Patria (Patria Finance)
Investice  |  26.01.2021 17:13:21

Summary: Kdysi ošklivé káčátko v GE se udrželo na hladině. V Evropě navnadila čísla UBS

Švýcarská bankovní jednička svými čísly za poslední loňský kvartál navnadila. Americký průmyslový konglomerát General Electric potěšil nejvíce svým volným cash flow.

Švýcarská banka UBS nám přináší lahodnou první ochutnávku toho, jak by mohly vypadat výsledky evropského bankovního sektoru. Správa aktiv a investiční divize popohnaly tržby k 7% meziročnímu růstu na 8 mld. CHF při tržním konsensu 7,5 mld. CHF. Spolu s nečekaně nízkými rizikovými náklady (70 mld. CHF proti průměrným 270 mld. CHF během prvních dvou kvartálů roku) to přispělo k tomu, aby se provozní zisk více než zdvojnásobil na 2,1 mld. CHF při konsensu 1,3 mld. CHF.

Zmiňovaná investiční divize profitovala z 30% yoy růstu akciového segmentu a také z 30% yoy růstu primárních úpisů. Tržby divize se díky tomu vyšplhaly až na 2,1 mld. CHF (+25 % yoy) a konsensus překonaly o 200 mil. CHF. Správa aktiv těžila z nárůstu aktiv pod správou o 14 % yoy na 3 bil. CHF (do divize přiteklo až 21 mld. CHF nových klientských peněz!). Úspěšné se tím kompenzovalo zúžení marže o 6 bps yoy na 59 %.

Kapitálový polštář banky vyjádřený ukazatelem CET1 se rozšířil o 30 bps mezičtvrtletně na 13,8 %, a to dokonce navzdory 2% mezičtvrtletnímu růstu rizikově vážených aktiv. Banka je tedy kapitalizována více než dost. Návratnost vlastního kapitálu (ROTE) se meziročně zvedla o 7 procentního bodů na 13 %, čímž se pohybujeme nad předkoronovými úrovněmi.

Akcie reagují na výsledky 3% růstem.

USA:

Americký průmyslový konglomerát General Electric vygeneroval ve čtvrtém čtvrtletí tržby ve výši 22 mld. USD (-16 % meziročně) při tržním konsensu 21, 8 mld. USD. Na úrovni jednotlivých divizí skončila nejhůře samozřejmě letecká divize s 35% meziročním propadem. Kdysi ošklivé káčátko celé společnosti, turbínová divize Power, se udržela na úrovni předešlého roku. Provozní marže společnosti se meziročně zúžila o téměř 5 p.b. na 8,5 % a čistý zisk na akcii se sice propadl meziročně o 60 % na 0,08 USD, avšak trefil poměrně přesně.

Nejvíc ze všeho ale potěšil volný cashflow, který skončil až na 4,4 mld. USD. Je to na horní hranici výhledu společnosti (2,5 – 4,5 mld. USD) a výrazně výš, než čekal trh (2,8 mld. USD).

Akcie rostou v reakci o 6 %.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688