou stránku naleznete na portálu USA.gov. Webová adresa vlády je většinou tvořena názvem státu a koncovkou .GOV. (například ny.gov, nj.gov, portal.ct.gov).

Na uvedených webových stránkách bývají zveřejněna i čísla telefonních informačních linek.

Dalším významným zdrojem informací v každém státu je místní ministerstvo zdravotnictví. Vyhledáte jej, když do webového prohlížeče zadáte výraz „Název státu + Department of Health“.

V každém státě je též orgán odpovědný za krizové řízení. Jeho webovou stánku naleznete zadáním výrazu „Název státu + Emergency Management“.

Případná dopravní omezení by měla být zveřejněna na webu příslušného ministerstva dopravy, který naleznete zadání výrazu „Název státu + Department of Transportation".

 

V případě, že máte podezření na nákazu, volejte neprodleně Vašeho praktického lékaře, nejbližší zdravotnické zařízení či informační linku, kterou většina států zřídila.

V případě náhlého zhoršení zdravotního stavu volejte jednotnou linku tísňového volání 911.

 

Situaci na Středozápadu USA sledujte na webu Generálního konzulátu ČR v Chicagu.

Situaci na západě USA sledujte na webu Generálního konzulátu ČR v Los Angeles.

Situaci na jihovýchodě USA sledujte na webu Velvyslanectví ČR ve Washingtonu DC.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688