Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  26.01.2021 11:13:47

Fels: Evropa v další recesi, USA porostou o 7 %, Čína utahuje

Evropa je jednoznačně v další recesi, ukazují to nová PMI. To by ale nemělo být žádným překvapením, jde o odraz dalšího uzavírání ekonomiky, které tu pravděpodobně bude další jeden či dva měsíce. Pro Bloomberg Markets to uvedl globální poradce společnosti Pimco Joachim Fels. Současná recese podle něj není tak hluboká jako ta z jara předchozího roku, pomáhá fiskální stimulace a ECB svou uvolněnou politikou. Kdy by se situace měla začít zlepšovat?

Fels očekává, že zlepšení by v evropském hospodářství mělo přijít již ve druhém čtvrtletí či v polovině roku. Proč vedení ECB nyní neučiní podobný krok jako Mario Draghi, když hovořil o tom, že učiní „vše, co bude třeba“? Fels míní, že ECB je připravena reagovat na aktuální situaci a zároveň si udržuje potřebnou flexibilitu. Jejím cílem je udržovat uvolněné finanční podmínky a sleduje politiku „volného managementu výnosové křivky“. To znamená, že pokud by došlo k nějakému výraznému růstu dlouhodobějších výnosů, a to zejména na periferii, ECB by podle ekonoma reagovala zvýšením nákupů vládních obligací. Doposud ale takový krok potřeba nebyl.

Oživení bude v Evropě velmi rozdílné v různých regionech, a to i z důvodu rozdílného tempa vakcinace. Rozdíl bude také mezi USA a Evropou a zde bude hrát roli rovněž intenzivnější fiskální stimulace ve Spojených státech. Platit to bude zejména, pokud se Bidenově vládě podaří prosadit velkou část svého fiskálního balíčku. Pak by se letošní růst americké ekonomiky mohl pohybovat zhruba na dvojnásobku růst evropského. Ekonom dodal, že v USA by růst mohl dosáhnout asi 7 %, takže v Evropě přibližně 3,5 %.

Trhy podle Felse počítají s prudkým oživením v další části letošního roku, v poslední době ale začínají trochu brát v úvahu i riziko, že oživení bude pomalejší. „Je čas na optimismus, ale ne nadměrný,“ dodal ekonom. Co udělá současné prostředí a ekonomická politika s dolarem? Fels poukázal na opakující se odklony a příklony k této měně, po zbytek roku pak podle něj nastane oslabování kurzu americké měny. Půjde ale o trend, pokračovat budou fluktuace dané tím, jak se trhy budou přiklánět k rizikovým aktivům (což dolaru nesvědčí) či naopak k bezpečným útočištím. Celkové zotavování globální ekonomiky by ale mělo znamenat trend ke slábnutí dolaru.

Čínská ekonomika měla velmi silné čtvrté čtvrtletí minulého roku, letos by mohla podle Felse růst asi o 8 %. Takže vláda se bude opět snažit o tlumení úvěrového boomu, první známky posunu tímto směrem jsou patrné již nyní. „Můžeme tvrdit, že úvěrové utahování již začalo a během roku zesílí. Je jasné, že to nechtějí přehnat, ale chtějí zabránit bublinám a dosáhnout udržitelného růstu,“ míní ekonom. Jelikož v čínském hospodářství se již nachází velký objem dluhů, existuje riziko, že vláda své snahy o jejich zkrocení přežene. A to je faktor, který by mohl mít vedle vývoje v USA a v Evropě znatelný dopad na celou globální ekonomiku.

Zdroj: Youtube, Bloomberg Markets

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688