Patria (Patria Finance)
Investice  |  26.01.2021 13:54:10

Valuace dot-com éry vyvolávají strach z bubliny u ESG fondů

Burzovně obchodované fondy investující do společností s odpovědným přístupem v oblasti životního prostředí a sociálního a korporátního řízení (ESG) přilákaly v USA a Evropě v roce 2020 rekordních 85 miliard dolarů. Díky přítokům peněz se akcie v mnoha z těchto fondů obchodují za závratné násobky cen k zisku, které je stále obtížnější ospravedlnit.

„Investoři, aktivní i pasivní, se za těmito tématy stále častěji honí a v některých případech posouvají valuace až na nepohodlnou úroveň. Tento typ naivního investování by mohl skončit špatně,“ varoval Chris Dyer, ředitel globálních akcií u společnosti Eaton Vance. Nasdaq 100 se pohybuje blízko vysokých cen z éry dot-com bubliny a Bank of America i její vrstevníci vydávají varování. Po astronomických nárůstech akcií obnovitelných zdrojů se snaží být hráči na trhu, včetně JPMorgan, selektivnější, aby odvrátili riziko náhlého poklesu.

graf 1

Indxx Renewable Energy se obchoduje se 42násobným ziskem, což je dvojnásobek světového indexu MSCI. Také globální index MSCI a index MSCI World ESG Leaders se obchodují s rekordně vysokými valuacemi. Pokud se investoři přesunou z nadhodnocených akcií, zejména u technologií a akciích čistých energií, které poháněly rallye v roce 2020, může výkonnost ESG akcií zaostávat za zbytkem trhu.

Záplava peněz

V loňském roce vstoupilo do amerických ETF s ESG tituly podle údajů agentury Bloomberg Intelligence rekordních 32,8 miliard USD a do evropských 43 miliard EUR (52 miliard USD). Asi polovina nových ETF spuštěných v Evropě byla v roce 2020 podle společnosti Citigroup zaměřena na ESG. A podle údajů společnosti Morningstar dosáhla celková aktiva v udržitelných fondech ke konci září historického maxima více než 1,2 bilionu dolarů.

I když se dávají na jednu hromadu, je to hlavně E jako "environment" z písmen ESG, co přitahuje zájem investorů. Globální index MSCI dosáhl na začátku ledna po 93% nárůstu v roce 2020 rekordního maxima. Zatímco ETF iShares Global Clean Energy loni vzrostlo o 140 %, fondy zaměřené na vodu a gender si tak dobře nevedly, dodal Morningstar.

graf 2

Stále je tu toho mnoho, co může přítokům do fondů životního prostředí pomoci. Americký prezident Joe Biden se zavázal zvýšit investice do zelené energie a výdaje na infrastrukturu. V Evropě je velká část balíčku stimulačních opatření proti pandemii ve výši 2,2 bilionů dolarů navázána na praktiky šetrné k životnímu prostředí. V rámci výdajů na zotavení mají letos emise zelených, sociálních a udržitelných dluhopisů podle agentury Bloomberg Intelligence dosáhnout 1 bilionu dolarů.

Záplava finančních prostředků však vyvolává obavy. Stratégové BofA uvedli, že toky do ETF na čistou energii vytvářejí potenciální bublinu na akciích jako jsou EDP Renovaveis, Orsted a Verbund. Více než 40% rally ve čtvrtém čtvrtletí na každé z těchto evropských společností se shodovala se čtyřnásobným navýšením toků do ETF iShares Global Clean Energy.

„I když si uvědomujeme, že tyto toky peněz mohou i nadále zvyšovat ceny akcií, náš základní rámec již valuace nepodporuje a již nemůžeme investorům radit, aby do nich vkládali nový kapitál,“ uvedli ve stratégové BofA ve zprávě z 11. ledna a dodávají, že tyto toky vytvořily na těchto akciích bublinu: EDPR se obchoduje s cenou na 50násobku zisku, Orsted na 55x a na Verbund 47x.

Greenwashing a bubliny

A zatímco v loňském roce nejvýkonnější akciový fond v Evropě s aktivy přesahujícími 1 miliardu dolarů - BNP Paribas Asset Management's Energy Transition Fund – nabral přibližně 165 %, někteří investoři tvrdí, že podobné rallye nemohou dlouho trvat. V USA solární a vodíkové akcie předběhly svůj fundament, uvedla Deirdre Cooper, spolumanažerka globálního fondu pro životní prostředí společnosti Ninety One ve výši 514 milionů liber, který minulý rok překonal více než 90 % svých vrstevníků. "Myslím, že americký rezidenční solár vypadá docela draze," řekla.

graf 3

ESG fondy zaměřené na životní prostředí také čelí dalšímu problému: greenwashingu, tedy jevu, kdy se výhody investiční strategie přehánějí nebo zkreslují. Podle průzkumu společnosti Schroders uvádějí penzijní fondy a pojišťovny s více než 25 biliony dolarů, že greenwashing je největší překážkou udržitelného investování.

To, spolu s obavami z valuací může znamenat, že někteří z loňských performerů nebudou letos dosahovat dobrých výsledků. To je ale od dlouhodobého pokles fondů ESG daleko, řekl Mike Chen, ředitel správy portfolia a udržitelného investování u PanAgora Asset Management. „Dekarbonizace je stejně velká transformace jako internet v 80. letech,“ řekl Chen. "Takže to je hlavní strukturální téma, které nezmizí, i když tyto fondy nebudou mít jeden rok dobrý výkon."

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688